Fifty Scents

Parfymens vett och etikett

Hur köper man en parfym till någon i present?

Det är tufft, men man bör försöka luska lite om personens parfymvanor innan för att göra ett så bra val som möjligt. Är detta en förstagångsparfymägare eller någon som redan har en liten doftgarderob hemma? Kör lättburen, blommig klassiker till rookien och lite tyngre grejor till parfymbäraren som är lite mer hemma i kläderna. Om man ska generalisera – och då ganska grovt – så funkar i regel en lätt blommig doft alltid bra till en yngre mottagare och en lite träigare, till och med muskigare till en äldre.
Prova till exempel Miss Dior till den yngre mottagaren. Eller gladblommiga Daisy Eau So Fresh eller lite mer bärigt blommiga Lovely från SJP som båda är att betrakta som moderna klassiker.
Eller kör Estée Lauders Sensuous till en yngre person, Sensuous Nude till den något äldre, Sensuous Noir till någon som är ytterligare lite mer mogen. Bra skin scents med rätt nivå sensualism – som bara nöjs från originalet till Nude till Noir.
Shalimar Parfume Initial är bra till alla åldrar (lika bra som originalet, anser jag, om än mindre dramatisk och därmed mer lättburen). Eller moderna (blivande?).

I vilket fall som helst och oavsett bör gåvan vara en parfym som även givaren gillar. Det är väl ändå a och o.

(Och till “whom it may concern” så ligger Shalimar, Daim Blond och La Tulipe på min önskelista och min födelsedag är 2 december)

Etiketter None

3 kommentarer till “Parfymens vett och etikett”

 1. Anna
  on Aug 7th, 2012
  @ 2:46 am

  och om vi ska generalisera så ÄR ungdomar dummare än äldre :)))))

  nej usch, nu är jag besviken.

 2. Anna
  on Aug 7th, 2012
  @ 3:16 am

  För att utveckla:

  tycker liksom att det tillhör ren generell vett och etikett att behandla människor som individer. (tänk att jag är klyftig nog att referera till rubriken på ett lite halvfyndigt sätt, shit!!!!1!!)

  om man i sammanhang där ungdomar omnämns byter ut ordet mot invandrare blir det ofta väldigt rasistiskt och kränkande, tänk exempelvis att du skrev om kläder; ja ungdomar gillar ju sånt där glittrigt och pråligt med färger och paljetter

  notera även att vi (kidsen jao) är den grupp i samhället som har absolut minst rättigheter, och samtidigt minst lika många skyldigheter som övriga medborgare. Och att det aktivt, helt enligt lagen utövas apartheid mot oss. Och dessutom generaliseras om (och hånas!) vilt av statliga myndigheter i reklamer (svenska spel, systembolaget). Om du liksom tyckte att min jämförelse var för drastisk.
  Jag menar inte att låta bitter, men jag blir tillräckligt frustrerad av detta i min vardag för att känna att jag ändå borde få slippa det här, på en parfymblogg. En väldigt bra sådan, måste jag tillägga! Men som borde tåla lite kritik. Du om någon, har ju alltid tryckt på hur mycket en parfym reflekterar bärarens personlighet och sinnelag. Jag känner då att en rimlig slutsats är att anledningen till att det finns så oändligt många olika parfymer är att människor är, just det, olika. Individer.

 3. alina
  on Aug 8th, 2012
  @ 7:59 pm

  Nu kanske jag har missat något, men trots att jag läste om texten stod det ingenstans att ungdomar är “dumma”? Vad hon säger är, vilket hon själv medger är en generalisering, att yngre oftare föredrar lättare dofter? Detta handlar ju om när man köper parfymer i present, och då fungerar det väl ganska bra som riktlinje. Självklart är ju dofter individuellt, men om man nu ska köpa en doft till någon kan det ju vara behjälpligt att ha i åtanke.
  Jag tycker själv det verkar stämma ganska väl, och även om jag är tjugo-års åldern och älskar Shalimar (men seriöst, vem gör inte det?) och dränker mig i Coco, Mitsouko och allt möjligt, betyder det inte att jag skulle gå och köpa det till mina parfym-intresserade vänner. Betyder inte att jag tycker de är dumma för det?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen