Fifty Scents

På böljan blå

Min vän Linnéa ska ut och segla i sommar. Hon brukar göra det, åka på mastodontseglatser runt Medelhavet och annat romantiskt. Hon frågade mig därför om tips på hur man kan minimera makeupen och skönhetsrutinen medan man är “till havs”.

Jag har några tips där, och de gäller inte bara folk som tillbringar semestern på vågorna utan också om man, som jag, till exempel är i sommarstugan och hellre ägnar sig åt annat men samtidigt inte vill tappa kontrollen över huden totalt (tips: ta med en liten frottéhandduk och skrubba huden lätt efter rengöring och innan fuktkräm, så håller du den i alla fall lite i schack).

Satsa på multiprodukter, säger jag. Alltså produkter som är flera-i-en. Jag rekommenderar, som alltid, Estée Lauders Daywear BB-creme som fungerar som en färgad dagkräm/foundation och ger fullgott solskydd.

Ett alternativ annars är en primer med någon extraegenskap. Smashbox har till exempel en primer med solskyddsfaktor 15 som jämnar till huden en aning, tar bort en del flott och håller ytterligare makeup på plats. (Deras färgade dagkräm med SPF15 är för övrigt rätt bra). Lumene har en billig primer som visserligen saknar solskydd men som har bronzereffekt, om man (som vännen Linnéa) redan är lite brun och mest bara vill ha lite jämn lyster i ansiktet, kanske lite skimmer på kindbenen, medan man glassar i aktern på båten.

Vattenfasta ögonskuggor, som de från Shiseido, Smashbox eller Chanel (sitter som berget allihop) är bra om man orkar sminka sig. Den lata tar bort med ansiktswipes som man också kan använda under dagen till att ta bort överflödigt fett från panna och svett från rygg om man har turen att semestra i något varmt och soligt land. Använd dem också till att rengöra sminkpenslar och redskap!

Solskydd måste man ju ha, givetvis, och jag har fortfarande inte hittat någon bättre än de från Anthelios, i synnerhet Fluide Extreme. Vichys mattande solskydd för ansiktet är också bra. På kroppen är Proderm fantastiska (skumform! Skitlätt att applicera, blir aldrig kladdigt! LÄTT förpackning att ha med sig!) och på läpparna har Lancaster ett bra stift som varken smakar zink eller konserveringsmedel. Smakar bara lätt av vaselin.

Mitt kanske bästa tips till Linnéa och alla andra semesterfirare är att färga ögonfransarna. Kör ögonbrynen också när du ändå håller på. Det gör en stor skillnad och är en rejäl tidssparare. Den som redan har rätt så mörka fransar kan nöja sig med att bara färga topparna, det är också mycket enklare och minskar risken för kladd och tråkigheter. Voilá, redo för lata dagar!

Etiketter None

3 kommentarer till “På böljan blå”

 1. A
  on Jun 30th, 2012
  @ 3:16 pm

  Önskar att du hade tjugo bloggar om helt olika grejer, då skulle mitt dagsbehov av sjukt välskrivet och rappt bloggande kunna mättas av bara dig – wohoo.

 2. Antonia
  on Jul 1st, 2012
  @ 1:10 pm

  HJÄLP, mina naglar flikar sig och INGA nagellack vill fästa! Vad ska jag ta mig till, FIFTY?

 3. Camilla
  on Jul 1st, 2012
  @ 8:56 pm

  Som tack för alla grymma tips jag fått av Caroline sedan den här fantastiska bloggens början kommer här några av mina egna ”på-havet-tips”. De senaste två åren har jag bott på en segelbåt, mestadels i varmt klimat, och de här sakerna tycker jag gör livet enklare och trevligare.

  Rengöring: Vichys eller La Roche-Posays ansiktvatten 3in1 (finns på apoteket) + bomullsrondeller. Tar bort makeup, gör huden ren utan att strama, och återfuktar.

  Solskydd/fukt/foundation: Instämmer med Caroline! Anthelios SPF 50 och Estée Lauders BB-cream.

  Makeup: Med färgade fransar och bryn behöver man inte så mycket mer än färgat läppbalsam/läppglans med solskyddsfaktor. Nuxe har faktor 15, flera fina färger och luktar och smakar gott. Och så kanske lite mattande puder till svettglansig näsa, gärna med spf det också. Min favorit är YSL:s Teint Singulier matt touch med spf 20.

  En alkoholfri doft: Jag älskar Diors Eau Svelte. En så kallad body treatment fragrance som sägs göra dig tight och snygg … hur som helst är doften fantastisk och den känns skön på huden. Som nyplockade rosor, inget sött bara luftigt och svalt och så lätt att man kan spraya över hela kroppen. Enda problemet är att namnet är så pinsamt att uttala (särskilt på svenska) när man får frågan om vad det är som doftar så gott.

  Och så det viktigast av allt: hatt och solglasögon som man känner sig snygg och bekväm i och därmed aldrig vill ta av = bästa solskyddet!

  Än en gång, tack för en superblogg som alltid prickar in precis det jag går och funderar på!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen