Fifty Scents

Upplysning

Det här med “brighteners” och “dark spot corrector” och så vidare.

Det man först och främst bör veta är att den här typen av produkter kommer från Asien där “brightener” och “lightener” inte nödvändigtvis betyder att man ljusar upp hudnyansen några steg, vilket jag först trodde, utan används som en term för produkter som jämnar ut hudens färgton, alltså försöker att ta bort pigmentfläckar, fräknar, “prickar”, födelsemärken och annat som står ut i sin färg och sabbar det eftersträvade photoshopade intrycket.

Pigmentfläckar uppkommer avsett etnicitet, hudfärg eller hudkvalitet. I korthet så är det för att kroppen producerar för mycket eller för lite melaniner. Det är melanin som reglerar pigmentet. Melanin triggas av en enzym, och det är den reaktionen som i sin tur producerar färgen på hud, hår och ögon.Se det som en slags kroppens egna brun-utan-sol. Vid applicering av produkten (triggning) så reagerar huden (blir brun).

Varför är det viktigt i sammanhanget? Jo, för att melaninproduktionen i kroppen/huden påverkas av solen och av hormoner. Har du mörk hudfärg så syns inte utveckling av mörka fläckar lika mycket på huden, men på oss med ljus hu syns den ju väsentligt. Det betyder att första steget mot färre mörka fläckar är solskydd. Men eftersom melanin också påverkas av hormoner och av ålderdomen så är solskydd bara en liten miniaktion i sammanhanget, men ändå värd att nämna, den kan bromsa fläckarna en liten bit i alla fall.

Men okej, till det viktiga nu. Brighteners och lighteners och spot correctors och allt vad de heter. Gör de någon nytta?
Well, både ja och nej. Den största preventiva aktionen är fortfarande solskydd faktiskt. Många solprodukter, som Estée Lauders BB Cream och Cliniques Sun SPF 30 Face Cream, är dessutom dubbelverkande så att solskyddet gör sitt och fukten i produkten gör sitt till för att hålla huden i schack, inte åldras lika snabbt (jaja, med en nypa salt då…) och därmed blir inte pigmentförändringar orsakade av solen lika framträdande. Alltså, en fuktad hud är spänstigare och därmed lättare att ge ett jämnt och fint intryck.

Riktigt synliga pigmentförändringar är svåra att få bukt med, men där gäller laser, kemisk peeling och annat som går ned på cellnivå och skrapar. Men det är en kostsam historia, ibland till och med plågsam, och ger inte alltid permanent resultat. Själv kämpar jag mot begynnande rosacea på näsa och kind och även synliga blodkärl på näsvingarna. Jag har genomlidit ganska många laserbehandlingar och visst, de håller problemet på avstånd men det är smärtsamt för både näsan och plånboken och kräver regelbundenhet.

En enklare lösning, om än inte lika drastisk, är att använda produkter som innehåller melaninhämmande ingredienser och retinoider som retinol (koncentrat av A-vitaminer). Som produkter med bra AHA/BHA-värde och C-vitaminkoncentrat till exempel.

Den här dyra rackaren, Extreme C från Dermalogica, har gott renommé. Har inte testat den själv men experter jag pratat med har nämnt den som bra. Kanske någon läsare har testat? Kostar i alla fall runt tusenlappen.
Jag har provat den här Resists Clearly Remarkable Skin Lightening Gel från Paula’s Choice med goda resultat. De röda fläckarna över kinderna (den begynnande rosacean) mår mycket bättre. Tyvärr finns inte produkten i Sverige men man borde kunna beställa? “Skin corrector”-produkt från Kiehl’s har inte haft något resultat alls på mig, tyvärr. Däremot har Cliniques produkt med liknande namn (Even better Clinical Dark Spot Corrector) hittills visat sig rätt bra. Upplever inte samma synliga skillnad men rödheten är mindre synlig när jag till exempel varit i solen eller sprungit någon minut på löpbandet. Då brukade jag tidigare blossa en del.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer till “Upplysning”

 1. Charles
  on Jul 21st, 2012
  @ 6:03 pm

  Bio Oil?

 2. TBear
  on Jul 22nd, 2012
  @ 11:30 am

  Det finns en receptfri kräm mot rosacea på apoteket. På Apotek hjärtat i alla fall. Värt att prova?

 3. Caroline Hainer
  on Jul 22nd, 2012
  @ 7:44 pm

  Bio Oil är bra på många sätt men att ta bort pigmentfläckar kan den då inte. Krämerna mot rosacea kan absolut vara värda att prova, jag har provat flera stycken. Dock är det inte någon större idé om man inte också samtidigt kör solskydd och andra parallellaktioner så att man inte går plus minus noll.

 4. Lotta
  on Jul 24th, 2012
  @ 12:06 am

  Har ju själv rosacea på högra sidan och testar nu Exuviance serie och ansiktsbehandlingar. I början märkte jag bara förbättring efter själva behandlingen men nu känns huden lugnare generellt sett. Deras serum Vespera Bionic Serum är jag särskilt nöjd med. Värt att testa.

 5. Lotta
  on Jul 24th, 2012
  @ 5:13 am

  …och solskydd är särskilt viktigt har jag också upptäckt. Använder Clinique City Block (tror jag att den heter) med spf 30.

 6. Caroline Hainer
  on Jul 24th, 2012
  @ 1:33 pm

  Exuviance är bra, jag har kört deras produkter och de är ju laddade med just AHA och BHA!

 7. Lotta
  on Jul 25th, 2012
  @ 2:53 am

  Super City Block med spf 40 är det t o m… 🙂

 8. Cecilia
  on Jul 25th, 2012
  @ 2:50 pm

  Tack för det utförliga svaret!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen