Fifty Scents

Täck mig!

Hej! Concealer för att täcka mörka ringar under ögonen har varit uppe på tapeten men vad är det bästa för att täcka ärr och finnar? Jag får stora finnar som lättast kan jämföras med mindre men illröda bölder. Ibland blir de inflamerade med. Jag får alltid mörkröda ärr efter dom, jag klämmer inte utan det blir alltid så ändå. Jag är inget fan av foundation utan vill bara täcka där det behövs. Tacksam för hjälp

 

Jag har inget bättre råd än foundation. Använd en täckande, oljefri sådan, det finns sådana som är till för just acne-hy. Till exempel Vichy från apoteket, Maybellines flytande mineralfoundation eller Cliniques Acne Solution Liquid Makeup Foundation. Du kan mycket väl grunda med en oljefri fuktkräm och/eller en antibakteriell produkt, i synnerhet om du ibland dras med inflammationer! Se till att den antibakteriella produkten innehåller väteperoxid eller salicylsyra. Jag tycker att Paula’s Choice har bra produkter i den kategorin, som numera också är tillgängliga för svenskar. De är inte jättedyra, och porto går på 99 kr. Gå ihop med någon och dela på portot, vet jag.

Det finns ju riktigt spacklande produkter också, som Picture Perfect Foundation från FACE som täcker “där det behövs” och funkar på ärr. Kanske är det mer vad du efterfrågar? Jag tror mer på en täckande, matt foundation. Räds icke!

Men det viktiga är att du går till en dermatolog/hudläkare eller en hudterapeut. Det går att få hjälp för dina hudproblem. Är det riktigt illa, och det låter ju som det, så kan du få medicin på recept. Annars kan en hudterapeut hjälpa dig med upprepade syrebehandlingar. Inte billigt, men å andra sidan så otroligt lättande när man ser en ljusning på problemet. Gör det.

Etiketter: , , , , , , ,

10 kommentarer till “Täck mig!”

 1. Emelie
  on Jul 22nd, 2011
  @ 10:13 pm

  Tack för hjälpen! Ska ge foundation en ny chans och testa ngn av de du föreslagit. En tid hos hudläkaren får det bli med, jag har testat väldigt många produkter som ska hjälpa just min hud men inget har fungerat. / Emelie

 2. T-Anna
  on Jul 23rd, 2011
  @ 8:39 am

  Vet ej om jag dubblar nu, förlåt isåfall:

  Å andra sidan är en del hudläkare idioter. De få få gånger jag har gått har jag fått kämpa som ett djur för att inte ordineras artificiella hormoner (p-piller fast jag varken behöver eller bör äta dem av andra själ) eller antibiotika (som hjälper en del men kan pajja magen, immunförsvaret, och för de flesta bara hjälper medan man äter dem.) Å andra andra sidan kan receptbelagda krämer som Finacea och Differin hjälpa ordentligt.
  Själv skulle jag tipsa om benzyol peroxid, 2.5% (inte mer) i minst två månader tillsammans med en bra lätt fuktgivare. acne.org är en ganska töntig sida, men infon har hjälpt mig. Måste hitta ett sätt att bli av med gamla ärr bara…

 3. g
  on Jul 23rd, 2011
  @ 1:11 pm

  Hej Fifty Scents,

  har du något tips kring hur man ska hantera jättevarmt väder (för oss som ska åka utanför Sverige och till Europas sydspets)? Tänker dels på hud & hårprodukter.
  Vill såklart inte smeta på lager med smink men finns det några småsaker som klarar sig i solen och som inte förstör solbrännan (färger på läppar eller guldiga skuggor kanske)?

  Vilka är dina favoritdofter med tanke på sommar,sol &strand (tänk stränder och båtturer)? Är otroligt förtjust i kokosnötsdofter för tillfället men tycker att många parfymer är för “syntetiska” och “klibbiga”, har du några bra tips på fina kokosdofter?

  Tack,

 4. Caroline Hainer
  on Jul 23rd, 2011
  @ 3:50 pm

  Håller med T-Anna, det är receptbelagda acnemedel man vill åt, inte något annat. De medlen kan torka ut huden till den grad att den flagnar men det är ett övergående stadium och acnen försvinner. Stå på dig, ha fakta redo.

  Ärr kan man i stort sett bara ta bort med hjälp av IPL är jag rädd. Det kan man göra hos en hudterapeut, som också kan vara en bra lösning i utrotningen av acne. Det är alltså en form av intensivt ljus som kan liknas vid laser. Det är ganska dyrt och oftast krävs flera behandlingar. Needling är ett annat förslag, om man har mycket ärr, kopparärrig hy med hudförändringar och rodnader etc. Har du det och bor i Stockholm kan jag ge dig ett par förslag på kliniker.

  Hej G, jag återkommer gärna till din fråga. Spontant säger jag Cutie G från Gwen Stefani på frågan om bra kokosdoft. Eller kokosolja från till exempel Yves Rocher som du kan smeta in dig i på stranden. Hawaiin Tropic luktar också kokos blandat med tuggummireklam från 80-talet. Någon som minns Bountychokladen förresten?

 5. T-Anna
  on Jul 23rd, 2011
  @ 6:59 pm

  Men herregud FINNS inte Bountychokladen längre? Man flyttar ifrån Sverige i några år och allt går överstyr!

  (med koppärrig, menar du det som heter kallas icepick scars på engelska? Som grunda hål?)

 6. Caroline Hainer
  on Jul 23rd, 2011
  @ 9:24 pm

  Jag har inte sett Bounty på bra länge nu förutom som lösviktsgodis i ett butik nära Hötorget. Däremot kan jag med bestämdhet säga att needling ska tydligen fungera mycket bra på “icepick scars” som är kopparärr på svenska. IPL funkar bäst på den typen av ärr som är ytligare, som rodnader, fläckar etc.

 7. Emelie
  on Jul 24th, 2011
  @ 3:14 pm

  T-Anna; jag har varit inne och kollat på acne.org, verkligen en bra sida med mkt info!

  Caroline; Vi har massor av Bounty i småland, har du vägarna förbi här så får du bunkra upp!

 8. Jasmin
  on Jul 25th, 2011
  @ 2:29 am

  Måste vara lite oskön o påpeka att det faktiskt heter KOPPärr, inget annat 🙂

 9. Caroline Hainer
  on Jul 25th, 2011
  @ 9:08 am

  Vid gud, du har naturligtvis rätt Jasmin!

 10. Karin
  on Jul 30th, 2011
  @ 2:04 pm

  Hej,

  Vill bara tipsa om att “bölderna” som Emelie (?) beskriver ovan kan bero på födoämnesallergi. Hade själv mycket såna men gick till en homeopat för ett par års sedan för att jag hade magproblem. Blev satt på socker- och jästfri diet och upptäckte att bölderna försvann. Det visade sig att jag är intolerant mot mjölkprotein och så länge jag undviker mjölkprodukter brukar bölderna hålla sig borta.

  Vill också tipsa om Hudoteket på Kungsholmen (om du bor i Stockholm) som använder negativa och positiva joner för att få huden fin. Läker även ärr bra. Hydradermie heter behandlingen.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen