Fifty Scents

Sol och sol igen

Estee Lauder Bronze Goddess Capri “Fotbollsmorsa” säger min amerikanska kompis Roni om Estée Lauders appeal och kundkrets. Så kanske det är. Olyckligt i så fall för jag har då aldrig räknat bort Estée Lauder, varken beträffande smink eller parfym.

Särskilt bra är de naturligtvis på skin scents, vilket de själva också är högst medvetna om, varför döper man annars en parfym till Sensuous Nude. När nu både en och två flankers till Bronze Goddess (2008) kommit ut så är det som “skin fragrances” vilket egentligen betyder “utspädd”, men faktiskt i just det här fallet också kan översättas som “hudnära”.

Bronze Goddess Capri är alltså en flanker till Bronze Goddess som i sin tur är en remake på limited edition-parfymen Azuree Soleil som togs fram av ingen mindre än Tom Ford, som ju har ett långt stående samarbete med EL. Hänger ni med? Det finns alltså all anledning att vara nyfiken på Bronze Goddess Capri. Förra årets Bronze Goddess Soleil var ett slags mellanting, det känns som om de försöker närma sig Tom Fords Azuree Soleil gång på gång. Har de lyckats nu?

Well, inte lika bra som halvoriginalet, eller hur man nu vill se det, Bronze Goddess som faktiskt är ett mästerverk inom sommarparfymer. Inte alls åt det fruktiga, supercitrus- och tropikdoftande hållet som man kanske vanligtvis förknippar med sommardofter utan mer åt “varm hud”, med ett torr bas och ett pikant blomsterhjärta. Varmare, helt enkelt, snarare än “svalkande”.

Men så heter den också Capri, och man kan misstänka att det är just det varma och soliga man vill förmedla (se bara på flaskan). Visst finns här cirtus men det är mer subtilt, mer raffinerat än den Fanta Citron-lukt som man ibland får kastad på sig då det ska vankas sommardoft. Här är en mjukare, solvarmare citron som fått sitta på trädet några dagar extra för att sedan falla till marken av sig själv.

Blommorna likaså, här finns årets trendigaste parfymblomma liljekonvalj (märks i hur många dofter som helst nu, men allra mest i Stella McCartneys L.I.L.Y.) och en av parfymvärldens mest självsäkra, vita blommor jasmin. Men här finns också allt det där som gör en parfym varm och sensuell. Ungefär som en film blir “noir” om det finns en femme fatale med, i lockigt hår och hudnära klänning, så blir också en parfym lätt “noir”, eller “varm” eller “orientalisk” med musk, vanilj och patchouli.

Jag tycker Bronze Goddess Capri är suverän. Den är något “intressantare”, kan man väl säga, än Bronze Goddess men båda är bra som referensdofter vad gäller bra, varma sommardofter som inte nödvändigtvis måste marknadsföras med sommarparty på stranden utan med en mer sofistikerad approach än så. Jag påminns om hur bra det är att de finns när jag nu börjar komma ur min akutförkylning som liksom bara drabbade mig från ingenstans och gick från noll till hundra på ett dygn. När näsan varit täppt och aptiten sakta vågar sig fram igen vill man för allt i världen inte lukta på något starkt och obehagligt, eller något som orsakar mental irritation eftersom någon parfymtillverkare någonstans underskattar mig och min smak.

Då kommer Bronze Goddess Capri till mig som en….eh….jo, gudinna.

Etiketter: , , , , ,

En kommentar till “Sol och sol igen”

  1. Lotta
    on Jun 10th, 2012
    @ 8:10 pm

    Vill så gärna tycka om den här. Inledningsvis luktar den mesigt, tunnt och lite billigt tyvärr. Känner den nästan inte alls… Sedan efter några timmar blir den alldeles underbar. Mjuk, varm och vaniljig – skinscent i ett nötskal. Önskar bara att den skulle kännas bättre för mig i början…

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen