Fifty Scents

Dofttankar

Fick en intressant kommentar som jag gärna vill utveckla. Det utgår från en recension av Byredos oud-parfymer som en läsare hittat på en blogg. “Samma blogg recenserar Blanche och jämför med de tvåliga dofterna från Clean”, skriver läsaren. “Håller helt med i det fallet, ganska ointressant doft som har fått oförtjänt mycket hype. Men detta leder mig till följande: var går gränsen mellan en välkomponerad kvalitetsparfym och ens egna subjektiva smak?” 

Detta är ju i sanning intressant. Ja, vart går gränsen? I mitt fall skulle jag säga att gränsen går ungefär där hantverk och  förväntningar möts. En billig DATE-parfym har inte samma förväntningar på sig som en 1700-kronorsparfym från Profumo Roma. Den kan vara bra för det (Brut och Tabac är två exempel på bra, billiga parfymer. Lovely kan man få för runt tre hundra) är jag beredd att lägga 1700 spänn på en parfym vill jag veta att den doftar mer än syntet, att doften sitter i länge och att den utvecklas fint på huden. Men om jag själv anser att den doftar tillräckligt bra att lägga 1700 kr på är upp till mig och min näsa.

Men läsarens fråga är kanske mer så här, när jag tänker efter: var går gränsen mellan en vedertaget välkomponerad doft och att en doft doftar gott för mig.

Alltså, vad är skillnaden mellan att jag hittar en parfym jag gillar och att jag köper en parfym som är erkänt bra?

Parfym skiljer sig inte från mycket annat recensionsbart på det viset. Efter att proffsen har uttalat sig om hantverk, komposition, stämning och hållbarhet (jämför med hur man bedömer en film, till exempel, eller mat) så är det upp till dig att bestämma vad du gillar och inte. Vad proffstyckarna kan göra är att peka på just hantverket eftersom man lärt sig hur en doft kan dofta, kan vara uppbyggd och kan fungera enligt tradition. Kritikerna har också lyxen och tryggheten av att ha testat så många fler parfymer (eller filmer, eller viner eller vad det nu är de recenserar), de har helt enkelt mer att jämföra med. Men smaken står du själv för, tycker jag.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen