Fifty Scents

Aaaaaaha! Mina bästa AHA- och a-vitaminprodukter

Jag tjatar ju alltid om a-vitamin. Och AHA/BHA-syra. Men det är banne mig det närmaste man kommer ett universalmedel. A-vitamin är för cellförnyelsen, för skadad hud, för hud som behöver balanseras, för akne…you name it. AHA är bästa möjliga peeling, som håller huden ren och ny. Problemet är ju bara att det är svårt att hitta bra komponerade produkter med nog med AHA/BHA och A-vitamin (eller Retinol, en form av a-vitamin) som inte kostar absoluta skjortan. Det gör många produkter tyvärr. Här är min guide, produkter jag personligen rekommenderar och kan skriva under på. Några är prisvärda ändå, andra bra men med ett svidande pris.

Som den här. Hydra-Pure Firming Serum från Dr. Dennis Gross (ett bra märke överlag). Kostar närmare tusenlappen men är bra (tyvärr?). Innehåller 14 olika cellstimulerande ingredienser. Fullspäckad med anti-oxidanter och dessutom – bonus – i skön lotionliknande form, inte rinnigt serum eller (som med många a-vitaminkrämer) fet kräm.

 A-vitaminkrämen och Defy Damage från Beauté Pacifique är också bra, men svårare att få tag i. Vissa av deras produkter finns på NK och till exempel här men det finns starkare versioner av en del av dem och de säljs bara på salong. Detsamma gäller danska Image som också kör med ganska kraftfulla formulas i burkarna men som – därmed – också i första hand är ett salongsmärke. Stor fokus på A-vitamin här.

Svenska Gilda kör aningen omvänt. Gilda är en salong men med egna produkter till försäljning. Här är fokus snarare på AHA-produkter, som AHA-masken och nyheten AHA-gel, att ha dagligen. Deras AHA-mask måste ses som lite av ett fynd i sammanhanget, för 319 kr (specialerbjudande till och med 31 okt). Att ha starkare AHA-produkt, som en mask, innan man tar på en annan kräm som till exempel a-vitamin eller fukt är en superkombo. AHA-peeligen förbereder vägen, röjer hindren som döda hudceller. Där vill man ju inte att produkten ska hamna, man vill ju ha den direkt på den friska hyn. Nu är den här masken inte alls i absolut starkaste laget men man kan ändå se den som ett bra städredskap för hyn.

Glycolic Acid 10% Moisturizer från Peter Thomas Roth annars, är en väldigt, väldigt bra (keeminsk) peeling för hemmabruk. Mellanpris på runt fem hundra, lite billigare här. PTR är också ett salongsmärke men ett lite mer tillgängligt sådant. Jag är inte emot tanken på att starkare saker köps under någon slags inrådan av ett proffs, det är lätt att peela för mycket eller glömma fukten. Men ibland är det lite löjligt svårt att få tag i sakerna. Eller ha råd med dem. Men den här får ändå ses som lite av ett alternativ till ett salongsbesök, i alla fall om huvudsyftet är peeling. Paula’s Choice har också en bra AHA/BHA och peelingserie till bra pris. Finns bara online men att beställa går smidigt. BHA-lotionen man har varje dag är behaglig, lotionlik (finns i gel också) och bra. BHA är ju att betrakta som AHAs snällare, långsammare men kanske också lite noggrannare syskon. Så BHA kan man ha varje dag. Hennes RESIST-serie är ett bra val för A-vitaminlovers där ute vars främsta bekymmer är begynnande rynkor.


Min senaste upptäckt är annars svensk-amerikanska (!) Transderma som, precis som jag, verkar uppskatta less is more-approachen. Fyra olika serum i serien, enkla ingredienser, ingen utfyllnad, ingen tillsatt doft eller annat fånigt, bara aktiva ingredienser och det är allt. En med a-vitamin, de andra med c-vitamin (“C”), ett fuktserum (“M”) och ett uppljusande (“R”). Alla kostar 1319 kr styck vilket är ögonbrynshöjande såklart men jag rekommenderar dem ändå. Huden får faktiskt lyster med en gång och en ytterst behaglig fuktnivå som känns. A-serumet är väl tänkt till natten, eftersom det kan upplevas som något fetare (det är en egenskap hos många a-vitaminkrämer) men det är ändå ingen oljighet att tala om. För den som använder mineralfoundation blandas den väl på hud som förbereds med Transderma A, tycker jag, resultatet blir då lite mer täckande om det är det man vill åt. Imponerar.

Etiketter: , , ,

25 kommentarer till “Aaaaaaha! Mina bästa AHA- och a-vitaminprodukter”

 1. Amanda
  on Sep 29th, 2012
  @ 7:57 pm

  Vilken bra guide! Har provkänt på ett antal olika AHA produkter men inte riktigt hittat någon som jag kännt varit perfekt men nu har jag lite mer att kolla in 🙂 Jag undrar om du har provat Biolines Primaluce Brightening Mask? Och såklart vad du tycker om den isf och hur den står sig mot tex. Transderma A?

 2. Charles
  on Sep 30th, 2012
  @ 4:36 pm

  Alltså är a-vitamincreme fuktkräm eller ska det användas som ett komplement? Behöver man inte fuktkrämer med mer än bara ren a-vitamin egentligen? Jag använder denna just nu http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/a-creme-120-g men undrar varför den inte hyllas oftare eftersom det är “ren a-vitamincreme”?

  Det är så kul att läsa dessa inlägg där man får lära sig mer om hudvård och aktiva ingredienser och vad de gör för vår kropp men samtidigt blir det svårt att förstå vad som gör vilket och så dyker det upp flera frågor i huvudet som man måste få svar på!

 3. Amanda
  on Sep 30th, 2012
  @ 4:40 pm

  Rättelse: Menade ju såklart inte Transderma A utan Gildas AHA-mask. Blooper…

 4. Anna-Maria
  on Sep 30th, 2012
  @ 10:00 pm

  Eftersom jag kan få en del blemmor längs käken började jag använda Paulas Choice 2% BHA Lotion. Nu tycker jag att jag möjligen har färre infekterade blemmor men däremot känns huden lite knottrig, som små små icke-infekterade blemmor. Tror du det är en bieffekt av lotion? Vet att du har skrivit om yttorrhet förut, kan du inte berätta mer om det? + Vart ska man gå för ansiktsbehandling? Jag kan tänka mig att göra det men vänner som gått på behandlingar kommer alltid tillbaka med historier om flummiga rosenserier el dyl som man ska köpa osv.

 5. Caroline Hainer
  on Sep 30th, 2012
  @ 11:30 pm

  Charles, du har helt rätt. Fukt är det viktigaste. A-vitaminernas usp är att de a) balanserar/jämnar ut hudens talgproduktion och b) stimulerar cellförnyelsen vilket gör att de är bra för a) oren, fet, aknig hud och b) åldrande hud. I första hand. Med åldrande kan man ju också räkna in “solskadad” och så vidare.
  Men precis som du är inne på så kan a-vitamin i stora doser också verka uttorkande (det är därför man ger skyhöga doser a-vitamin på recept till svåra aknefall. Och för att det reglerar talgproduktionen. En ytterst vanlig biverkning är då att huden blir jättetorr under behandlingsperioden).
  Så att JA, har man inte dessa problem behöver man inte fokusera på a-vitamin. Är man “ung och frisk” i hyn, för att uttrycka mig mossigt, kan man skifta fokus till fukt och c-vitamin istället. Till exempel.

  En (kemisk) peeling däremot kan ändå vara bra. Eftersom peelingen tar bort döda hudceller gör den också huden mer mottaglig för den fukt man sedan ger den.

 6. Caroline Hainer
  on Sep 30th, 2012
  @ 11:35 pm

  Anna-Maria, det är svårt att säga på rak arm vad som är en effekt av vad men det kan absolut vara så att vid AHA/BHA att huden på sätt och vis blir “sämre innan den blir bättre”. De små “knottrorna” du beskriver är talg, och om jag får gissa lite fritt vad som hänt skulle min gissning vara att BHA-syran angripit/peelat av de ytligaste blemmorna först. Bra. Men de mer djupliggande, alltså “knottrorna” syns/kommer alltså mer nu för dit är det svårare för BHA att nå.

  Mitt förslag är att fortsätta med BHA (glöm inte fukt också, till exempel på kvällen), kanske också lägga till lite a-vitamin men också göra ett besök hos hudvårdsterapeut som kan städa upp runt käkarna åt dig. Du KAN göra det själv, men som med att “extraktion”, för att ta ett snyggare ord än “portömning”, så finns ju risk för ärr. Hudterapeuterna kan göra det lite snyggare många gånger.

 7. Caroline Hainer
  on Sep 30th, 2012
  @ 11:42 pm

  Charles, din a-vitaminkräm där vet jag inget om sedan tidigare. Ingredienslistan på sidan ser ut så här:

  Agua, Stearic acid, Palmitic acid, PEG-300, PEG-1500, Glycerin, Peanut oil, Cetyl alcohol, Stearyl alcohol, Methylparaben, Retinyl palmitate, pH7.

  … där a-vitaminen (dvs retinolen) kommer näst sist. Det säger mig att den innehåller rätt lite a-vitamin och desto mer mjukgörande (stearic acid, palmitic acid, PEG, glycerin och jordnötsoljan). Så kanske har den en bra effekt på din hy som mjukgörare men den innehåller, så vitt jag kan se, ytterst lite a-vitamin.

 8. Caroline Hainer
  on Sep 30th, 2012
  @ 11:44 pm

  Amanda, Biolines kräm ser ju bra ut “på pappret” men jag vet ingenting om den, jag ser ingen ingredienslista så jag kan tyvärr inte säga någonting om den. Men hör gärna av dig om du tänker köpa och prova? (Eller kan få en ingredienslista)

 9. Kajsa
  on Oct 1st, 2012
  @ 1:53 am

  Hej Fifty, och tack för en jättebra blogg! Jag har varit sugen på att prova någon form av milt kemiskt exfolierande kräm/mask rätt länge, men är.. livrädd. Jag har superkänslig hy (kritvit, mild rosacea, reagerar på mkt men med rodnad och små röda knottror snarare än akne) och har efter ett halvt livs experimenterande kommit fram till en hudvårdsrutin som funkar bra. Jag använder i princip bara ren aloe vera och olika milda oljor, och varierar proportionerna efter min huds behov. Är krämer av typen du diskuterar ovan överhuvudtaget att tänka på för hud av min typ, eller är det mer en fråga om att välja rätt, milda, kräm?

 10. Johanna
  on Oct 1st, 2012
  @ 11:56 am

  Hej Caroline,

  tack för en jättebra och inspirerande blogg!
  Har du något tips på hudvårdsprodukter med A-vitamin som är snällare mot plånboken?

  Hälsningar,
  Johanna

 11. Johanna
  on Oct 1st, 2012
  @ 12:06 pm

  Glömde även fråga, har du erfarenhet av Dr Hauschkas och Origins produkter, är de bra om man har krånglig hy?

  Tack på förhand!

 12. Caroline Hainer
  on Oct 1st, 2012
  @ 12:59 pm

  Paula’s Choice RESIST-serie är a-vitmain/Retinolbaserad och inte alls lika dyr.

  Det finns flera, åtminstone två, skolor vad gäller naturprodukter på krånglig hy (antar här att du menar akne-hy?). Jag tillhör den som är skeptisk mot naturprodukter på den typen av hy men det finns självklart de som tycker totala motsatsen. Dr Hauschkas grej är också en holistisk syn, dvs inte blanda produkter från olika märken utan hålla sig till deras som ska harmoniera/komplettera varandra.

  Origins BB-creme är superbra, den kan du testa! Alltså bra kosmetiskt och ger lyster. Upplever även viss lugnande effekt.

 13. Johanna
  on Oct 1st, 2012
  @ 1:14 pm

  Jättetack!

  Precis, jag har tyvärr akne-hy och behöver produkter med A-vitamin, det enda som verkar fungera för mig.
  Det är en djungel där ute med alla produkter, ska prova Paula’s Choice Resist-serie, tack igen!

 14. Johanna
  on Oct 1st, 2012
  @ 1:39 pm

  Vad tror du förresten om Elizabeth Ardens produkter för krånglig hy? Hör så olika hela tiden, vissa älskar produkterna, andra avskyr dem.

 15. Caroline Hainer
  on Oct 1st, 2012
  @ 3:02 pm

  Paula’s RESIST-serie är mer Retinol/anti-age. Hon har en BHA-serie och annat för just aknehy. Salicylsyra och så vidare. Snegla åt den istället, för att få bort problemet.

 16. Charles
  on Oct 1st, 2012
  @ 11:20 pm

  Tack för att du tar dig tid att ge så utförliga svar!

  Vad konstigt att den t.o.m. heter A-creme när det är så lite a-vitamin i. Men nu vet jag iallafall vad A-vitamin gör och kanske är det inte vad jag behöver? Använder den för cellförnyelsen eftersom jag har många akneärr och knottrig hud. Blandar produkter hej vilt, någon naturlig ansiktstvätt som torkar ut, Bio-Oil för akneärren och a-vitamin för fukten (trodde jag). Men kanske borde använda något med BHA/AHA (blev intresserad av Peter Roth produkten) istället och byta fuktkräm?

 17. A
  on Oct 2nd, 2012
  @ 12:12 am

  PLease Fifty kan du göra en guide för porförminskande produkter/rutiner? Tror många funderar på porstorleken. Jag vet inte vad som hänt, fått betydligt större porer över typ en månad och det håller i sig fast jag kör på ansiktsvatten och stänger porerna med kallvatten o har mig. Vad gör man? Kan det kanske vara att jag använt hög solskyddfaktor o på ngt sätt sabbat? Eller kan det va att jag använt masker som fått bort pormaskar (typj aspirinmasken) o att jag egentligen var storporad från start men det liksom inte syntes pga skit i porerna (bläh)? Hjeelp.

 18. Hanna
  on Oct 2nd, 2012
  @ 9:32 pm

  Skulle inte du kunna skriva om acneärr, främst gropar? Och vad som finns att göra åt det.. Hade röda fläckar efter acne som sedan gick över till (ändå inte så hemska) gropar. Men de stör mig något otroligt och syns i starkt ljus

 19. Malin
  on Oct 3rd, 2012
  @ 3:24 pm

  Hej Caroline!

  Tror du att den sk aspirinmasken har någon som helst effekt? Har du testat? Innehåller den BHA el. AHA?

  Malin

 20. Marianne
  on Oct 3rd, 2012
  @ 9:13 pm

  Jag köper 20-30% aha-syra på ebay från ett märke som heter IQ naturals. Det är ett litet kit med tvätt, ansiktsvatten, syra och fuktighetskräm. Det är enligt min erfarenhet det enda som funkar. Svider som utav bara h-vete men det blir resultat. Jg gjorde det hos en läkare när jag var ung men han har gått i pension och jag litar lika mycket på mig själv som på hudvårdssalonger. Billigt är det också. Och porerna minskar!

 21. johanna
  on Oct 4th, 2012
  @ 8:14 am

  Tusen tack för en intressant och belysande guide!
  Fick en ansiktsbehandling med bl a peelande pads från Kerstin Florian (http://shop.kerstinflorian.se/templates/product.asp?ProductGuid=34058&GroupGuid=12) som vad jag förstår innehåller en annan typ av syra som ska rena huden. Har du någon uppfattning om dennas effektivitet kontra aha-produkter?
  Är ute efter en peelingprodukt att använda 1-2 ggr/v för cellförnyelse och djuprengöring. Den från Peter Roth du rekommenderar ovan verkar ju vara en creme att använda varje dag. Jag är 40+ och har både fina linjer och hormonella acneutslag i T-zonen.

 22. Karin
  on Oct 4th, 2012
  @ 2:20 pm

  Superbra inlägg! Kan du rekommendera några salonger som är särskilt duktiga på syror?

 23. katja
  on Oct 10th, 2012
  @ 2:01 pm

  hej caroline
  jag funderar på att prova Paulas Choice men jag undrar, är det bra att kombinera AHA och BHA?t.ex en AHA exfoliant och någanna BHA-produkt? ag är 20 år och är ganska vilsen f.t med vad min hy egentligen behöver och har haft massa kombinerade problem på sistone, torra flagiga partier vid haka/panna/näsa, vissa finnar, synliga porer, lite oljig t-zone och rödaktig hudton. är så fruktansvärt trött på detta vill bara ha en slät, återfuktad hud! tack för en jättebra blogg

 24. Susanne Eriksson
  on Nov 7th, 2012
  @ 6:34 pm

  Hej.

  Jag köpte Glycolic Acid 10% Moisturizer, från Peter Thomas Roth i NYC men enligt dem var detta en dagkräm? Men du skriver att det är en kemisk peeling. Så jag följde länken du la upp och där står det att man kan ha den 1-2 ggr om dagen? Peeling används väl inte så ofta? Så är det en kemisk peeling eller en dagkräm?
  Tacksam för svar innan jag börjar använda.
  /Susanne

 25. Sofia
  on Mar 9th, 2013
  @ 9:43 am

  Något värt att läsa när det kommet till djungeln om kemisk peeling:

  http://kemiskpeeling.blogg.se/

  Hur man ska välja beroende på sin individuella hudtyp, vad man ska tänka på och vart man kan köpa det billigt.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen