Fifty Scents

Bulle, men ändå inte

Vet du någon doft med kardemumma i sig? jag vill inte dofta som en bulle, men det vore fint med en liten hint av den kryddan. Underbar blogg! Du har så vackert språk.

Åh, man tackar! Kardemumma är nog min favoritdoft i hela världen, sådär i allmänhet. Den luktar som allt gott, hemtrevligt och oskyldigt som finns. Och samtidigt är det en lagom exotisk doft som frammanar Tusen och en natt-fantasier, i alla fall hos mig. Så självklart vill man lukta kardemumma. Bara inte bulle, som sagt.

Spontant tänker jag på Chinatown från Bond No.9. Den är superdyr så det är väl kanske inte ett spontanköp direkt. Svår att få tag på dessutom (NK i Stockholm har den). Men det är åt de orientaliska parfymerna vi ska rikta blicken. Generellt används kardemumma som toppnot och det betyder att den är där för att locka in oss, få oss att dofta mer, spraya doften på handleden och så vidare. Men det betyder också att den är flyktig och ger sig av snabbt, till förmån för de djupare hjärtnoterna och basnoterna. Ty sådan är toppnotens natur.

Feminite du Bois från Shiseido är ett förslag, också den svår att få tag i men kryddig, ganska stark och med väldigt mycket träig kardemumma. Kenzos Jungle L’Élephant är mitt andra förslag. Du hör ju bara på namnet – det här är en safaritripp till Orienten, komplett med khakishorts och marknad med exotiska kryddor, däribland kardemumma. Bulgaris Omnia är kardemummig tycker jag, även om det inte är den tydligaste noten, men jag minns att jag tänkte “mmm, kardemumma” när jag provade den första gången.

Och slutligen, också i klassen DYRA men BRA vill jag nämna två Hermésparfymer. De är inte så kardemummastarka de heller (toppnoter) men förtjänar ändå att vara med i ligan. Eau de Hermés är en sofistikerad tripp till Marocco, fast med Louis Vuitton-koffertar istället för elefantsadel om du förstår vad jag menar. Kardemumma, förvisso, men mer femstjärnigt hotell-kardemumma än till exempel handplockade och såld på marknaden, som hos Kenzo. Kardemumman hos Hermés är mer gömd, mer diskret, ligger där som ett vackert skyddande myggnät. Underbar. Voyage de Hermés har liknande effekt på mig. Bara namnet! Tilltalar socialantropologen i mig. Och parfymälskaren.

 

Etiketter: , , , ,

9 kommentarer till “Bulle, men ändå inte”

 1. Vera
  on Oct 24th, 2011
  @ 9:31 pm

  Ytterligare en Hermès-parfym förtjänar omnämning, nämligen “Un Jardin après la Mousson” (dvs. En trädgård efter monsunen [tala om suggestivt namn!]). Där bildar kardemumman en fin kontrast till doftens sötsyrliga citrustoner. De senare lättar dock från hudytan under dagen och efterlämnar en varm kryddighet som är alldeles berusande ljuvlig. Lita på en fellow kardemummaälskare.

 2. Pojkfröken
  on Oct 24th, 2011
  @ 9:58 pm

  ÅÅÅÅH jag älskar Voyage d’Hermes!! Sommarens stora favorit! Annars, på herrsidan, vill man ju tillägga the one and only Chanel Pour Monsieur. Måste faktiskt spruta på mig den på en gång bara för att!

  P.s. Gick på nk manlig depeau i helgen och gissa vad!!? De har Havana! Bara sådär, framme på disken och allt. Har verkligen inte sett det tidigare. Är det du som ligger bakom detta nyförvärv?

 3. Martin
  on Oct 25th, 2011
  @ 10:54 am

  Ibland får jag en mjuk varm kryddighet inte långt från kardemumma, med l’Artisan Dzing! Good call med Feminité du Bois och Eau d’Hermès också, vilka var de första jag kom att tänka på när jag läste inledningen.

 4. Caroline Hainer
  on Oct 25th, 2011
  @ 6:58 pm

  Havana? Bara sådär? Önskar jag kunde ta åt mig äran. Äh, vaffan, jag gör det. Jag tar åt mig äran. Why not?

 5. sara
  on Oct 25th, 2011
  @ 7:11 pm

  jag har länge velat pröva shiseidos.. gillar idén med att dofta japanskt! men hur får man tag på den??

 6. Pojkfröken
  on Oct 25th, 2011
  @ 10:00 pm

  Ps. till Martin, intressant det där med Dzing!, att du får kardemumma ur den? Skulle aldrig ha kommit på det själv men nu när jag läste det – spot on!

 7. Kimberly Clark
  on Oct 26th, 2011
  @ 8:31 pm

  Ett budget-tips är indiska parfymoljor i små söta flaskor, brukar finnas i diverse etnobutiker. Förutom vanilj, ros och sånt brukar de just ha kardemumma. Håller säkert inte doften jättelänge på huden, men de kostar å andra sidan kanske 30 kronor, så det kan ju vara värt att testa?

 8. Cajsa Warg
  on Oct 28th, 2011
  @ 2:44 pm

  Min favoritparfym Armani “She” har kardemumma i toppnoten – en mjuk blommigt orientaliskt doft som de flesta parfymaffärer säljer och är inte tokdyr.

 9. Karin
  on Oct 28th, 2011
  @ 4:07 pm

  Pulp från Byredo ska tydligen dofta lite kardemumma.
  http://byredo.com/en/1/perfumes#filter={6:[],7:[77]}&page=1

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen