Fifty Scents

Till dig, min prins

När jag var tonåring läste jag Den lilla prinsen, Antoine Saint-Exupérys lilla berättelse om en kännande, ömmande, längtande liten prins som påminner oss om att det bara är med hjärtat vi egentligen kan se klart, det som är viktigt är osynligt för ögat.

Jag blev såklart i det närmaste besatt, vilket är en ganska vanlig reaktion hos folk som läser Den lille prinsen i tonåren. Kanske var det en omedveten liten föraning inför mina kommande passioner som har med fransk doft att göra? Kanske var den en omedveten liten knuff i Vol de Nuits riktning. Kanske var det någonstans Den lille prinsen som alltså ledde mig hit, där jag är idag, dagligen uppslukad av dofter, fantasier och associationer?

Guerlains Vol de Nuit skapades 1933 i Antoine Saint-Exupérys ära. Vol de Nuit betyder “Nattflygning”, och är uppkallad efter Saint-Es andra roman, som förstås är en kärlekshistoria som utspelar sig i flygteknikens början. En underbart romantisk titel, såklart. Saint-E var förutom författare också pilot och han omkom under en flygning över medelhavet och Frankrike, ingen vet var eller hur. Hans kropp har inte hittats, men 1998 hittade man ett armband som har tillhört honom, ute till havs. Detta minns jag, jag läste det i tidningarna och blev alldeles kall.

Till jul släpps en fantastiskt vacker, uppdaterad version av originaldoften som en del av Guerlains julkollektion. Hur förtrollande är inte flaskan? Det finns fina, rörande detaljer att lägga märke till, som att det är en close-up av en propeller man ser framtill. I rörelse, tycker jag själv men det kanske bara är min fantasi. Färgen är midnattsblå, såklart, som färgen på himlen som Saint-Exupéry försvann i för att aldrig ses igen. Vissa tror att han störtade rakt ned i havet.

Doften är både varm och kall och känns så väldigt, väldigt typiskt Guerlain. Trogna läsare av Fifty Scents vet att det för mig enbart är en positiv sak. Jag älskar husets pampiga, storslagna, unika dofter. I Vol de Nuit finns både varma tränoter och lite kallare påsklilja (!). Man har också blandat i söt vanilj, pigg iris och frisk bergamott. Som jag sa – det är så typiskt för Guerlain.

Alltså, en doft som denna som dessutom är både varm och kall – är det bara jag som kommer att tänka på kalla vindar som slår mot den ensamma piloten som man flyger i den mörkaste, varma medelhavsnatten? Ja, antagligen.

Sen påminner den mig också om havets mörka, skrämmande och ensamma djup också men det vill jag inte tänka på.

Etiketter: ,

7 kommentarer till “Till dig, min prins”

 1. Therese
  on Oct 8th, 2011
  @ 11:02 am

  Åh så fint skrivet!

 2. Charles
  on Oct 9th, 2011
  @ 9:57 pm

  Jag vet att detta främst är en skönhetsblogg och inte någon blogg för medicinsk rådgivning MEN, eftersom du är så kunnig, tänkte jag att det inte skulle skada att fråga…
  Hur behandlar man hårsäcksinflammationer som uppkommit efter att man tagit bort hår? Apoteket tipsade om alsolsprit (det torkar bara ut såret och ger ingen annan effekt) och hänvisade mig till Kicks. Kicks tipsade om nån Elisabeth Arden läppsalva (haha) och sa sedan att jag skulle testa något som innehåller Tea Tree Oil annars. Fungerar det? Jag har sökt på Google men hittar inte någon behandlingsmetod mer än liknande uttorkande vätskor som alsolsprit. Har du något annat tips?

 3. Caroline Hainer
  on Oct 9th, 2011
  @ 10:28 pm

  Menar du ett ingrott hårstrå? Eller plockade du ett hår med tex pincett och sedan blev hårsäcken irriterad?
  Fantastiskt korkat att hänvisa till en läppsalva i vilket fall som helst. Tea Tree Oil är antiseptiskt men inte mer än asolspriten. Fools!

 4. Charles
  on Oct 10th, 2011
  @ 5:58 pm

  Vet faktiskt inte hur det uppkom men jag har fått klart för mig att det är en hårsäcksinflammation. Läste på internet att det kan uppkomma till följd av ett ingrott hårstrå så jag antar att det är så det uppkommit. Hur kan man förhindra inåtväxande hårstrån över huvud taget? Skrubba? Har fått det på ryggen, men då har jag endast trimmat (kortat ner) hår, inte “tagit bort ur roten” så att säga med pincett. Ja, jag tyckte att det var korkat att ens hänvisa mig till Kicks som främst sysslar med kosmetiska produkter. Apoteket borde ju kunna sånt tror man.

 5. Anna
  on Oct 10th, 2011
  @ 10:22 pm

  Spännande! Har du koll på var man kan få tag på den här?

 6. Caroline Hainer
  on Oct 12th, 2011
  @ 8:24 pm

  Jag hoppas, hoppas, hoppas att den här kommer ut till jul, som en del av Guerlains julspecial!

 7. Caroline Hainer
  on Oct 12th, 2011
  @ 8:25 pm

  Charles, man får skrubba och plocka med pincett. Otrevligt, jag vet. Ouch. Du får prova med något anticeptiskt och försöka plocka håret som irriterar på något vis. Svårt att säga exakt när jag inte har helt koll på vad det är frågan om…?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen