Fifty Scents

Doftande ord

Pratade härom dagen om att man så tydligt försökte visa att Mr. Big bär Diors Farenheit i Sex & the City 2 och försökte då komma på fler parfymer i filmer. Kom på ett par stycken. I Black Swan snor Natalie Portman en flaska Chanel No. 5 från den forna ballerinan Winona Ryder. I American Phycho bär Christian Bale YSL Pour Homme. Mycket roligt.

I Legally Blonde (älskar den filmen) har Reese Witherspoon på sig Clinique Happy. Någon scenograf måste tänkt till ordentligt där. Mycket bra!
Jenny i An Education bär Chanel No. 5 vilket inte riktigt passar henne. Om hon försöker vara vuxen kanske…vilket hon på sätt och vis gör…

Och så en tv-grej: SJÄLVKLART bär Joan i Mad Men Shalimar. SJÄLVKLART! Roligt att häxan Sigourney Weaver också bär den i Working Girl. Sen, men här är jag inte helt säker, tror jag att hon gör det i Ice Storm också. Fantastisk film, för övrigt…

I Lost in Translation bär Charlotte Marc Jacobs men det är ju inte så konstigt. Dels är Sofia Coppola bästis med designern, och dels är hela filmen sponsrad av honom. Charlotte bär väl MJ-kläder mest hela tiden?

Hittade för övrigt också de här litterära referenserna till parfym, i böcker:

I Ian Flemings James Bond-bok I hennes majestäts hemliga tjänst står det “The girl reached up a swift hand that melt of Guerlain’s Ode and put it across his lisp. I said ‘No conversation. Take off those clothes. Make love to me”. Annars vet jag att bondbrudarna brukar gilla Caron

Anne Rice, hon som skrev En vampyrs bekännelse, påpekar att häxan Merricks favoritparfym är Chanel No. 22. En tung, söt och berusande blommig doft.

Fay Weldon fick en icke officiell summa för att nämna en viss juvelerare/modehus doft minst 12 gånger i The Bvulgari Connection

Och slutligen, i den nu så populära Hunger Games-serien så antyds det att en viss president Snow bär L’Artisans Voleur de Roses.

Just det, höll på att glömma. I höst ska det komma ut en deckare som heter Book of Lost Fragrances (M. J. Rose heter författarinnan) som ska handla om en kvinna vars familj äger det äldsta parfymhuset i Frankrike.

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer till “Doftande ord”

 1. Martin
  on Sep 12th, 2011
  @ 8:27 am

  I Bondfilmen Casino Royale gjorde ett oväntat parfymhus en cameo, nämligen Santa Maria Novella med doften Melograno.

 2. Catharina
  on Sep 12th, 2011
  @ 10:51 am

  I filmen Juno snor Juno själv Cliniques Happy från Jennifer Garners karaktär. “Get i whiff of those sparkling top notes”

 3. Fluff
  on Sep 12th, 2011
  @ 5:06 pm

  I Handen som gungar vaggan har jag för mig att Rebecka DeMornay stjäl ett par droppar av husmoderns Dior Poison.

 4. lisa
  on Sep 12th, 2011
  @ 6:43 pm

  Jag antar att du läst Parfymen av Süskind? Underbar!

 5. Erica
  on Sep 12th, 2011
  @ 7:38 pm

  älskar din blogg så otroligt mycket! Det är alltid intressant att läsa här. roligt att läsa om dessa karaktärer.

 6. Pojkfröken
  on Sep 13th, 2011
  @ 9:18 pm

  HAHAHAHA älskar att Bateman bär hysteriska YSL Pour Homme. Känns som att han även, med tanke på sin musiksmak, även kunde ha lånat lite Fahrenheit från Mr Big….

 7. Caroline Hainer
  on Sep 14th, 2011
  @ 2:03 am

  Eller hur? Skulle nästan passa bättre med Kouros?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen