Fifty Scents

Äpplet!

L’Air du Temps är utan tvekan Nina Riccis mest berömda parfym. När den kom 1946 var den knappast revolutionerande. Parfymmarknaden svämmade över av kryddiga, gröna blomdofter. Men det som gjorde den unik (tillsammans med ett par andra blomdofter från slutet av 40-talet och 50-talet) var kryddan och den silkiga texturen. Den där intensiva bukettdoften som man lätt uppfattar som härligt djup och grön, som om man verkligen begraver ansiktet ordentligt i en stor, härlig bukett som nyss plockats av jordiga, smutsiga händer i sommarträdgården. Liljor! Massor med liljor! Kanske överräckta av en fåtalig, lite svettig trädgårdsmästare? Hehe. Jo, men någonstans i doften finns han med. Doften/fantasin. Same, same.

Att den är en sann klassiker idag beror nog på en del faktorer, däribland flaskan. Den ömtåliga porslinsdansen med de två små duvorna. Så perfekt för sin tid, så romantisk och feminin och samtidigt 40-talsdelikat.

Sedan dess har flera parfymer med Ninas namn kommit till parfymdisken, däribland Nina som har en av världens kanske mest bekanta parfymflaskor – äpplet!

En flanker till den kom i somras, nämligen L’Elixir. Den är en fin, djup tolkning av Nina och innehåller massor av sensuella noter som mjuka skogsbär, lent cederträ och ambra. Och så har den en av de sötaste reklamfilmerna för parfym någonsin:

Jag som är ett stort fan av orientaliska dofter är förtjust i den här. Inte allas påse säkert, för den må vara krisp och fin i början när de äppliga toppnoterna lockar in en, för att sedan överösa en med det tyngre artilleriet som jasmin och mysk. Skulle säga att det ändå är en ungdomlig doft, en rar och söt kvinnodoft. För den tänkande, kännande fransyskan i svarta, dyra ballerinor. Jag gillar den.

Etiketter: ,

2 kommentarer till “Äpplet!”

 1. ERW
  on Oct 17th, 2011
  @ 2:28 pm

  Jag vill så gärna hitta en ny parfym!!! Har tröttnat på de jag redan har och behöver någon jag kan använda dagtid.. Du kanske vet någon som skulle falla mig i smaken! Listar mina favoriter så kanske du kommer på någon

  – Coco Mademoiselle
  – Agent Provocateur (den rosa, utan namn?!)
  – La Perlas J’aime la nuit
  – J del Pozo’s In black
  – Hermes Kelly Caleche
  – Narciso Rodriguez for her

  Tack!!!!!

 2. Caroline Hainer
  on Oct 20th, 2011
  @ 5:31 am

  Ja du…jag ser ingen direkt röd tråd, du gillar både blomdofter och muskdofter (det gör jag med!). Nu famlar jag kanske i luften med Eau de Shalimar?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen