Fifty Scents

Blackheads, ditt namn är styggelse!

måste passa på att fråga dig som verkar veta allt och lite därtill: stora porer, denna styggelse, vad gör man egentligen åt dom? jag tyvärr blivit delgiven en hel del svarta stora porer framförallt på näsan och känner mig rådvill. inget hjälper: otäcka por-plåster, scrubs, täckande och “mattifying” krämer.. en butiksperson sa en gång bryskt åt mig att det minsann inte finns någon “bot” mot detta, det är bara att leva med. vad säger du? tacksam för hjälp!

 

Styggelse är rätta ordet. Blackheads (ett ord jag föredrar framför “pormaskar”) och stora porer är bästa vänner. Har man den ena kommer den andra ofta med på köpet. Det beror på att de båda älskar olja, fett och talg.

Den goda nyheten är att det naturligtvis inte alls är kört, det går att om inte få bort besvären så i alla fall minska dem. Just förstorade porer är svårt, de blir man inte av med, men man kan få dem rena och därigenom i alla fall upplevelsen och illusionen av att de är mindre. Blackheads kan man definitivt få bort.

Men ytlig skrubb (alltså skrubb som inte är kemisk) når inte botten av problemet (som är oljeproduktionen), och “strips” som ska ta bort blackheads rensar bara på ytan om de ens gör det. Och visst finns det jättebra “mattifying” produkter (det gör det!) men många innehåller silikon och alkohol som visserligen kan ge en kosmetisk effekt men ingen bra, långsiktig sådan.

Stunta i dem, med andra ord.

Använd istället produkter med BHA och/eller salicylsyra (salicylic acid). De bästa köper du hos en hudterapeut, tyvärr, men det är så värt det. (Murad har en som är okej, även Peter Thomas Roth och Paulas Choice. Jag gillar också Exuviance).

Det kan också vara värt att kosta på sig en peeling, alltså en som når på djupet. Har du en skönhetsterapeut du brukar gå till så fråga henne om det. En sådan kan städa upp lite bland orenheter och talg. Då blir också syrebehandlingen (alltså BHAn) mer affektiv.

Undvik tjocka, feta krämer! Ge huden mycket fukt men i lätt form – tänk gel, flytande fuktkrämer, lotion…så att de inte täpper igen dina porer eller får din hud att överproducera olja. Försök också, om du upplever att du har oljig och fet hy där dina porer är stora att dämpa med blotting-paper på dagen och kanske en dämpande, oljeabsorberande, mattande mask någon gång i veckan. De med lera i, alltså lermasker, brukar kunna ha den effekten.

Du ska kunna säga hej då till dina problem. Med rätt produkter så ett halvår, tops.

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer till “Blackheads, ditt namn är styggelse!”

 1. Anna
  on Aug 13th, 2011
  @ 10:33 pm

  Jag har precis blivit medveten om att det finns nån sorts pormaskklämningsverktyg (“tweezerman extractor”), är det något du testat? Portömning är ju såå tillfredsställande, men att betala 6-700 för det i en ansiktsbehandling tar bort halva nöjet.

 2. Lisa
  on Aug 14th, 2011
  @ 3:14 pm

  Åh jag visste väl att du hade goda råd! Har sett över mitt badrumsskåps krämer och kan snabbt konstatera att jag har helt fel produkter! Tyvärr har jag inte råd med hudterapeut men väl lite bättre krämer och rengörare ska införskaffas. Tack och åter tack! Pormaskklämmare låter väldigt läskigt och väldigt lockande, måste googla detta genast.

 3. Caroline Hainer
  on Aug 14th, 2011
  @ 6:08 pm

  Jag tänkte testa den där grejen från Tweezerman. Jag har testat liknande från Body Shop och blivit besviken men mycket talar för denna manick – dels att den är från Tweezerman och dels genomslaget. Är det nån som testat vill jag gärna höra!

  Lisa, fel produkter är så himla lätt hänt. Har du feta krämer så använd dem på halsen och händerna istället för att slänga dem?
  Ett billigt alternativ till en hudvårdsterapeut är att gå till en hudvårdsskola (det finns en knippe i Stockholm: Elisabethskolan, Privatskolan Beauty, Gilda…) som erbjuder billigare ansiktsbehandlingar. Med Groupon frå man också idel erbjudanden. Det du vill åt, om du inte har råd med en BHA/AHA-behandling, är en vanlig rengöring där “portömning” ingår. De sköter det hela snyggt och hygieniskt. Visst kan du klämma själv, men det kan bli lite mycket av det goda då bara.

 4. alice
  on Aug 17th, 2011
  @ 6:26 pm

  jag kan rekommendera spotless serien från ACO. vet inte varför men av någon anledning fungerar den superbra för mig, spec ‘tvätt’tvålgrejen gör min hud… klar.. ? ja

 5. Andreas
  on Oct 31st, 2013
  @ 2:04 pm

  Du borde verkligen testa pormaskklämmare!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen