Fifty Scents

Franska dofter

Som en fortsättning, förresten, på det här med svenskarnas parfymvanor (nyckelord: non-existing) så är det intressant att snegla bortåt och utåt.

Självklart finns det alltid undantag och så vidare men enligt statistiken så är Frankrike, givetvis, en stor parfymnation. Med anor också. Här är ju doften inte bara kulturellt utan historiskt betingad också, med en fin gammal parfymtillverkartradition som fortfarande lever och frodas. Liksom det intima släktdraget mellan mode, lyx, couture och parfym. Har man inte råd med det ena har man kanske råd med det andra. Har man råd med det ena så kompletterar man med det andra. Det är den enkla matematiken.

Lyxkonsumtion och njutning är inte lika skuldbelagt i Frankrike. Visst, jag hör också hur generaliserande det låter men vi går på historia och statistik nu. Fransoserna köper mer parfym, de äter mer gourmetmat. Det är faktum. Men det räcker också med att gå in på ett franskt apotek eller en fransk liten skönhetsbutik för att ana att det ändå finns en del sanning i statistiken. Parfymerade tvålar säljs bredvid smärtstillande och tandborstar och i en vanlig Sephora-butik, eller billighetsmärket Yves Rocher, finns ett överflöd av dofter där man inte sällan också ägnar en hylla eller två till barnparfym. Från småbarn till tja, stora barn. Det är inte ovanligt att en liten flicka får sin första parfym väldigt tidigt och lär sig använda den ofta. Generöst också, fransyskorna bär parfym i genomsnitt varje dag. Ofta håller de sig också till en parfym i taget, vilket ändå är lite förvånande, och kör gärna på en “signaturdoft”.

Tradition. Både kulturell och historisk, som sagt, tror jag ligger bakom dessa vanor. Att man håller sig till en och samma parfym kan också ha med traditionstänk att göra, det är “min parfym”.

Jag hade turen att besöka parfymmuseum i Grasse en gång och där finns en resväska som tillhört Marie Antoinette. Förutom en hårborste i silver och en fantastisk liten reseservis fanns också en parfymflaska, gjord speciellt för henne. En slank, elegant sak i finaste kristall med hennes monogram på. Kanske är den där lilla flaskan liksom kärnan i allt det här. Essentiell nog att ha med på resa (liksom reseservisen…?), men också totalt personlig, det gick inte att ta miste på vem flaskan tillhörde. Och samtidigt – symbolen, både flaskan och ägarinnan, för kunglighet, överdåd och totalt lyxleverne.

Etiketter None

4 kommentarer till “Franska dofter”

 1. Ulla-Marie
  on Sep 15th, 2012
  @ 7:58 am

  Har vi som är lite tacky av oss ett inlägg om italienska dofter att vänta?

 2. sussie
  on Sep 15th, 2012
  @ 12:47 pm

  hej caroline. jag vill prova en ny rengöring och som flitig besökare här har jag märkt att shiseidos benefiance creamy cleanser är en favorit. min fråga är om det är foam eller emulsion du använder?

 3. Caroline Hainer
  on Sep 15th, 2012
  @ 2:37 pm

  Jag rekommenderar Shiseido Benefiance Extra Creamy Cleansing Foam:
  http://eleven.se/shiseido-benefiance-extra-creamy-cleansing-foam-14285.html

  Kostar ju upp mot fem hundra. Det är dyrt. Men den räcker i minst tre månader, min räcker längre. Ta en liten mängd, en ärtas storlek räcker, i handen och bygg upp ett skum med lite vatten som du sedan rengör ansiktet med. Ännu effektivare om ansiktet redan är fuktigt, förstås. Hoppas att du gillar den!

 4. Caroline Hainer
  on Sep 15th, 2012
  @ 2:38 pm

  Lätt ett inlägg om vulgo-italienska dofter! Har själv en weak spot för svulstiga italienare. Parfymer, alltså.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen