Fifty Scents

Makeupkänslighet

Min kompis X undrar om – och i så fall hur – han ska tala om för en bekant att hon har för mycket smink.
“Det ser inte klokt ut”, säger han.

X är inte ensam. Det finns diskussionsforum och frågelådor och trådar på nätet som behandlar detta känsliga ämne.

Jag kan själv ibland känna någonting som är nära besläktat med ömsinthet, kanske till och med besvikelse, när jag ser någon med för mycket smink. Det är ofta en ung tjej, kanske ser jag henne på bussen. Oftast har hon för mycket foundation eller för mycket puder som hon begravt hyn under och som gör hennes ansikte livlöst.

För mycket smink för vad? För mycket smink för att det ska se snyggt ut, ge henne en look, göra henne till sig själv bara lite snyggare som det heter i reklamen. För mycket handlar om att ta bort balansen, att gå från flerdimensionell till endimensionell.
För mycket smink är en felaktig hudton, färger och texturer som stjälper mer än de hjälper (som ger kakig hy eller små, kantiga ögon till exempel). Hur påpekar man något sånt utan att vara ett as?

Jag säger ingenting till de unga tjejerna jag ser ibland, jag fattar att det kan uppfattas illa. Men jag önskar. Att de såg att de faktiskt inte på något sätt behöver allt det där. Att en bar hud, eller ett tunt lager puder i t-zon, eller en lätt, tranparant foundation gör huden mer levande. Nej, den blir inte en och samma, Photoshoppade färg, men den lever. Den ser inte ut som en jämnt utstruken hög med mjöl.

Tidningen Jane, som tyvärr inte finns längre, var länge min favorit. I den hade de en sektion som hette “MakeUnder” (istället för “MakeOver”) där objekten fick fotas med sin vanliga sminkning (till skillnad från Makeover-objekten som fotas osminkade) och sedan körde en makeup-artist en liten smink-detox, visade att less is more. Kanske fokus på en feature i ansiktet, inte allt på en gång. Utan att någon endaste gång bli nedlåtande. Tvärtom, det fanns alltid något pushigt, girlfriend-igt över det hela. Lite “visa upp det du har, dölj det inte under en massa skit”-aktigt. Minus hippie.

Nå. Hur gör man då? Kanske betonar man personens naturliga skönhet (försök göra det utan att låta mammig).
Kanske undersöker man om vännen sminkar sig i dålig belysning.
Kanske säger man något i stil med “Du har så fin hy, du behöver väl knappt foundation?”.
Kanske påminner man om någon gång man såg personen utan smink (bad? sommar?) och påpekar att hon var snygg då, till och med snyggar än med smink och det är inte många som klarar av.
Jag vet faktiskt inte.
Jag vill ju å ena sidan känna att folk får göra som de vill, de får klä sig som de behagar och de får sminka sig precis hur de vill. Men å andra sidan vill jag ju också gå emot makeupföretagens budskap om att spacklat är snyggt, om att man behöver minst en säck med produkter för att över huvud taget få kalla sig för kvinna. Det gör man inte, det räcker så bra med vad som nu får dig att känna dig lite mer bekväm när du går utanför dörren på morgonen. Men ta en sista blick innan du går – var säker på att du ser dig själv där under pudret bara.

Etiketter None

En kommentar till “Makeupkänslighet”

  1. Ellika
    on Sep 5th, 2012
    @ 12:00 pm

    Jag är lite tveksam till det här. Hela “hur säger jag till NN att hen har förmkt smink?” bygger ju på en premiss om att NN sminkar sig för att bli snyggare. Det kanske inte är fallet! Om NN har för mkt smink i meningen pudret/foundationen ser kakig ut, läppstiftet smetar av sig på tänderna, dvs något som är en ren fråga om kvantitet och då man känner sig helt övertygad inte var meningen så kanske man kan säga något. Men jag tycker aldrig att man ska påpeka att någon är snyggare utan smink, att sminkningen ger för små och fyrkantiga ögon eller fel hudton om man inte blir tillfrågad. Personen kanske vill ha en galen hudfärg eller små och fyrkantiga ögon. Eller, hen kanske inte bryr sig om ögonen ser små och fyrkantiga ut, bara hen får bära den där ögonskuggan/eyelinerner/… som hen tycker är det snyggaste ever. Och då blir hen förmodligen väldigt ledsen om du påpekar att det inte passar hen.

    Om man absolut vill påpeka vad NN är snygg i, förhoppningsvis för att man anar att NN ändå har ett intresse av att vara snygg, som är större än intresset av att se sminkad ut, så tycker jag att den enda lämpliga är att gå på shoppingtur med NN. Då kan man passa på att säga “åh, den här nyansen skulle nog klä dig”, eller “har du sett det här mineralpudret, det blir alldeles lätt och syns knappt på huden, vore jättesnyggt på dig”. Du har inte kritiserat vad NN bär utan föreslagit något annat och NN kan testa och välja vad hen gillar bäst.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen