Fifty Scents

Prickar?

Har ett par frågor: Är det viktigt med en separat fuktkräm/eye roll on till ögonen eller är det rent struntprat bara för att kunna sälja fler produkter? Isåfall vad rekommenderar du för män? Utan concealer effekt, mest för att ge fräschare/piggare utseende.
Vad kan man göra om man har som “knottrar” på pannan (som inte utvecklas till något annat, typ finnar). Skrubba? Lästen ovan att man inte ska skrubba. Varför inte?

 

Det korta svaret är nej, någon separat ögonkräm behövs inte. Du bör ha en kräm runt ögonen, och den ska inte vara för fet kräm. Men nej, det behöver inte vara en separat sådan.

Skaffa en bra, lagom ansiktskräm och ha den i hela ansiktet istället. Känner du dig svullen eller så runt ögonen finns svalkande gel men för att verkligen se någon skillnad så är det tyvärr det gamla vanliga som gäller – sömn, vatten, se över vad man äter och allt annat förnuftigt och tråkigt. Om man inte vill fuska med lite färg då…

Prickarna i pannan som du nämner är med största sannolikhet inkapslad talg. Ett besök till hudterapeuten brukar hjälpa, be om en rengöring och tala om ditt problem. En bra hudterapeut tar bort dem snabbt och smidigt med en liten nål under portömningen. Det kan vara så att du har en yttorr hy, som är fet under. En viss skrubbning/peeling kan vara effektiv, men hellre då kemisk peeling (AHA/BHA) som går djupare och inte små korn som skrubbar sönder den yttersta huden. Följ med massor, massor av fukt. Känner du dig fet i till exempel pannan ska du absolut satsa på detta, följt av en tunnare, balanserande fuktkräm. En hudterapeut kan guida!

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer till “Prickar?”

 1. Charles
  on Jul 27th, 2011
  @ 8:53 pm

  Här kommer ett långt svar!

  Tack för det ärliga svaret ang. ögonkräm, har läst så mycket om “tunn känslig hud bla bla..”

  Det är konstigt att du sätter alla rätt med min korta beskrivning. Jag tror jag har en yttorr hy som du säger, om man med “yttorr” menar en hud som blir extra torr på ytan snabbt efter t.ex. en rengöring/dusch men som fortfarande känns fet, som att det finns nåt där under typ?

  Min panna och näsa brukar oftast va fet förutom när jag precis duschat. Jag vet inte hur insatt du är i groomingprodukter men jag använder Bulldog med helt naturliga ingredienser (http://blogg.guapo.se/2011/01/bulldog-ekologiska-hudv%C3%A5rdsprodukter-nya-f%C3%B6rpackningar-300×179.jpg) och jag använder tvätten, fuktkrämen och skrubben (som innehåller korn och gör precis som du säger att den inte ska göra, skrubba sönder den yttersta huden). Jag är osäker på om den fuktkrämen passar in som “tunn och balanserande”. Jag har märkt att min hud reagerar negativt på produkter med onaturliga ingredienser och kemikalier så vet inte om kemisk peeling är bra? Är det verkligen värt att besöka en hudterapeut? Kommer det inte sluta upp med att hon råder mig att spendera 1000-2000 kr på “speciellt utvalda produkter”?

  En sak till, du skriver att jag ska använda mycket fuktkräm trots att min panna redan känns fet eller är det jag som missförstår?

 2. Caroline Hainer
  on Jul 27th, 2011
  @ 10:28 pm

  Långt svar tillbaka!

  Yttor är exakt som du beskriver. Just därför hjälper det inte att du skrubbar ytan, det är i hudlagret under det yttersta som problemet (i det här fallet fet hy och talgkapslar) sitter. Dit når inte en kornskrubb, utan det krävs starkare saker. En bra terapeut kan visserligen rekommendera dig produkter men det är främst en rengöring (de brukar använda det lagom osköna ordet “portömning”) man vill åt, då sticker de hål på talgkapslarna med en liten nål och tar bort dem på så vis. Det kan räcka med ett besök. Man KAN göra det själv hemma men det är ingenting jag rekommenderar, inte minst av hälsoskäl och inflammationsrisker.

  En AHA-behandling kan vara dyr, är jag rädd, för man behöver gå flera gånger för att det ska ta skruv. En sådan balanserar ut blandhyn och biter på den feta underhuden. Men det finns hopp för en tunn plånbok – det finns till exempel skönhetsskolor som utför elevbehandlingar. Hey, syrorna är desamma, bara priset som skiljer. Då kan du komma undan med minst en tredjedel billigare. Men att se över sina rutinen kan förstås också göre mycket…

  Nu till dina rutiner – och du ska veta att du absolut inte är ensam i detta, att ha blandhy och/eller vara yttorr i ansiktet eller i delar av ansiktet är den absolut vanligaste hudtypen. Man tar ofta fel när man diagnostiserar sin egen hy, och tror att man är fet eller torr när man egentligen är båda.

  Naturliga ingredienser (här krävs egentligen ett längre inlägg men vi sammanfattar) kan mycket väl vara starkare än kemiska där man kan reglera de aktiva ingredienserna. Så att det heter “kemisk peeling”, till exempel, ska inte avskräcka dig. Huden reagerar, absolut, man kan bli röd efteråt, men det är effektivt.
  Bulldog har jag goda erfarenheter av, även om jag inte provat mycket ur deras sortiment. Du ska mycket riktigt använda fuktkräm trots att pannan känns fet, det är skillnad på fukt och fett. Kanske är fuktkrämen aningen fet? Jag vet inte, just den har jag inte testat. Är det mer en kräm än en lotion? Känner du att den lämnar en (förvisso skyddande men ändå…) hinna? I så fall är den kanske för fet (du kan spara den till vintern, då kan man behöva fetare krämer!), men jag kan inte säga det med all säkerhet.

  En som jag tycker har en hel del bra produkter för just blandhy är Paulas Choice, där man så att säga skräddarsyr sina produkter. http://www.paulaschoice.se/
  Hon har en del AHA/BHA-produkter (obs! Inte lika starka som på salong men väl bra för vardagsbruk/regelbundet/i längden). De ser inte mycket ut för världen men de är välkomponerade. Jag skulle tipsa dig om en “mattifying lotion” att ha på dagarna, gärna en med SPF (solskydd). Detta är extra viktigt om du dessutom börjar använda en AHA/BHA-produkt (vilket jag rekommenderar) eftersom huden då blir extra känslig för sol.

  Hör självklart av dig igen om det är nåt som är oklart!

  Caroline

 3. Annika
  on Jul 28th, 2011
  @ 12:31 pm

  Nu när alla diskussioner om ögon och concealer och sånt varit, har jag en fråga som inte kommit upp än:
  Jag har inte mörka cirklar, däremot har jag stora vener som syns under ögat. Med stora menar jag en ungefär 1-1,5 mm bred och 2-3 cm lång under vardera ögat, precis på “påsen”. Finns det något man kan göra åt det?

  Jag har hört talas om att man mot åderbråck kan spruta in något som gör att de skrumpnar, men att det inte rekommenderas i ansiktet pga alla nerver, så det har jag slutit bort. Men concealer? Vanliga fungerar inte. Jag använder Body Shops just nu, men allt blir liksom bara randigt efter ett tag, hyn under ögonen är ju jättetunn.
  Till saken hör att jag har väldigt ljus hy – inte den där absolut ljusaste nyansen, men inte långt ifrån. På sommaren syns venerna lite mindre iom solbränna, men de finns alltid där. Pga det är vid ögonen har man ju solglasögon oftast som skyddar också… Någon typ av ansiktsfärg á la BUS fungerar, det är ju det enda som inte skrynklar sig.

 4. Charles
  on Jul 28th, 2011
  @ 5:32 pm

  Wow, tack tack tack för all hjälp!

 5. Caroline Hainer
  on Jul 28th, 2011
  @ 6:29 pm

  Hej Annika! Laserbehandlingar (i synnerhet IPL) borde kunna hjälpa dig. De gör ont, det snärtar till som om någon skjuter en gummisnodd eller bränner till snabbt med, säg udden på en tändsticka. Men smärtan försvinner direkt. De kan också kosta lite, man behöver i regel gå flera gånger. Och det trista är att just synliga vener/ådror har en tendens att komma tillbaka. Men å andra sidan – laser ÄR effektivt.

  Om du tycker att huden blir randig efter ett tag under ögat kan det vara så att din concealer (och din hud under ögat) är torrare än vad huden vill. Prova att grunda med fukt. Det finns ju också lite mattare concealers som sitter längre.

 6. brita
  on Jul 30th, 2011
  @ 11:51 pm

  mina två knottror (nära ögat) försvann med 2 % bha toner varje dag efter typ en vecka. om det är milier vi snackar om.

 7. hill
  on Jan 7th, 2013
  @ 11:53 pm

  hej! ang ögoncreme,ved du om denna är bra?
  http://fabulousmag.co.uk/tag/dr-perricone-md-no-concealer-concealer/

 8. hill
  on Jan 8th, 2013
  @ 12:04 am

  eller denna:
  http://www.feelunique.com/p/Rodial-BB-Venom-Eye-6ml

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen