Fifty Scents

Men mineraler då?

Hej Caroline! Jag har några frågor angående Bio-Oil (som du rekommenderat tidigare). Innehåller inte den mineralolja vilket ska vara dåligt för huden? Fungerar den vid “små gropar” och ojämn hudton/röda punkter i ansiktet? Hur används den, ska den appliceras tillsammans med (eller ersätter den?) en fuktkräm och ska huden rengöras med ansiktstvätt innan?

Bra fråga om mineralolja! Vi börjar där.

Det är inte så att jag är en förespråkare för mineraloljor. Men jag är heller ingen stor motståndare.

Mineraloljor finns i både fast och flytande form och utvinns visserligen ur råolja men är därmed inte onaturlig. Råolja kommer från jorden, om man ska se det så. När den beskrivs som dålig och farlig är det för att man anser att den cloggar igen huden. Mineraloljan är visserligen en stor molekyl och går mycket riktigt inte ned i huden (AHA och andra syror har mindre molekyler, och tränger därför ned bättre). Men det måste inte nödvändigtvis vara en dålig sak. Oljor – alla oljor – har i regel stora molekyler som inte tränger särskilt djupt ned i huden. Men när de används på huden – och stannar där – så verkar de skyddande. De förbättrar hudens skydd, det är därför de finns i flera krämer, även medicinska, för torr och skadad hud. Det är inte detsamma som att täppa igen porer, för det krävs att den ska hårdna.

Oraffinerad mineralolja är cancerframkallande, detta vet man. Men det är den raffinerade mineraloljan som används i kosmetik. Nu kan man ju, såklart, dra öronen åt sig när man vet att mineraloljan åtminstone i en form är cancerframkallande, och visst, då vill man kanske undvika den helt och hållet. Men, som sagt, i raffinerad form är sambandet inte bevisat. Tvärtom, idag används mineraloljor ofta i läkemedel.

Med det inte sagt att alla bör gå hem och smörja in sig riktigt i mineralolja, men jag anser nog att rädslan för den är oproportionerligt stor. Mineraloljan tillför inget till huden utan används som bindningsmedel och/eller emulgeringsmedel (för att få ingredienserna att blanda sig med varandra) så den är ju ganska onödig många gånger, men billig. Det tär också en del på miljön att ta fram petroleumbaserade ingredienser. Så visst, jag är inte odelat positiv.

Bio-Oil är en billig och dryg produkt. Däremot är jag osäker på om den kan genomföra de underverk den säger sig kunna, som att ta bort ärr och gropar. Det effektivaste sättet att ta bort sånt på är genom laser eller slipning på klinik under kontrollerade former. Däremot kan en bra olja – och Bio-oil skulle mycket väl kunna vara en sådan – absolut jämna till hudens ton och “appearance“. Jag skulle inte låta oljan ersätta fuktkrämen om jag hade torr hud eller torra partier, då skulle jag ha fukt först och olja sedan eftersom oljan, som sagt, skyddar. Jag skulle lägga olja och fukt på ett rengjort ansikte.

Etiketter None

6 kommentarer till “Men mineraler då?”

 1. Charles
  on Dec 3rd, 2011
  @ 10:43 pm

  Alltså förlåt, men fan vad bra du är. Man lär sig så mycket genom den här bloggen. Jag älskar dessa fakta-inlägg!

  Det stora missförståndet angående mineralolja tror jag är, som du säger, att det täpper till porerna. Men vad gäller med t.ex. vaselin? Det innehåller ju mineralolja och räknas val som hård (eller?) och då borde den vara portilltäppande = dålig att använda i t.ex. ansikte, övrig hud?

 2. Caroline Hainer
  on Dec 4th, 2011
  @ 9:27 am

  Åh, tack Charles. Fantastisk att hitta läsare som uppskattar min entusiasm varvad med grov skepsis.
  Du har helt förstått, det är mineralolja i hård form – vaselin till exempel – som är alldeles för molekylstor för att göra någon nytta och istället täpper till. Direkt skadlig för hyn, skulle jag säga. Den fungerar fortfarande som bindningsmedel och skyddande (som i fallet vaselin) och det är därför man hittar vaselinet i kosmetikan.

 3. Karin
  on Dec 4th, 2011
  @ 1:20 pm

  Något jag funderat på mycket är den här omtalande aspirinmasken. Det låter ju väldigt lockande och fantastiskt då man läser om det men, samtidigt gör det mig väldigt tveksam.
  Är du mer hajj på ämnet?

 4. Caroline Hainer
  on Dec 5th, 2011
  @ 10:27 am

  My two cents är följande: Aspirin har ju en anti-inflammatorisk effekt och funkar hämmande om man till exempel blandar ut en huvudvärkstablett med lite vatten och stryker på en blemma. Det är inte så att den försvinner men man stillar inflammationen så på så vis borde ju en aspirinmask vara bra. Men frågan är om man behöver den i hela ansiktet?

 5. A
  on Feb 8th, 2012
  @ 5:52 pm

  Sjukt sent att kommentera men: Aspirinmasken har dragit ihop mina porer (!!) och minskat antalet pormaskar. Helt sjukt men sant. Och jag har bara kört den några veckor (en gång per vecka). På min brorsa har den minskat antalet finnar. Jag tror den ger exakt samma effekt som en flaska dyr BHA-syra-produkt frå ngt fancy märke. varken mer eller mindre. Men eftersom den exfolierar så är den relevat på hela fejset, inte bara som anti-inflammation. Google it, den funkar för mig o många andra.

  Ang. Bio-oil så finns det många oljor utan mineralolja som fungerar bra för den som har en o-allergisk och oljevänlig hud. Betty Hula, Weleda… Mandelolja.

 6. BIO-OIL TEST | Simone Jarl Åsberg
  on May 4th, 2014
  @ 11:42 am

  […] vet ? Och jag vet att den innehåller minarelolja vilket sägs vara dåligt för huden men hittade detta inlägg igår, gå gärna in och läs. Nu är jag inte alls lika rädd för att testa oljan och jag […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen