Fifty Scents

Äta a?

På förekommen anledning då, kan vi ta upp en bra fråga nämligen om man inte gör bäst i att äta a-vitamin snarare än att smörja in sig med den i form av krämer.

Frågan är helt logisk – hur kan yttre applikation vara bättre än ett intag? Som att det skulle vara nyttigare att smörja ansiktet med apelsinjuice än att äta en apelsin.

Well, a-vitamin funkar inte så. I Sverige får vi tydligen i oss mer än dagsbehovet av a-vitamin genom daglig kost. Något komplement behövs därför i regel inte, för grejen är att det är lätt att överdosera a-vitamin och det kan ge bi-effekter. Inte bara supertorr hud (när man får acnemedel på recept från läkare får man i regel supersuperdoser av a-vitamin, och då kontrolleras det av läkare) utan leverskador och torra slemhinnor (som torra ögon).

Så nej, i regel behöver vi inte mer a-vitamin och borde heller inte ta det i pillerform. I krämform däremot – i rätt blandning – fungerar det bra. Men just a-vitaminkräm, om mängden a-vitamin/retinol är hög och fin, ska ses som en “kur”. Huden lär sig ta emot den, vilket betyder att den kan upplevas som fet och ogenomtränglig till en början men huden vänjer sig och tar emot mer och mer/lättare och lättare. Det blir alltså (som med mycket annat i och för sig) effektivare med regelbunden applicering.

 

Etiketter None

En kommentar till “Äta a?”

 1. Agnes
  on Feb 17th, 2012
  @ 10:51 am

  Hej Caroline!
  Jag önskar mig en text om syntetiska doftämnen, särskilt om iso-e super som jag är väldigt nyfiken på!

  Tack för en bra blogg!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen