Fifty Scents

I ditt ansikte

Som tonåring hade jag inga hudproblem. Knappt några alls. Jag blev  lätt bränd i solen, näsan blev alltid röd men det var okej för jag gillade inte att vara i solen ändå. Ironiskt nog hamnade jag mitt i soliga Kalifornien under mitt år som utbytesstudent, men där lärde jag mig snabbt att leva i luftkonditionerad miljö och undvika sol så mycket som möjligt. Jag åt hälsosamt och min hy har aldrig sett friskare ut. Kolla bilden bara, jag är arton år och hälsan själv!

Sen kom jag hem igen. Då började det. Starten på en lång kamp mellan mig och min hud. Finnar, milier…alla sorters blemmor man kan tänka sig.

Det går väl över, tänker man. Det försvinner med åldern. Men icke, tvärtom. Under hela min 20-årstid försökte jag ständigt kamouflera mina “problemområden”, i synnerhet hakan och käken. Alltid blemmor, prickar, bölder och sen röda ärr. Jag provade såklart allt jag kom över, från krämer från Apoteket, Clearasil och Tea tree oil men det hjälpte ju föga. Tandkräm fattade jag till och med då att det inte skulle hjälpa mig, men jag provade zinkpasta en del.

Min rengöringsrutin innefattade rengöringskräm, ansiktsvatten med alkohol och sen nån fuktkräm, vilken som nu fanns till hands. Och så nån finnsalva på hakan. Ofta skrubbade jag ansiktet rött med handduken också. I ren frustration.

I efterhand är det ju bara att skaka på huvudet. Vad jag gjorde var att torka ut min hud och irritera den så mycket så att den överkompenserade med fett.

Jag gick till en billig hudterapeut, hon gav mig en AHA-behandling. Den funkade bra, men eftersom jag inte fick några instruktioner om hur jag skulle behandla huden mellan besöken, och efter, så körde jag på som vanligt vilket resulterade i att jag inte såg några direkta resultat förutom dagarna efter behandlingen.
Jag provade att sola solarium, på inrådan av en kompis som sa att det torkade ut huden på ett fint och bra sätt. Jag smorde in huden med massor av olja från The Body Shop mellan varven också, eftersom den blev torr.

I samma veva fick min brorsa också samma slags hudproblem så jag tänkte fuck it, nu måste vi ta itu med det här.

Okej, lektion nummer ett är ju att inte torka ut huden så aggressivt. Att sedan smörja in med olja – och inte fukt – om vartannat är rena döden för frisk hy. Istället borde jag skonsamt, helst kemiskt, peelat bort den torra huden och sedan använt A-vitaminrik hudkräm med salicylsyra. Det har räddat min hud. Och, naturligtvis, besök hos proffs som rensat upp i kaoset jag själv skapat i mitt ansikte. Det har de lyckats göra med just den metoden: skonsam peeling för att också komma åt fettet i underhuden som jag stressat fram genom att stresstorka ut överhuden. A-vitamin för balansen, alltså fettreglaget. Salicylsyra har en milt exfolierande effekt och dämpar fett.

Därpå kräver huden fukt också, förstås. Det får den. Och jag har såklart skippat ansiktsvattnet med alkohol sedan flera år tillbaka.

Att jag blir röd i solen och i synnerhet på näsan har jag också fått bakläxa på. Bra att jag inte gillar sol, för annars hade det kunnat bli riktigt tråkiga resultat av det hela, hittills har jag bara en slags början till rosacea, som jag håller i schack genom IPL (laser) någon gång i halvåret, genom att ha solskydd så ofta jag kan/orkar och genom att undvika solen, vilket jag gör per default.

Jag säger det igen: proffsen har rensat upp i kaoset jag själv skapat på grund av okunnighet. Och därför behövdes deras hjälp. Resten – underhållandet, maintenance – sköter jag själv. Jag är lite av en vaktmästare för huden, ser till att ruljansen funkar, medan de är inspektörerna som tar en ordentlig koll och ser till att det är rent och snyggt och fungerande överallt.

Etiketter None

7 kommentarer till “I ditt ansikte”

 1. Annie
  on Jan 24th, 2012
  @ 10:09 pm

  Tack för en bra text, känner verkligen igen mig i mycket. Jag har nog kommit en bit på vägen till att lära känna min hy men kanske inte riktigt lika långt som du. Och även om det väl är bäst att konsultera ett proffs, har du något tips på en bra A-vitaminrik hudkräm med salicylsyra?

 2. Caroline Hainer
  on Jan 24th, 2012
  @ 10:26 pm

  Bäst är ju salongsmärkena, som PTR (Peter Thomas Roth), MD, Image eller liknande. Jag använder Beauté Pacifique mycket. De finns på NK (kostar skjortan). De man köper på salong har viss högre koncentration i vissa av produkterna, medan andra, som säljs på tex NK, är desamma.

  Till vardags, på dagen, använder jag Strobe Cream från MAC.

 3. E
  on Jan 24th, 2012
  @ 10:37 pm

  Men du, du säger att olja blir dåligt på sådan typ av problemhy. Vad tycker du om tex jojobaolja, som är torr och sägs balansera såväl torr som fet och oren hy?
  Ps en till budgetfråga: har du testat aspirinmasken? Eller vad är din tanke om den?
  Man ger ju aldrig riktigt upp hoppet om dom billigare lösningarna…

 4. sarah
  on Jan 24th, 2012
  @ 10:42 pm

  tack för detta bra tips bland många andra!
  vad tycker du om ren a-vitaminkräm typ hälsokostshandeln?

 5. amanda
  on Jan 24th, 2012
  @ 11:01 pm

  Hej! jag har EXAKT samma problem som du har beskrivit! jag har precis som du provat allt, och gjort ungefär samma misstag. det skulle verkligen vara en jättestor hjälp om du ville berätta bara liiiite utförligare om hur du kom till rätta med allt, hur ofta gör du AHA-behandlingar? vad för någon solkräm använder du som inte ställer till med allt för mycket kaos? vad använder du för daglig rengöring? är jättetacksam för alla tips! superbra inlägg tac tack tack!!!!

 6. Moa
  on Jan 25th, 2012
  @ 9:00 am

  Jisses jösses, det du beskriver är exakt så som jag har det. Vad för ett proffs går du till? Vill inte hamna hos en sådan “billig” hudterapeut som du först beskrev 🙁

 7. Caroline Hainer
  on Jan 25th, 2012
  @ 9:28 am

  Måste förtydliga här: jag gillar olja. Men bara olja och inte fukt är inte bra. Man måste ha båda. Olja ger inte fukt, men olja skyddar och mjukgör.

  C-vitamin funkar också för vissa, även om A-vitamin är bättre lämpat för just acne. Go ahead med A-vitaminkrämerna från Hälsokosten, så länge de innehåller en hög koncentration! Gärna i kombo med salicylsyra, AHA eller BHA.

  Nej, kör inte de “billiga” hudterapeuterna om du inte vet vad du ska ha. Alltså ska du, som jag gjorde, köra en AHA-behandling kan du ju chansa (fråga vilken syrahalt de använder, make sure att den justeras efter dina behov, inte samma halt varje gång) men annars skulle jag ta en salong på rekommendation, en som är medlem i http://www.shr.nu och som är utbildad i sitt område (givetvis).

  Jag ser att dte är många frågor här så jag kör ett uppföljningsinlägg.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen