Fifty Scents

De långbentas doft

De är starka, de är blommiga och de är här. Är det bara jag som känner systerskapet mellan Valentino, Roberto Cavalli, Elie Saab och Michael Kors? I doftväg, då.

Jag syftar på de starka blomdofterna. Jasmin i mitten, fullt med ros omkring. Kanske lite amber, kanske lite apelsinblom. Vita blommor i alla fall, och rosa. Starka, dramatiska dofter för långbenta kvinnor med svepande, perfekt slingat hår.

Sofistikerat vulgo, skulle man kanske kunna kalla Cavalli och (Michael) Kors. Höga klackar på det där Victoria Beckham-viset, innan hon blev erkänd och antagen i de finare salongerna. Lite fotbollsfru, lite Jennifer Lopez, långa ben och ormskinnsmönstrad baddräkt men aldrig hela vägen till Mariah Carey. Aldrig! Vi stannar ändå vid en sofistikerad bukett, herregud. Vardagsvulgoglamour, stor logga på väskan och allt det där.

Elie Saab är mer besläktad med Valentino (Valentina). Långa, svepande silkesklänningar och illrött läppstift. Klassiskt, dramatiskt och i viss mån sexigt. Inte på det där sensuella, lila-och-vaniljiga sättet som till exempel Shalimar, Opium eller La Perlas J’Aime La Nuit. Eller Sensuous Noir, för all del. Nej, mer sexiga som i Oscarsklänning med slits.

Men nog håller de en liknande stil? Starka blombuketter, som sagt, knappt något för den gemene svensk som i vanliga fall tycker att Cleans Warm Cotton är tillräckligt med jasmin så att det räcker och blir över och bör användas sparsamt.

Prognosen är därför att vi kommer att se fler starka blomdofter från designers framöver. Det är ju inte ovanligt med den saken, även John Galliano och Paul Smith kör ju på hardcore-blomdofter. Klassisk ros till och med. Och Viktor & Rolfs Flowerbomb? Blomdofter är grejen när designers ska lansera parfym numera, tycks det som. Jasmin och ros i överkant. Rosa, närapå hudfärgat kartonnage och flaskor med gulddetalj. Är det bara jag eller finns det en trend här?

Etiketter: , , , , , , ,

7 kommentarer till “De långbentas doft”

 1. Karin
  on May 22nd, 2012
  @ 9:05 pm

  Härligt inlägg! Jag har några frågor som jag hoppas du vill och har tid att svara på.

  Jag skulle vilja ha tips på en ny parfym som är lika de jag redan har men med en mer “unik” doft. Mina favoriter är Chanel “Chance” (originalet, inte eau tendre eller liknande även om jag tycker om den också), D&G “l’imperatice” och Gucci “eau de parfum II”. Finns det någon du kan rekommendera?

  Hur mycket parfym tycker du man ska använda på dagtid, för säg en dag på stan eller på jobb? Jag skulle vilja lämna något litet doftspår kring mig men inte lukta “för mycket”. Känns som att det är svårt att veta själv.

  Sen, utifrån parfymen ovan, någon speciell doft som min pojkvän skulle kunna använda som matchar min parfym? Såg att du skrivit om just detta tidigare, tyckte det lät fint! 🙂

  Tack för en superbra blogg! /Karin

 2. Felicia
  on May 22nd, 2012
  @ 10:19 pm

  Jag blev nyfiken på Elie Saabs doft då jag läste artikeln i Allure som du citerar här: http://rodeo.net/fiftyscents/2011/09/25/genom-nalsogat/. Sedan kom Valentina, som jag tycker är en efterapning…

 3. Nathalie
  on May 23rd, 2012
  @ 11:21 pm

  Jag tycker du skriver bra, intressant och roligt och undrar om det finns möjlighet att du kan göra ett inlägg som går ut på att koppla ihop olika kända figurer, eller fiktiva karaktärer med en parfym/doft. Typ, vilken doft är Sophia Loren och why? Och vilken doft använder Kate Winslet, eller varför inte Katy Perry eller kanske Steven Seagal en uppklädd kväll på stan?
  Vore väldigt roligt att läsa ett sånt hittepå inlägg.

 4. Caroline Hainer
  on May 24th, 2012
  @ 8:44 am

  Hehe. Här finns lite parfymfilosoferande “based on a true story” som kanske är lite ditåt?

  http://rodeo.net/fiftyscents/2011/03/10/du-ar-vad-du-luktar/

  http://rodeo.net/fiftyscents/2011/04/01/parfymbararna-pa-divanen/

  Det var länge sedan jag gjorde ett sånt inlägg, kan vara läge för ett till!

 5. Caroline Hainer
  on May 24th, 2012
  @ 8:45 am

  Återkommer i din fråga Karin, till Felicia säger jag yes, jag tycker att Elie Saabs parfym är bättre än Valentina och mer subtilt uppbyggd.

 6. Karin
  on May 24th, 2012
  @ 4:51 pm

  Apropå Sophia Loren så såg jag filmen “Det hände på Capri” med nämnda Loren och Clark Gable när jag var i 20-årsåldern, ca 1995. Gick och provade Lancomes Poeme och tyckte genast att den påminde mig om något? Ja visst, den doftade som Sophia Loren såg ut i den soldränkta “It started in Naples” från 1960. Nu är jag mer inne på att hon doftade som Escale de Portofino eller Aqua di Parma…

 7. Karin
  on May 24th, 2012
  @ 7:09 pm

  Tack snälla 🙂 Ser fram emot ditt svar!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen