Fifty Scents

We can? Yes, pecan!

Vet du om det finns någon parfym som luktar liksom pecannöt, lönnsirap och/eller fernissa/bets?


Laura Mercier har två parfymer som luktar nöt och sirap. Marron Glace luktar som de där wienerbröden med pecan och sirap, eller om det är glacerat socker. Det är en smörig, varm doft som utan tvekan ska kallas “gourmand”, det vill säga en doft som stimulerar aptiten. Om man nu inte har något emot att lukta som ett weinerbröd – jag menar, det är en behaglig doft förvisso – så är detta det absolut bästa alternativet. Det finns lite vanilj i doften också, vilket såklart bidrar till att man plötsligt känner sig sugen på fikabröd.
Jag tycker själv att den är “a bit much” men å andra sidan är jag inget fan av gourmanddofter med undantag av Angel. Men gillar man kondisdoften så go for it, detta är så nära nybakat, krispigt sirapsbröd man kan komma.

En något diskretare nötdoft är annars Mandorlo di Sicilia ur Acqua di Parmas Blu Meditteraneo-serie. Jag ber om ursäkt om jag upprepar mig här, jag vet att jag refererat till de blå flaskorna förut men det är ett faktum – här finns mycket att hämta. Det är inte pecannöt per se utan mandel, men resultatet är ändå friskt nötigt, till skillnad från Lauras varma, smöriga nöt. Acquas är mer som en mandelsorbet serverad i ett kylt glas med citrontopping. Något att svalka sig med under Siciliens varmaste månader.

Laura har förresten en annan gourmetdoft (hon har en hel gourmandkollektion) som kan vara ett alternativ, och som finns i Sverige: Cremé Brulèe. Du kan kanske gissa hur den doftar? Jajamen, kola, spunnet socker, vanilj och krispigt lock som man knackar hål på med en kaffesked. Den är diskretare än Marron på ett sätt men doftar å andra sidan mer vanilj. Närmare sirapen än nöten, om man säger så.

Vi tar en till när vi ändå är igång, en sofistikerad rackare. Omnia från Bvulgari. Det är en varm, orientalisk doft. Den är kryddig men jag tycker att det finns fullt med nöt i den. Den luktar som jag föreställer mig att en medina på något nordafrikanskt torg doftar, kanske i Marrocko. Här finns ingefära, nejlika, kanel, mandel och peppar. Det finns trä i doften också, vilket kanske är det som också för tankarna till det nötiga. Den luktar som sagt inte nöt bara eller sirap bara men en exotisk kryddbod där det ligger halvkilospåsar med färska kastanjer och nötter bredvid saffranen och rosépepparn.

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer till “We can? Yes, pecan!”

 1. Julia
  on Jun 21st, 2011
  @ 6:13 pm

  Förutom de bra förslagen som du givit ville jag bara pitcha in Serge Lutens Chypre Rouge som doftar så mycket lönnsirap att det nästan blir komiskt. Snacka om att vara vilse i den jättestora amerikanska pannkakan! Molton Brown lanserar an ny parfym i september som heter Rogart och som är inspirerad av Canadas stora skogar med doftnoter som fir balm och lönnsirap – yum!

 2. Caroline Hainer
  on Jun 21st, 2011
  @ 7:42 pm

  Tack snälla. Trist bara att man inte kan få tag i Serge i Sverige. Bu.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen