Fifty Scents

Den FYSISKA frågan – alert!

“Jag har en rent FYSISK parfymfråga. Har du något tips på hur man ska göra om parfymflaskans sprayfunktion gått sönder? Det måste vara den lilla fjädern som gett upp hoppet, för jag kan inte trycka ner längre. Med ilska och något vasst föremål skulle jag ev kunna få bort den numera odugliga sprayknappen – men sedan då? Att droppa på kroppen blir nog inte aktuellt (öppningen lär bli för stor) utan jag tänker om det går att hälla över till ngn annan sprayflaska. Är det ngn fara att ha parfym i plastflaska förresten? Att reklamera går inte, den är inköpt utomlands. /Anna”.


Jag är så ledsen att jag bara kan hjälpa dig till hälften här, Anna. Att ha parfym i plastflaska är ingen fara per se, men parfym är ljus- och värmekänsliga saker så tänk på att förvara den extra mörkt och svalt i så fall. Skafferiet? Garderoben?

Vad gäller den mer praktiska frågan om hur du ska rädda flaskan så står jag handfallen. Det har hänt mig en gång det där (jävla skit!) men det var inte mycket kvar i flaskan då så jag pajade hela sprayknappen och hällde ut kvarvarande parfymdroppar i mitt oparfymerade sköljmedel.

Men kära läsare, det här är inte ett unikt problem. Sprayflaskor hakar upp sig, det vet man ju. Om det finns knep i sådana situationer vet inte jag men jag skulle gärna vilja veta. Hjälp Anna och upplys mig!

 

Etiketter None

4 kommentarer till “Den FYSISKA frågan – alert!”

 1. Dina
  on Jun 27th, 2012
  @ 11:58 am

  Jag har nästan längtat efter att få samma problem så att jag har anledning att använda de här fina parfymflaskorna från IKEA http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60176893/

  Andra behållare skulle kunna komma från Muji (har tomma) eller Lilla Bruket (efter att man har använt upp innehållet). Jag skulle dock starkt rekommendera glas framför plast om parfymen ska hålla i mer än en månad eftersom vanlig plast innehåller ämnen som löser sig i parfymens alkohol och kan paja doften. Alternativt kan man försöka hitta plastflaskor gjorda av polystyren, polycarbonat eller SAN, de är mer beständiga.

  Man kan försöka dra loss spraymojängen med lite våld eller, om flaskan är rimligt tunn, fila på glaset med en nagelfil och bryta av halsen (men se till att vira in den i en handduk under brytmomentet så ingen kommer till skada). Ungefär som med en ampull.

  Lycka till!

 2. Caroline Hainer
  on Jun 27th, 2012
  @ 2:08 pm

  Vilket briljant svar Dina, och du har ju helt rätt såklart. Slarvigt av mig att inte påpeka att skälet till att man ju har glasflaskor är för utom att parfymen är värme- och ljuskänslig också för att den kan sabba och sabbas av plast. Tack, Dina, ditt proffs.

 3. Lina
  on Jun 27th, 2012
  @ 4:26 pm

  Köp en sån här http://www.kicks.se/flo/doft-c351/refillable-fragrance-atomizer–p19774
  för tusan!!! Den är perfekt!

 4. annalin
  on Jul 17th, 2012
  @ 12:58 am

  Hej, och tack för svar, allihop.
  Ja alltså det var snarare funderingar på plastämnen som frigörs, som fick mig att undra. Samt själva “utsprutet”, plastsprayflaskor finns ju överallt men duschar gärna ut ett stort vätskemoln i stället för en liten riktad stråle.
  IKEA-flaskorna var superfina och det är nog sådana jag behöver, om jag inte köper ett dussin “Flo” från Kicks, annars måste jag ändå spara en otillsluten soon-to-be-manipulerad originalflaska. Ska ge mina barn Daisy-blomkorken att pyssla med i stället.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen