Fifty Scents

Eko, ok?

KÄRA FIFTY! beställde hem gorilla parfym provkitet från lush (har inte testat alla än, dock ligger breath of god som solklart etta hittills). iaf undrar jag över hur du ser på vego/djurvänliga/eko/organic parfymer? det lär ju flöda över av dem snart? vilka är värda och vilka inte enligt din erfarenhet?

xoxo/ditt fan tessan sniff-girl

 

Kära Tessan!

Ekoparfymer är jag sådär milt skeptisk till . Alltså missförstå mig rätt, jag är självklart positiv till alla former av ekologiska förbättringar, och kan vi minska på miljöförstöringen så ska vi självklart göra det. Det jag ställer mig milt skeptisk till är snarare yrkandena på att ingredienserna i en parfym skulle vara mer ekologiska än andra. Ta till exempel parfymer från Chanel, Dior eller Bond no. 9 som använder äkta blommor, äkta doftolja och så vidare. Ingredienserna destilleras  i alkohol och man tillsätter annat doftbevarande. Men blommorna man skördat för att de ska ingå i flaskan skördas för hand (eko!) och man plockar dem ömt, man plockar aldrig ens en knopp utan man låter den få växa ut först. Man tar hand om sin jord, man ser till att kultivera den väl. Doftessensen kokas fram, den framställs inte i ett laboratorium som vräker ut gaser eller föroreningar. Så hur är en sån parfym mindre värd på den ekologiska marknaden? Tja, för att den inte innehåller en lika hög andel “naturliga” ämnen. Men i det stora hela – till jordkultivering och ansvar för naturen sett så kan jag lika gärna ställa mig bakom de högkvalitativa parfymerna. Värre då (ur miljösynpunkt) med billig parfym som varken håller eller produceras väl, och som snabbtillverkas i enorma mängder som sen slumpas bort eller slängs.
Men det måste ju inte vara de enda alternativen förstås, och det var väl lite din fråga. Ta ett märke som Gorilla, till exempel, de lyckas ju göra intressant och bestående parfym (ja, Breath of God står onekligen ut!). Eller Honoré des Prés som som gör mycket sofistikerade dofter (dock svindyra) av 100% ekologiska ingredienser. De rekommenderar jag verkligen, men tyvärr kostar de ju skjortan. Oljor från tex Body Shop (också borderline om de är ekologiska eller inte…) är bra, älskar White Musk. Oljor från Abhana, om man gillar sånt (dvs spa-doftande, eteriska oljor) oc i viss mån Kiehls doftoljor som är alldeles för dyra men man kan gå ned i pris om man är utomlands. Älskar Fresh. De, liksom Kiehls, är inte på något sätt 100% ekologiska men använder många naturliga ingredienser. Deras parfymer är divine.

Etiketter None

En kommentar till “Eko, ok?”

  1. Martin
    on Sep 9th, 2011
    @ 8:11 am

    Franska L’Artisan Parfumeur hade något som såg ut att bli en serie ekologiska dofter, eller i alla fall uppfattade jag det så. Tror dock det bara kom en doft, l’Eau de Jatamansi, som jag vid en snabb titt inte hittar på deras hemsida.

    Det finns garanterat att hitta fortfarande om man söker bland de mer välsorterade onlinebutikerna.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen