Fifty Scents

Sol, värme och ensamhet

Sommaren i Hagsätra var alltid varm, solig och ensam tycks det mig. Ibland när man hade tillbringat en hel dag på Älvsjöbadet var kroppen slö och huvudet tungt. Benen släpade och ville inte, man önskade så att man hittade en oanvänd bussremsa i fickan eller på marken och kunde ta bussen hem. Vilken lyx. Vilka var de där ungarna som hade råd med det? Det var bara en station men efter en heldag i bassängen kändes vägen hem som en mil.

Hemma var det tyst. En telefon som aldrig ringde, alla kompisar som var bortresta. Eller så var de hemma. Det spelade ingen roll, de ringde inte mig i alla fall. Ljudet av en ensam telefonsignal som går fram, ljudet av ingen som plockar upp telefonen, ljudet av ingen som svarar. Ljudet av världens längsta sommardagar. Ljudet av världens ensammaste sommarlov.

Balkongen kändes brännhet, låg man där för länge och läste fick man ont i huvudet. Men i kylskåpet fanns glass. Man kunde ta en sked och ta en stor skopa och äta upp långsamt, eller så tog man en glasspinne, de där smala pinnarna med vanilj eller jordgubb i en plastpåse från glassbilen. Jag var inte helt säker på hur många jag fick ta. Jordgubbsglassen hade en så fin färg. Den perfekta ljusrosa. Undrar om det inte är den jag söker efter varje gång jag låter fingrarna vandra över alla nagellacken på varuhuset?

Alla de här tankarna, alla de här soliga och ljusa men samtidigt vemodiga minnen av barndomens asfaltssomrar i förorten kommer till mig när jag luktar på Acqua e Zucchero från Profumom Roma som finns på NK. Fantastiska dofter, faktiskt rörande bra. Från alfaltsdjungeln i Hagsätra via en varm bris på Sardinien (Acqua di Sale, den mest fenomenala sol/hav/semester/vågor-doft man kan tänka sig) till gröna lummiga, förtrollade skogar till ett dekadent obäddat hotellrum där ljusen brunnit ett bra tag och room servicen är på väg med mer champagne.

Dofterna kostar visserligen 1795 kr styck men då får man också en superhög parfymkoncentration på 43%, en rejäl flaska och en liten rese-refill. Och, såklart, minnen från en svunnen tid eller en tid man hoppas komma skall.

 

Etiketter: , , ,

10 kommentarer till “Sol, värme och ensamhet”

 1. Therese
  on Nov 24th, 2011
  @ 2:35 pm

  Jag älskar dina lite mer personliga texter om dofter! Så himla fina. Dessutom känner jag igen mig i sommarlovsensamheten.

 2. amanda
  on Nov 24th, 2011
  @ 7:05 pm

  oj vad fint, blir väldigt sugen på att dofta på den här för att se om jag får samma associationer då jag har spenderat nästan alla mina barndomssomrar precis sådär, i hagsätra, på älvsjöbadet.

 3. Caroline Hainer
  on Nov 24th, 2011
  @ 7:17 pm

  Jösses! Då måste du verkligen testa! Jag skulle inte säga att den luktar Älvsjöbadet direkt dock (och det ska vi kanske vara tacksamma för? Klor är inte den vanligaste parfymdoften…for a reason) utan egentligen luktar den väl kandisocker, sockervadd och eftermiddagstårta i apelsinbersån men det är nåt med den där VARMA sötman som ger mig vemodiga barndomsassociationer. Ensamhet blandat med sötma. Glass? Godis man köpte i den där kiosken på badplatsen?

 4. JS
  on Nov 24th, 2011
  @ 7:29 pm

  Åh vilken fin text! Och asså, Profumum Roma…. Har bara doftat på två parfymer ifrån dem, Confetto & Acqua Viva, och dog på båda. Så vackra! Den sista är ju också perfekta sommardoften, har aldrig luktat på en parfym tidigare som luktat så autentiskt, zestig citrus innan! Amalfi citroner liksom….
  Synd bara att de ska vara så extremt dyra, vågar nästan inte utforska parfymhuset mer pga detta, det kommer leda till hemlöshet (dock extremt väldoftande)

 5. Ann
  on Nov 24th, 2011
  @ 7:36 pm

  “Ensamhet blandat med sötma”, så fint! Vilken vacker text Caroline!

 6. g
  on Nov 25th, 2011
  @ 1:53 pm

  nu är jag jättenyfiken.
  får utforska deras butik i Rom,är snart däromkring.
  sötma och ensamhet låter som en doft för mig.
  ah! beskrivningarna på hemsidan också!!åh åh åh

 7. Caroline Hainer
  on Nov 25th, 2011
  @ 4:18 pm

  Det är självaste den att de ska vara så dyra. Men, som sagt, flaskorna är enorma och själva srtorytellingen runt omkring priceless (som på hemsidan). Acqua di Sale är ett mästerverk. De har en fantastiskt, nästan osannolikt grön, gräsig och mossig doft också som jag misstänker passar alldeles, alldeles ypperligt som home fragrance. Man bör köpa den och spraya alla kuddar och textilier hemma med den, och sen känna det som om man kommer hem till en hemlig och förtrollad skog.

 8. ochjagba
  on Nov 25th, 2011
  @ 6:19 pm

  nämäh vad fint skrivet, men jätteledsamt också 🙁

 9. Älskling, sommaren kommer långsamt. | aneditingeye
  on Nov 28th, 2011
  @ 6:28 pm

  […] Någon som är väldigt bra på att skriva om den aspekten är Caroline på Rodeo. Den här texten är så fin och vemodig att jag blir […]

 10. Doften av en dröm som en gång var eller inte var - Fifty Scents | Rodeo Magazine
  on Jan 9th, 2012
  @ 4:10 pm

  […] Profumum Roma har till exempel en typisk metafysisk doft som heter Victrix. Den doftar som “Rom för två tusen år sedan”. Det betyder rökelse från katedralerna, gröna lagerblad som växer vilt, furu och jord blandat med lite svettig krydda. Den är väldigt fin och maskulin, jag gillar den. Om Rom luktade såhär en gång i tiden vet vi förstås inte (jag skulle kanske också lagt till en del läder i blandningen, jag tänker mig att alla gick runt i Gladiator-wear) men det spelar ingen roll, det är storytellingen som är viktig. […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen