Fifty Scents

Kovändning

Min första bekantskap med Spicebomb lämnade mig oberörd. Det snabba – alldeles förhastade, skulle det visa sig – intrycket var att den är alldeles för syntetisk, alldeles för kryddig. Alltså mer som en kopp chai-te än som en sofistikerad blandning som en mästarnäsa satt ihop. Vem vill lukta som en kopp syntetiskt chai, tänkte jag med rynkad näsa. Whatever.

Men jag har ändrat mig. Helt och hållet, till och med.
*sniffar på handleden*
Gud, som jag ändrat mig.

Viktor & Rolfs nya herrparfym är alltså tänkt som herrversionen av den rosa, överväldigande Flowerbomb som kom 2005, och deras andra herrdoft efter Antodote (2006). Den placeras i familjen kryddiga orientalare, om man ska vara teknisk och den som vill kan fundera över om “kryddig orientalare” verkligen är motsatsen till “blommigt oskuldsfull”.

Nå.

Jag tycker att misstaget nummer ett är att profilera den som maskulin, eller som herrparfym över huvud taget. Inte så lite maskulin heller, själva flaskan är designad som en handgranat. Visst, med säkring och allt (man måste “osäkra den” för att använda den). Med en not av tobak och en tesked läder bland alla kryddor (rödpeppar, rosépeppar, kanel…) så är det såklart tänkt att detta är den manligaste av dofter. Inte sportigt macho som Cool Water eller spännig italienare som Moschino Forever utan manlig mer i bemärkelsen kille-som-tar-vad-han-vill-ha-inte-bryr-sig-om-att-han-är-festens-ständiga-mittpunkt.

Men för oss – oavsett kön – som gillar orientalare är det här ett utmärkt komplement i garderoben. Här är en kryddig rackare utan att vara mustig och minus vaniljen som ibland adderar ljuvlig mildhet, takes it down a notch, men ibland också tyvärr lägger till ett lager slisk. I värsta fall.

Men något sånt finns inte här. De glödande kryddorna väger perfekt upp de lite kylande citrusnoterna och visst finns här lite saffran också? Yum. Vi snackar alltså kryddigt men inte gourmet. Tobaken och lädret ser till att parfymen håller sig på rätt sida av aptitretande. Den första chai-iga ingivelsen försvinner snabbt och kvar ligger en varm, trygg doft av marrockansk sommar och assnygga badbyxor istället. Och när jag säger assnygga badbyxor tänker jag såklart på den där förbjudna gränsen där huden skyls och fantasin börjar, men det förstod ni säkert.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer till “Kovändning”

 1. Julia
  on Jan 2nd, 2012
  @ 4:10 am

  Jag håller med dig om att Spicebomb funkar fint på kvinnor (eller ja, på mig själv). I själva verket tycker jag att de flesta orientaliska herrparfymer doftar mer intressant på en kvinna än på den genomsnittlige mannen. Däremot borde fler män bära kvinnliga blomdofter!

 2. Morran
  on Jan 4th, 2012
  @ 5:32 am

  Det låter fantastiskt. Jag har märkt att jag trivs bättre i muskigare, “manligare” typer av parfymer för jättemånga tjejinriktade parfymer luktar jag ogräs i. Har provat och provat och provat. Ska se över det här tipset, eftersom jag har lovat att köpa en ny parfym i år och faktiskt använda den!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen