Fifty Scents

Vägen till näsan går via…

Jag får då och då frågor om hur man blir parfymör.

Det är en lite knepig fråga.

Den goda nyheten är att det behövs parfymörer här i världen och att ja, det finns utbildningar. Den främsta finns i Grasse. De tar in tio, tolv elever om året (hittills inte en enda svensk!). Fler kan man inte ha i ett klassrum fullt med olika doftexperiment. Det finns utbildningar i Paris också, men den i Grasse är mest prestigefull. Den är på tre år, sen följer praktik. Man får göra ett avancerat inträdesprov men många intervjuer. Man får självklart också testa sina doftkunskaper men det viktiga är inte att man kan så många dofter, för det ska man ju lära sig på utbildningen, utan mer att man har en klar bild av vad man vill jobba med. Jag besökte skolan förra året, här kan man läsa om mitt besök och här finns lite bilder.

Att vara parfymör innebär olika saker. Den typen av parfymör som efterfrågas idag är inte den typen av parfymör som komponerar parfym i första hand (även kallad “näsa”) utan en parfymör som parfymerar alla de andra tusen och åter tusen saker omkring oss vi kanske inte ens tänker på är parfymerade: tvål, diskmedel, hårprodukter, rengöringsmedel… och självklart saker som doftljus och rumspray. Det finns en ytterligare dimension också, att doftsätta hotell, butiker, spa… som också en parfymör kan göra. När man går utbildningen i Grasse så är själva utbildningen på tre år, därefter snappas många upp av företag som gör just de här sakerna. Men de som vill komponera parfym, och inte industriella produkter, kan vänta sig tio års praktik efter utbildningen.

Ja, tio.

Men, och här är ytterligare goda nyheter. Det går förstås att bli parfymtillverkare på annat sätt också. Att till exempel åka till Grasse och gå kurser är ett steg, eller kanske sommarjobba med doft, kanske i en parfymaffär för att träna upp näsan. Det finns parfymoljor och parfymalkohol att få tag på väldigt enkelt på nätet. Man kan börja experimentera och komponera hemma. Ta Ben Gorham, till exempel, som skapade Byredo. Han utbildade sig på konstskola, och läste ekonomi. Han är inte utbildad parfymör även om han tränat upp sitt doftsinne och har – uppenbarligen – ett ypperligt sinne för doftkomposition.

Så DIY-metoden kan också funka, absolut. Köp ett doftkit, och/eller doftoljor. Kolla introduktionsvideor på nätet (finns på YouTube), läs böcker och kör. Dela ut till alla du känner och be dem beskriva vad de känner. När du känner dig nöjd så skicka ett prov till mig också!

 

Etiketter None

5 kommentarer till “Vägen till näsan går via…”

 1. Catharina
  on Sep 24th, 2011
  @ 9:17 pm

  När jag var i Frankrike med skolan besökte vi fabriken Fragonard i Grasse. Himla fint ställe, och fabriksbutiken ville jag aldrig lämna!

 2. Caroline Hainer
  on Sep 25th, 2011
  @ 10:33 am

  Eller hur? Jag blev väldigt förtjust i Molinard, det var där jag gjorde “egen parfym”. En citrusdoft jag döpte till Scout. De behåller ens “recept” så om man vill ha påfyllning hör man av sig så skickar de en blandning.

 3. elina
  on Sep 25th, 2011
  @ 2:56 pm

  tack<3

 4. g
  on Sep 26th, 2011
  @ 11:30 am

  snälla sluta aldrig skriva!!

 5. Frågelådan: Guerlain och kemi - Fifty Scents | Rodeo Magazine
  on Apr 21st, 2013
  @ 11:26 am

  […] här frågan kommer upp lite då och då och det är roligt. Kul eftersom det betyder att fler intresserar sig för doft! Det är, som du […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen