Fifty Scents

Fick några trevliga sommarhälsningar…

Hur gör du rent praktiskt när du är iväg och luktar dig igenom parfymutbudet? Jag lyckas aldrig riktigt få någon struktur i doftandet och det slutar ofta med att jag går därifrån och känner mig mer förvirrad än innan. Har du något knep på hur man kan lägga upp det och hur man kan tänka kring testandet av parfymer?

En jättebra fråga. Jag har ganska nyligen börjat få sällskap av min beau vid parfymdiskarna ibland. Jag har märkt två saker: vikten av planering och vikten av tid.
Planeringen består i att man kanske browsar runt lite på antingen webshops, parfymsidor eller parfymforum, beroende på hur hardcore man är, och bara, i största allmänhet, kollar runt och ser om man fastnar för någonting. Det är alltid roligt med historia också, om hur parfymen kom till och när. I alla fall tycker jag det. Kanske väljer man sedan  ut en tre, fem parfymer man verkligen vill dofta på när tillfälle ges. Jag har alltid en “shortlist” i bakhuvudet.
När jag botaniserar med beau så utgår jag ofta från något han/jag gillar, till exempel neroli. Provar olika dofter med just neroli, håller det koncentrerat så att man kan urskilja nyanserna just de dofterna emellan. Man pallar inte mer än fem, sju koncentrerade sniffningar tycker jag, därför är det bra att ta doftprov, prova doften på huden och – framför allt – komma tillbaka och dofta vid ett senare tillfälle innan man är övertygad.

 

Har du några tips när det gäller parfymer i London?

Besök Penhaligon‘s shop, den är så fin. Min favoritdoft från dem är English Fern, har den som doftljus. Luktar hemlig barrskog.

 

Undrar om du vet någon parfym som luktar bränt socker, lite den där lukten som blir när man smälter socker för att limma ihop pepparkakshuset, minus pepparkaksdoften? Mer åt det tunga hållet och mindre åt sockervadds-hållet.

Jag äger den doften, den heter Brown Sugar och kommer från Fresh. Tyvärr finns den inte i Sverige. Men prova Prada Candy?

Etiketter: , , ,

5 kommentarer till “Fick några trevliga sommarhälsningar…”

 1. Agnes
  on Jul 13th, 2012
  @ 4:09 pm

  Åh! Tack för svaren!

  Vad roligt att du föreslår Prada Candy. Har doftat och testat den, jag vet inte hur många gånger de senaste månaderna! Fick upp ögonen, eller ska jag kanske säga vittringen, för den efter ett av dina inlägg. Jag liksom älskar den doften, samtidigt får den mig att tveka lite. Tveksamheten består i två delar. Den viktigaste är att den påminner mig väldigt starkt om min farmor och hennes doft. Det är något damigt, lite pudrigt, tungt där inne som slår ann en ton. Visserligen en fin ton, men även lite vemodig och också lite tantig. Jag vet inte om jag tycker om den lite tantiga delen eller om den skär sig lite på mig.
  Den andra delen är en ganska löjlig tveksamhet som består i ovanan att tycka om något som faktiskt är så svulstigt, sockrigt och smaskigt. När det kommer till inredning, kläder och efterrätter som exempel, gillar jag klassiskt, ganska stramt och återhållsamt men med en twist. Med Candy känns det som att jag enbart får twisten, fast extra allt. Jag blir rädd att det ska bli lite “Britney Spears” över det hela (även om Britney i sig inte alls är att förakta) fastän det är en väldigt elegant doft samtidigt så risken borde inte vara stor. Visst känner jag sockerdoften här, men samtidigt vill jag ha den renare, mer av det där nästan svartbrända eller i alla fall mindre av karamellen.

  Detta leder mig mig in på en annan fråga jag tänkt ställa, gällande layering, eller kanske mer en tanke. Jag testade Candy och MJ Bang Bang en gång vid samma tillfälle och lade ihop teststickorna av misstag. Gott, tyckte jag! Två dofter jag gillar och som på något konstigt sätt funkade ihop. Men så blev jag tveksam, kan man kombinera vad som helst. Nu vet jag ju att det EGENTLIGEN inte finns specifika dofter varken för kvinnor eller män, men ändå. Går det? Låter ju nästan som att jag söker godkännande här, det avgör jag väl själv kan man väl tycka, men samtidigt så känns det som en så osannolik kombination.

 2. Caroline Hainer
  on Jul 14th, 2012
  @ 7:31 pm

  Jag förstår dina tveksamheter. Har du provat Angel? Den har det söta, godsmjuka i sig men även mer krydda och djup än Candy.

  Och angående layering så kan man väl i stort sett kombinera vad som helst, i alla fall efter tycke och smak. Bara coolt ju, att skapa egen doft. Just Bang Bang och Candy verkar ju – i teorin – utmärkt eftersom dem båda har en lätt murrig bottenmed en fräsch topp. MJs träiga hjärta borde ju “gifta sig bra” med Candys koladoftande ambra?

  Jag gillar f ö Bang Bang en hel del.

 3. Lotta
  on Jul 15th, 2012
  @ 10:06 am

  Ett tips från mig är Max Maras parfym som bara heter just Max Mara. Luktar socker med en lite blommig tvist. Jag har Brown Sugar också och båda är fina. Max Mara är lite fylligare och “mognare”.

 4. Agnes
  on Jul 15th, 2012
  @ 3:54 pm

  Jag har testat Angel som hastigast vid något tillfälle men får nog ge mig ut och testa den igen efter det här.

  Jag testade även Bang Bang efter att du skrivit bra om den och blev väldigt förtjust. Håller även med om det du skrev om den i kombination med Candy, det är något som gifter sig fint där.

  Lotta, tack för tipset! Ska skriva upp den på min lista och testa när jag får möjlighet!

 5. Agnes
  on Aug 24th, 2012
  @ 10:00 am

  Hej igen! (Samma Agnes som ovan)
  Har nu kommit hem från en fantastisk resa till London. Hann prova många parfymer och riktade in mig på sådant som inte finns hemma i Sverige. Besökte även ett par av Penhaligon’s butiker och kom hem med en tvål i doften Quercus som en doftsouvenir från ett restaurangbesök som hade den tvålen. Mycket uppskattat tips!
  Hamnade även på Jo Malone och föll som en fura för doften Wild fig & cassis. Mycket trevlig personal och en handmassage senare kom jag ut med en flaska.
  All in all en toppenresa ur doftsynpunkt! Tack ännu en gång!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen