Fifty Scents

Igen och igen, herr Guerlain

Ni får inte bli irriterade nu, om jag skriver ännu ett inlägg om Shalimar. Jag vet, jag har nämnt den parfymen så många gånger nu att det börjar likna förföljelse. Men så är det när man är mäkta förälskad. Besattheten tar över.

Originalet – Shalimar – kom 1925 och är ett mästerverk. Inget snack. Sedan dess har Guerlain gett ut ett dussintal flankers, som Fleur de Shalimar (en blommigare version), Shalimar Light (mindre oriental) och Shalimar Ode à la vanille (en sötare variant). Inte så många av dem har nått Sverige.

När man nu kommer ut med ännu en – Shalimar Initial – är första reaktionen (den initiala, om man så vill) att dra öronen åt sig. Alltså, det är lite som om någon skulle göra ännu en variant på Mona Lisa eller Skriet. Eller en uppföljare till, säg, Sagan om Ringen eller Fröken Julie. Vad hände sen?

Det är vanskligt att experimentera med gamla klassiker, helt enkelt, och många gånger funkar det inte. Därför blir man så glad när Guerlain kommer och visar var skåpet ska stå. Med Shalimar Parfum Initial har man lyckats med det som många andra försökt göra utan lika stor framgång – en modern, yngre och mer lättburen variant av ett förvisso fantastiskt men också dramatiskt original. Shalimar Initial är helt enkelt toppen. Jämför med till exempel Belle d’Opium som kom tidigare i år. En lättare version av Opium, helt klart, men på bekostnad av personligheten och karaktären. En mesigare version, helt enkelt.

Så är inte Shalimar Initial. Den är förvisso också lättare (varför vill alla ha så lätta parfymer nu för tiden? Jaja) och i viss mån blommigare, friskare men kvar finns tack och lov det där mörka, exotiska och orientaliska som gör Shalimar till det mästerverk det faktiskt är.

Flaskan är designad av Jade Jagger som också hon behållit Shalimars originalkänsla. En vacker sak att ha på vilket sminkbord som helst. Den ger ett gammelrosa intryck, vilket kan få en bärare att tro att doften också är rosa. Att den luktar ros eller pion eller något liknande. Men icke. Shalimar Initial är en mjuk, pudrig blomdoft med en smutsigt svart botten. Inte lika svart och vaniljig som originalet. Om man skulle sig på en slags bildlig liknelse är original-Shalimar som en kopp svart, turkiskt kaffe. Mörk, tjock, nästan besk medan Shalimar Initial är en kopp latte i en vacker porslinskopp av bästa kvalitet. Båda utsökta i sina respektive utföranden. Den ena kanske mer lättdrucken än den andra.

Shalimar Parfum Initial, 40 ml EDP 570 kr.

Etiketter: , ,

9 kommentarer till “Igen och igen, herr Guerlain”

 1. Pojkfröken
  on Aug 17th, 2011
  @ 6:40 pm

  Gamla Shallan, ja, what more is there to say? HUR MKT SOM HELST! Shalimar är den enda parfym jag har tre koncentrationer av, trots att jag sällan använder den in public pga svårt hitta tillfällen. Äger dock ingen flanker, men gillade också den här Initial. Fräsch, men med karaktär. Perfekt för teen girls som vill vara classy och snyggbitchy.
  (Gillar även No 5 Eau Premiere, om vi nu ska snacka flankers på gamla klassiker.)

 2. Caroline Hainer
  on Aug 17th, 2011
  @ 8:34 pm

  Pojkfröken! Jag har saknat dig!
  Jag tycker den här Initial funkar utmärkt som “vardagsparfym”, i den mån man kan snacka om vardagsparfymer (något av ett fånigt ord). Inte störig, inte krävande eller dramatiskt eller nåt, bara en varm, svepande sjal av lyxigt märke, att piffa upp vilken utstyrsel som helst, come rain or come shine.

  Gillar också flaskan mycket, faktiskt. Glad att det inte blev några större utsvävningar eller “konstnärliga tolkningar”.

 3. Lorraine
  on Aug 19th, 2011
  @ 1:14 pm

  Jag har en kompis som jobbar på Guerlain huvudkontoret i Paris (-40% på allt, ja tack!) som berättade att Shalimar Initial vänder sig mot en yngre publik. Till tjejer som är 16 till 25 ungefär och som vill inte bära en så tung perfym som Shalimar. Så man börjar men Initial när man är ung (därav namnet) och övergår till Shalimar när man har mognat och gått på tjej till kvinna.

 4. Caroline Hainer
  on Aug 19th, 2011
  @ 1:48 pm

  Lyllos dig och lyllos kompisen! Men givetvis känns den yngre, både i tanke på utforming (Jade Jagger, snyggt rosa…) och den lättare tonen. Lättburen är ordet, och en underbar “intro” till juvelen i orientalkronan – Shalimar! Också reklamen känns yngre, men i det här fallet inte på något sätt liksom gulligare eller menlösare för det. Jag säger grattis till Shalimar och till alla parfymintresserade unga tjejer.

 5. Frida
  on Aug 27th, 2011
  @ 4:04 pm

  Sprang in på en av de största parfymbutikerna i Göteborg. De kommer inte att få in Shalimar Initial på cirka 2-4 månader…… Tråkigt när man har blivit kär i parfymen efter din beskrivning.

 6. Caroline Hainer
  on Aug 28th, 2011
  @ 9:40 am

  Du borde ha bättre lycka på NK i Göteborg! Där får de in den snabbare!

 7. Lotta
  on Aug 30th, 2011
  @ 9:49 pm

  Finns nu på Åhléns i Göteborg 🙂

 8. Best of 2011 - Fifty Scents | Rodeo Magazine
  on Jan 2nd, 2012
  @ 9:44 pm

  […] Shalimar Initial En flanker som visar alla andra flankers var skåpet ska stå. Underbar, som föregångaren, men mer lättburen, vacker och mindre krävande. Där Shalimar bär en dramatisk draperad dress nöjer sig Initial med en volangkjol. […]

 9. Thomas Gradin
  on Jun 18th, 2014
  @ 4:28 pm

  Hej! Jag heter Thomas Gradin och har sökt efter en parfym jag använde mig av för 25 år sen ungefär. Nu har jag hittat en kartong i vårt uthus med namnet Shalimar Guerlain Paris eau de toilette 50ml.
  Nu kommer jag inte ihåg om det var den jag använde eller om det är något kvar sen mitt förflutna då jag handlade parfym till min dåvarande flickvän. Fråga : är detta en herrparfym ? och om det är det , var kan man få tag i den i såfall? Kartongen är guldig med grå ränder och svart bakgrund där texten står. Fick tag på din sida när jag Googlade Shalimar och ni verkar vara ett jättefan av parfymen. Tar en chans att göra bort mig totalt med chansen att få tag på min gamla hjälte parfym. Men jag luktar kanske inte lika med den nu för tiden. Livet är kort , våga vara dig själv.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen