Fifty Scents

Mer fön!

Frågor har uppstått. Frågor om fön. Vad är egentligen skillnaden mellan att föna och att liksom bara torka håret torrt?
Svar:
1. Textur
2. Volym
3. Finish

Med textur menar jag hur håret känns och upplevs, alltså torkar du håret med en handduk och självtork (vilket man givetvis ska göra då och då) så blir håret på ett visst sätt, med hårtork och produkter kan du manipulera. Håret kan bli Demi More-rakt och glossy, eller skönt Alexa Chung-beach hair-igt. Som man vill. Demi-håret kräver sina produkter (Glossy serum, en tjock rund borste och föning där fönen hålls nära håret och dras sakta från rötterna och utåt, om man inte har tillgång till plattång) och Alexa-håret sina (saltvattenspray eller annan typ av rufsprodukt, och fönen en bit bort från håret).

Tekniken är fortfarande densamma: dela in håret i sektioner. Jag kan inte understryka detta nog. Det är hemligheten. Sektioner.
Produkter och borste är de nödvändiga hjälpredorna.

Med volym menar jag volym. Inte nödvändigtvis en beehive á la Amy Winehouse om man inte vill, eller superbig hair. Det kan inte alla få, och inte alla vill heller ha det. Men ett naturligt, levande hår som inte ligger platt. Detta är en möjlighet. Rootlift-produkter nära rötterna (inte för mycket!), massera in och föna från rötterna och uppåt, alltså dra borsten (gärna en rund sådan) från rötterna och uppåt sakta, följ med fönen.

Med finish menar jag looken eller intrycket. Glossy, sleek, volymös, bed hair…Är man mest ute efter volym så kör på och avsluta med lite spray bara. Glossy hår kräva glossy produker. Glansdroppar, till exempel. Ta för allt i världen inte för mycket! Det ger ett flottigt intryck istället. Yikes.

Och här finns en, i mitt tycke, bra video med basics. Den är lagom lång också: 3:50 minuter (den till höger).

Etiketter: ,

10 kommentarer till “Mer fön!”

 1. Amanda
  on Mar 26th, 2012
  @ 2:26 pm

  Hej!
  jag gillade inlägget, men det kändes som att det endast var för folk med rakt hår.
  jag har självlockigt hår i axellängd som ser olika ut från dag till dag. jag har fönat håret kanske två gånger i mitt liv, och det blev katastrof.
  mitt hår är snyggast om det är smutsigt, så jag tvättar det ca. en gång i veckan, och då alltid innan jag går och lägger mig. att tvätta håret på dagen och låta det självtorka eller föna det är en big no no – det ser helt enkelt FRUKTANSVÄRT ut.
  okej det var den långa introduktionen, nu vill jag veta: hur ska jag föna lockigt hår? vilka produkter ska jag använda?

 2. sanna
  on Mar 26th, 2012
  @ 6:25 pm

  Det är så svårt att föna sig själv med rundborste, skulle behöva fler händer…

 3. emilia
  on Mar 26th, 2012
  @ 7:15 pm

  Men sliter det inte så hemskt mycket på håret när man fönar det? Eller finns det bra värmeskyddande produkter nu för tiden?

 4. Kristin
  on Mar 27th, 2012
  @ 1:50 pm

  Föredömligt pedagogiskt inlägg, tack för det och tack mer allmänt för en fantastisk blogg!

 5. Caroline Hainer
  on Mar 27th, 2012
  @ 2:08 pm

  Lockigt hår-tips coming up!

 6. Karin
  on Mar 28th, 2012
  @ 9:43 am

  Asbra inlägg som alltid! Gillade videon, tjejen som fönade hade ju världens snyggaste hår och frisyr. Blev liiite avis där 🙂

 7. sanna
  on Mar 28th, 2012
  @ 10:57 am

  Det jag inte fattar är varför frisörer i allmänhet fönar (iaf mitt hår) på ett sätt som gör att man lämnar salongen med en Jennifer Aniston-peruk. Har aldrig varit med om en sådan snygg och enkel föning som i videon du länkade till, varför? Har Stockholms frisörer gått i en annan skola?

 8. jana
  on Mar 28th, 2012
  @ 8:39 pm

  ja, bra inlägg! och jag får också alltid jennifer aniston-peruken!

  vad ska man ha för rootliftprodukter? alltså om man googlar ser det ut att vara spray. skiljer det sig från hårspray? är det ngt som liksom tjockar till hårstråna?

 9. A
  on Mar 30th, 2012
  @ 12:06 pm

  Haha Phil Spector! 😀

 10. Evelina
  on Mar 31st, 2012
  @ 2:17 pm

  Hej! Tack för ett mkt bra inlägg!! Jag har börjat förstå det fantastiska i fönande, även om jag slarvar för det mest pga SÅ TRÅKIGT haha. I alla fall! Det jag undrar är om du har något bra tips för hur man fönar bak på huvudet? Testade det där med att dela upp håret och det är ju inte som att man alltid har en villig fönare hemma….

  Tack för bra blogg!!!
  Mvh

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen