Fifty Scents

Ack, acne

Alright, på förekommen anledning då så ber jag att få ytterligare utveckla mina tidigare och nuvarande hudförehavanden.
Problemet: alla, precis alla, sorters blemmor runt haka och käke.
Lösningen: A-vitamin, AHA, BHA och salicylsyra.
Hur: Ja, det är här jag känner att jag behöver utveckla lite.

Blemmor (alltså, jag ogillar verkligen ordet “finnar”) har ju som bekant tusen olika orsaker. Ibland vet man med sig att de kommer för att man är stressad, har ätit dåligt, druckit dåligt, har flugit, har sovit dåligt eller vad det nu kan vara. Alla har vi triggers. Och inte blir det roligare av att det också bestäms genetiskt och hormonellt. Vi är helt enkelt slavar under blemmorna, om de bestämmer sig för att söka upp oss.

Men vi kan alltid göra uppror, eller i bästa fall ge dem a hard time.

Riktigt svår acne (i hela ansiktet, inflammationer och så vidare) bör man söka läkarhjälp för, det finns receptbelagda läkemedel, som i regel är A-vitamin i sjukt hög koncentration.

Vad man måste göra är att först och främst se över sina rutiner.

RENGÖRING
Använd en mild rengöringsprodukt, aldrig tvål. Hellre en rengöringsmjölk eller en skummande rengöringsprodukt (jag gillar Shiseidos Extra Creamy Cleansing Foam och rengöringslotionen för torr hy från Paula’s Choice).

EXFOLIERING
Man tänker sig kanske inte att det är bra att peela en acnehud. Det är visserligen rätt tänkt, man ska inte irritera en redan irriterad hud. Men att peela med salicylsyra och/eller BHA är att peela kemiskt och skonsamt. När man har acne vill man såklart nå inflammationen på djupet och då vill man få bort de döda hudcellerna på ytan, som dessutom tenderar att torkas ut av alla finnmedel.

BEHANDLA
Den vanligaste ingrediensen i olika finnmedel är Benzyol och/eller benzyolperoxid. Kolla gärna efter den i innehållsförteckningen! Den är antibakteriell dessutom. Salicylsyran som ofta finns med i samma kräm går alltså före och exfolierar lite och sen kommer benzyolen och gör sitt.

Att gå till en hudterapeut kan göra stor skillnad, ofta behandlar man också där med syra. Skillnaden är att hudterapeuten dels kan fixa högre koncentrat och dels kan blanda till syrorna ordentligt. Till exempel måste man, om man använder starka syror, neutralisera huden efteråt. Det är ingenting man gör hemma direkt. En hudterapeut kan också se till att öka eller minska de olika koncentrationerna, för att anpassa resultatet individuellt. Ibland behövs en aggressivare syra (som AHA) och ibland en mindre aggressiv (BHA).

(Fick en fråga om syror, om rådet att hålla sig till ett och samma märke. Well, tanken är väl att man på så sätt ska se till att få en bra balans men i regel är halterna inte så stora, undantaget salongsmärkena, så att det ska spela all roll i världen)

VARDAG
Kör en rengöringsmask då och då, gärna en mer lera. Lermask, alltså. Beauté Pacifique har en, Kiehl’s också. Glöm inte fukten i ansiktet men skippa alkoholen. Ha oljefri lotion i ansiktet, full med fukt, som till exempel MACs Strobe Cream, Cliniques Turnaround Cream eller Moisture Defense Antioxidant Hydrating Gel från MD till exempel.

Småsaker som tvätta örngottet regelbundet, se till att inte ha händerna i ansiktet, eller mobiltelefonen tryckt mot kinden och sånt spelar också in. Acne är inflammationer. Never forget.

Etiketter None

4 kommentarer till “Ack, acne”

 1. Karin
  on Jan 26th, 2012
  @ 9:27 pm

  Har liknande problem till och från men det är första gången jag har sett att någon ger rådet att hålla mobilen borta från ansiktet. Jag började använda lurarna när jag pratar i telefon konsekvent för ca ett år sedan och det har gjort en enorm skillnad när det gäller blemmor och pormaskar vid öron, käkben och kinder. Jag är så mycket finare 🙂

 2. Pojkfroken
  on Jan 27th, 2012
  @ 7:45 am

  Har samma problem. De kommer vid stress, de små djeflarna. Så att man blir ännu mer stressad!! Iallafall, Peter Thomas Roth har en “AHA/BHA Acne Clearing Gel” samt en ansiktsmask “Sulfur Cooling Masque” som verkligen revolutionerat min till synes eviga kamp mot blemmor och porer. Dyra, men värda varenda slant. Plus att huden både känns och ser tio år yngre ut bara sådär.

 3. katja
  on Feb 6th, 2012
  @ 12:16 pm

  Hej!

  Jag blir så himla glad av dina tips och förklaringar i denna djungel av produkter! Har en fundering kring A-vitamin.. Jag vet att du återkommande tar upp betydelsen av A-vitamin för hyn och även tipsat och olika fuktkrämer som innehåller vitaminet. Jag undrar då om det även kan göra en stor skillnad med invärtes behandling och köpa kosttillskott med vitaminet eller om det är just i kombination med fuktkräm som den verkar bäst för hyn?

  Vilken fuktkräm med A-vitamin är bästa budget alternativet, eller mest prisvärd?

  Tack, vad du är bra!!

 4. Frågelådan: REN, vatten och tuggummi - Fifty Scents | Rodeo Magazine
  on Feb 21st, 2013
  @ 5:04 pm

  […] för att balansera din sebumproduktion, och något oljeabsorberande dagtid för att matta till. Här är några ytterligare förslag. Har du råd kan det vara värt ett besök hos en […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen