Fifty Scents

Den stora rengöringen

Hej, hallå jag har en fråga! Hur viktigt är det att man gör hela rengöringsproceduren för ansiktet både morgon och kväll? Producerar ansiktet så mycket gojs över natten att man måste tvätta så noggrant igen? Känns inte som om det borde hinna det, eller nåt.

Hej! Du, det är en bra fråga tycker jag. Huden producerar en del talg, fett och olja under natten men det är också under natten som förnyelseprocessen sker. I alla fall till största del. Det som då produceras (“gojset”, if you will) är till för att skydda den “nya” huden. Därför är det inte helt och hållet bra att tvätta bort det, precis som du misstänker. Tvärtom, det är hudens egna skydd ju. Men ibland kan ju huden få för sig att överproducera, och det är då man kan känna sig oljig och oren om morgonen. Då kan man fräscha upp med till exempel ett ansiktsvatten (jag gillar det här) utan alkohol. Det räcker, i synnerhet på vintern då huden behöver extra fuktskydd.
Känner man sig däremot mycket oljig, eller har man problem med fet hy, eller svettas man mycket under natten (på sommaren till exemepel) så kan en mild morgontvätt vara på sin plats.

Etiketter None

3 kommentarer till “Den stora rengöringen”

 1. ochjagba
  on Nov 5th, 2011
  @ 7:32 pm

  Är det verkligen skillnad på hur huden beter sig på natten och dagen? Jag har läst att det där bara är en myt, här: http://finslipad.blogspot.com/2010/12/skonhetsmyt-det-ar-pa-natten-huden.html

 2. Caroline Hainer
  on Nov 5th, 2011
  @ 8:09 pm

  Jag håller ju med, till stora delar. Om att huden inte beter sig så särskilt annorlunda på dagen och natten. Den producerar olja hela dygnet, naturligtvis, och man vill inte strippa den på oljan alldeles för mycket. Att den är mer mottaglig för kräm och sånt under natten tror jag inte heller på, men däremot tror jag att huden “reparerar” sig själv lite mer under natten då den får vila. All vet ju att en utsövd och utvilad hy ser bättre ut än en trött och stressad. Till exempel.

 3. Moa
  on Nov 6th, 2011
  @ 5:17 pm

  Tack för bästa svaret! 😀

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen