Fifty Scents

Ljus och lykta

Jag har en fråga. Jag förstår mig inte på min hy. Den är torr runt näsan och ibland runt munnen, men jag får väldigt ofta (just nu känns det som jämt) finnar av olika karaktär. De hamnar på pannan vid hårfästet, på kinderna, hakan, näsan och fan ta mig överallt i fejan. Det går lite i perioder, men den här acneperioden har varat i flera månader. Jag är alltid noga med att rengöra och återfukta, men det känns så jävla hopplöst när det är så här. Är man 24 år ska (eller i alla fall vill) man inte se ut som en hormonig 15-åring i ansiktet. Inte ens horminiga 15-åringar vill det. Känner att jag måste få hjälp att fixa detta. Av ett proffs. Min fråga är alltså: var vänder jag mig (i sthlm) om jag vill bekämpa min acne?

Btw, tusen tack för all inspiration, information och alla fina texter.

 

Det är svårt att hitta en bra hudterapeut, ungefär lika svårt som att hitta en bra frisör som man trivs med och som förstår vad man vill ha. En hudterapeut borde kunna hjälpa dig med ditt problem (som såklart låter superjobbigt).

Det första man bör försäkra sig om är att terapeuten är utbildad och legitimerad. Har salongen eller terapeuten en hemsida så bör man kolla där på vilka behandlingar som erbjuds. Saker som avslappnande aromaterapi och massage i all ära, de har sin tid och plats, men de hjälper ju inte dig. Terapeuten ska kunna erbjuda AHA-behandling och olika syrebehandlingar också. Kemisk peeling och djuprengöring. Grejen med syrebehandlingar är att dosen bör anpassas till varje person och behov, det är där deras expertis ska komma in. Det är inte som man kan tänka sig att den starkaste syran ger bäst resultat. Med retinol, till exempel, bör man vänja huden vid högre och högre dosen för att det ska bli någon effekt.

Till exempel.

Så hur hittar man en terapeut?
Man kan kolla här.
Man kan fråga runt bland kompisar (på Facebook också, om man är sån)
Man kan göra en Internetsökning på hudterapeut och staden man bor i och sedan skumma hemsidor. Sök också på “acne”.
Man gör som jag gör nu – frågar läsarna vad de rekommenderar? Vad rekommenderar ni?

PS. Acnen du beskriver låter  hormonell, tycker jag. Svårt att säga förstås. Men den goda nyheten är ju att om det här är något “nytt” som uppstått hos dig bör det kunna behandlas lättare än en gammal, envis acne. Min gissning är att du behöver en balanserande syrebehandling om ett par kurer. Men det avgör ju din terapeut förstås.

Etiketter None

11 kommentarer till “Ljus och lykta”

 1. kattis
  on Oct 27th, 2011
  @ 12:16 pm

  Du måste gå till Hudhälsan på Brunnsgatan 3 i Sthlm!

  Anki där fick min hy “på fötter” igen. Hon har tyvärr slutat, men hag vet att de kvarvarande och nya terapeufterna också är mycket bra.

  Jag har bott på många orter i landet, och testat många många salonger genom åren (15-17 år) pga problem med akne. Jag har gått igenom hudvårdsmärkena Murad, Bioline, Exuviance, DDf och numera Nimue. DDF är alla kategorier bäst för akne. Har du inte provat DDF – gör det!

 2. P
  on Oct 27th, 2011
  @ 1:32 pm

  gud vilket bra inlägg. SNÄLLA kom med tips om bra hudterapeuter. jag har letat och googlat som en tok!

 3. Linn
  on Oct 27th, 2011
  @ 4:33 pm

  Hej! Jag måste säga hudterapeuter i all ära, men det som hjälpte mig var akupunktur. Fick plötsligt problem som 23-åring. Provade allt. Inget funkade. Sen gick jag till Dr Nie på stora essingen. 2 kurer 10 dagar totalt sen var det borta. Och har varit bra nu i typ 7 år…Man måste komma i balans vet du. Inifrån 😉 Lycka till!

 4. Emelie
  on Oct 27th, 2011
  @ 9:56 pm

  Har inget tips på ngn bra hudterapeut. Men ngt som faktiskt har hjälpt mig ganska bra är att äta pantothenic acid (b-vitamin). Finns på hälsokost.

 5. Hanna
  on Oct 28th, 2011
  @ 7:53 am

  Jag älskar din blogg, särskilt Råd&Rön-inläggen, du är så klok och bra! Till mitt problem, jag är 28 år och har fortfarande jätteproblem med oren hy som får finnar (mindre med åren) och djupa pormaskar (mer med åren). Jag upplever att huden är lite oljig men torkar ut mycket även om jag bara skulle ha vatten i ansiktet. Jag använder en oljebaserad rengöring, toner och fuktkräm av budgetmodeller, jag är fattig student och kan därför inte heller anammma (det säkert bästa) rådet att gå till en hudterapeut 🙁
  Jag undrar också över det här med peeling. När jag använder det blir hyn mjuk och härlig, men finnarna…! Dagen efter jag peelat ploppar de upp som små svampar i hela ansiktet, vilket gör att jag drar mig för att peela, så blir huden mer oren och pormaskig, och.. ja, du förstår problemet! Vad ska jag göra?
  (Förlåt för megalång fråga!)

 6. Em
  on Oct 28th, 2011
  @ 7:24 pm

  Tycker också det är svårt att hitta bra fuktkräm, har blandhy med fet t-zon men på vissa ställen är jag torr och fnasig. Har nu köpt mac’s ansiktsolja, care blends essential oil, har skyhöga förväntningar. Kör enzympeeling en gång i veckan, lite skonsammare för huden. Har dock även jag upplevt lite mer finnar dagen efter peeling tyvärr.

  Bästa skönhetsbloggen ftw! =)

 7. kattis
  on Oct 28th, 2011
  @ 9:45 pm

  Jag skrev det första inlägget här ovan angående tipset Hudhälsan. Jag var kanske lite otydlig…. Jag är 38 år och har fortfarande problem med min hy (!). Under ca 15 år försökte jag få bukt med problemen, pormaskar, svarta, men mest “vita”, alltså inkapslingar av talg i huden som helt enkelt inte kan försvinna på annat sätt än att hudterapeuten klämmer ut det. Obs, efter ordentlig ångning av huden – på ett skonsamt sätt, och i värsta fall öppna poren med nål. Som Caroline skriver måste man dock vända sig till en auktoriserad terapeut som vet vad hon gör. Har man problem med oren hy är den bistra sanningen att “vanliga” hudvårdsmärken inte räcker till. Till en början behöver man alltid en produkt med bensyol peroxid. Där är amerikanska märken som t.ex. DDF väldigt bra. Men det finns andra minst lika bra märken!

  En annan mycket bra hudterapeut finns på Artillerigatan i Sthlm, Annelis hudvårdssalong!

 8. Caroline
  on Oct 29th, 2011
  @ 8:57 pm

  Jag har den samma typen av problem hy som beskrivs i inlägget. Och jag vill verkligen rekommendera Christina Salongen som ligger på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Hon använder sig av Exuviance hudvårdsprodukter och smink och det har fungerat alldeles fantastiskt bra för min del! Allt har inte försvunnit men det har blivit så otroligt mycket bättre än det var innan så jag kan verkligen rekommendera det.
  Jag har inte varit där själv på en tid men jag tror salongen ska vara kvar – om inte så kan jag i alla fall rekommendera Exuviance produkterna!

 9. T-Anna
  on Oct 30th, 2011
  @ 7:10 am

  Alla, men speciellt Hanna – benzoyl peroxide i så låg koncentration som möjligt (funkar lika bra, men irriterar mkt mindre). Jag tror jag tjatat om det här innan, men det FUNKAR. Torkar dock ut ganska mkt, så man behöver en bra fuktare. Men allvarligt: jag har hormonfinnar, och just nu fyra stycken. Det är det mesta jag haft sedan jag började med BP, innan dess hade jag 10-15 en dålig dag och runt 5 en bra dag. Nu har jag typ en halv finne en bra dag.

 10. Kajsa
  on Oct 31st, 2011
  @ 8:59 pm

  Jättebra inlägg! Har ni något tips på bra hudterapeut i Malmö också?
  Har också hört att DDF är bra märke, men vilken produkt är bäst? Var börjar man?

 11. kattis
  on Nov 1st, 2011
  @ 8:28 pm

  Jag har bott i Malmö osså… Jag har varit på en salong på Lundavägen (Exuviance) – var inte direkt nöjd med denna. På Kärleksgatan finns en rätt bra, kommer inte ihåg namnet på salongen, som också bl.a. har Exuviance. Men den bästa terapeuten, kommer inte för mitt liv ihåg vad salongen hette, men terapeuten hette Malin och hennes salong fanns i närheten av Södra Förstadsgatan.
  För många, många år sedan (när jag började “ränna” på hudvårdskliniker) gick jag till Maria-Pia Hudvårdssalong på Tärningholmsgatan. En italiensk madam som kunde mycket om hudvård. Under den perioden använde jag Murad.
  Så vad gäller DDF. Beror på hur mycket acne/orenheter du har. Själv började med salicyltvätten, i kombination med bensyol peroxid-gelen och ansiktsvattnet (glycolic-någonting). Sen just inget mer. Från början (de första veckorna) ser man ut som en sköldpadda i ansiktet, man blir torr och knastrig, och orolig (!) för vad det ska bli av detta. Men allt det där lägger sig efter ett tag, beroende på hur mycket orenheter huden har. Därefter blir din hud som mjukaste persika. Helt fantastiskt. Produkterna måste dock kombineras med porrengöringar på salong med viss regelbundenhet, så man får bort allt orent. Efter ca 1 år (i mitt fall), går man över till mildare produkter inom DDF:s sortiment och använder BP-gelen bara när det behövs för att underhålla huden.

  (Ska också tillägga för sakens skull, jag har inget med DDF att göra, jag är bara en person som haft problem med min hy och provat det mesta för att få bukt med detta.)

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen