Fifty Scents

Det stora blå

Regn. Bara regn. Vissa dagar så står man där, i fönstret och kommer på sig själv vara helt hypnotiserad av regndropparna som bara faller, faller. Kanske sätter man på lite jazz, kanske tänder man ljus. Det gäller att omfamna regnet, se att det är något fint, som får en att göra saker man inte brukar.

Som att bära blå parfymer som luktar öppet hav.

Bleu de Chanel är Chanels största och i stort sett första herrdoft sedan 2004. Det är en marin, manlig doft men det klingar inte helt rätt att kalla den för det. Säger man marin doft så tänker man kanske på sportiga dofter som lanseras med reklamfilmer med duschande män och flaskor med vattendroppar. Bleu de Chanel är inte en sådan doft.

Bleu de Chanels koppling till marint och hav är mer subtil. Mer som en slags dofttolkning av Moby Dick eller Den gamle och havet. Klassiska verk om mannen och det stora, oövervinnerliga. Trots att doften innehåller pepparmint, rosépeppar och citrus finns det inget skarpt i doftupplevelsen. Tvärtom, som en våg eller en kraftigt men mjukt porlande fors.

Det marina ackordet är definitivt närvarande, men också något djupare, precis som den vita valen i Moby Dick. Det där manliga, kraftfulla, otämjbara som lurar under ytan. Här finns murrig ingefära, djup cedar och lockande patchouli. Precis som en droppe havsvatten på munnen, det salta i det svalkande. Sån är Blue de Chanel.
En parfym att definitivt prova på huden, att bära när man fäller upp kragen på trenchcoaten, när man torkar havsfukt från pannan och överläppen, när man inte kan släppa tanken på den vita valen och när man står där i fönstret, hypnotiserad av regnet som faller, faller…

Etiketter: , ,

6 kommentarer till “Det stora blå”

 1. Pojkfröken
  on Jun 21st, 2011
  @ 7:10 pm

  LIKE denna beskrivning!!! Synd bara att jag inte lajkar Bleu de Chanel också. Eller den är väl okej i sig, men so very not a Chanel? Borde heta typ Blue from Hugo Boss istället.

 2. Caroline Hainer
  on Jun 21st, 2011
  @ 7:41 pm

  Den har ju fått otroligt blandad kritik, n’est-ce pas? Vissa parfymkritiker har verkligen avskytt den. Det tycker jag är obegripligt. Kan fatta att om man inte omfamnar det marina (för det är en sportig doft, flaskan och reklamen till trots, det kommer man inte ifrån) men hey…

 3. Julia
  on Jun 22nd, 2011
  @ 8:37 am

  Vet du, ordets makt är fenomenal ändå. Efter alla rådissande omdömen som fällts om Bleu de Chanel hade jag avskrivit den som totalt ointressant för mig. Din välformulerade text har fått mig nyfiken igen.

 4. Caroline Hainer
  on Jun 22nd, 2011
  @ 11:41 am

  Den har verkligen sjukdissats! Tror det kanske till viss del beror på marknadsföringen, att man försökt få den till en dressad, sofistikerad gentlemannadoft. Den är sportig och marin, men det är ju lite sunkigt att säga, man tänker så lätt på AXE då… Eller vad tror du? Jag tycker inte den är ointressant, tycker det är en fin tolkning (TOLKNING) av en marindoft.

 5. Pojkfröken
  on Jun 22nd, 2011
  @ 6:46 pm

  Tycker också den fått oförtjänt dålig kritik eftersom den I SIG inte är en dålig doft. Kanske är den, i sin marina genre, till och med en av de bästa? Den har helt klart NÅGOT, det har den. Däremot hade jag högre förväntingar på en ny Chanel för män, om man säger. Hade den lanserats av typ Ralph Lauren hade jag blivit positivt överraskad antagligen.

 6. Caroline Hainer
  on Jun 22nd, 2011
  @ 7:05 pm

  Men precis så! HAde det stått Chanel Marine Sports Homme (mot förmodan) på den så hade man ju tyckt att den var bra. Tror som sagt besvikelsen ligger i/legat i marknadsföringen och vinkeln på den som den nya herrdoften – den första – sen Allure. Som en marindoft är den ypperlig. Anser jag.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen