Fifty Scents

Trippel mystik

Att starta ett eget skönhetsmärke idag är någonting jag kan beundra. Att man vågar, alltså. I denna djungel av hudvård och smink är det för mig helt obegripligt att man vågar tänka “Äh, jag gör mina egna produkter istället”.

Likaså parfym. Vem är modig nog idag att säga “Jag tror jag tar och kontaktar en av världens bästa parfymörer  och låter honom tillverka en egen doft istället. Eller vänta, tre. Och jag sätter inget tak på budgeten, han får ta vilka råvaror han vill, kosta vad det kosta vill. Det allra viktigaste är att doften blir bra”.

Så resonerade i alla fall två damer, tyskan Nina Friede och svenskan Elizabeth Modin, som ligger bakom det nya parfymmärket FriedeModin. Deras första doftkollektion (!) heter Jardin Mystique (“Hemlighetsfull trädgård”) och består av tre kombinationsbara parfymer. Den första, Jardin Mystique, är en klassiskt damig parfym med dominerande vita blommor som jasmin och liljekonvalj. Den mest anonyma av de tre, men också den mest lättillgängliga. Jag tänker på Patous Joy eller på Dior-familjen (i synnerhet J’Adore) när jag luktar på den, vilket inte är negativt men heller inte nyskapande. Dock står det klart från första sniffen att detta är en välkomponerad doft med djup, och vill man ha en klassisk, blommig doft med vita blommor och fransk touch men kanske inte från de gamla vanliga giganterna så är detta ett kandidat.

Den andra doften i serien, däremot, är en sprudlande frisk och galet grön doft full av färska örter, kryddor och blad. Men framför allt gräs. Nyklippt, daggigt och friskt och grönt gräs på det vis som man bara upplever i bakhuvudet, när man tänker tillbaka på en särskild tid eller ett ställe och gräset, i alla fall i minnet, ter sig extra grönt (min barndoms somrar på Värmdö, för egen del).
Vertine
har också en topp av pepparmint vilket är en riskfull sak i en parfym skulle jag säga. Det krävs så lite för att det ska bli tandkräm av det hela men Vertine lyckas hålla sig på precis rätt sida och är istället den friskaste av morgonfläktar medan daggen är våt under den bara foten, en lite kylig men solig morgon någonstans under tidig sommar. Det är en imponerande doft, risktagande skulle jag säga, och grönare än till exempel Martin Margielas Untitled som ändå hade som tydligt uttalat mål att vara en “blixt av grönt”, och mycket örtigare och gräsigare grönt än middle-of-the-line-gröna dofter som “den gröna Chloé som finns ute nu. Grönt är inte bara skönt, grönt är också lite av en “trendig” doftgrej just nu men få går hela vägen och få lyckas utan att ramla ned diket, så att säga (haha!).

Den tredje doften heter Rosée Nuit. En varm “tea rose” blommar i mitten av denna varma sommardoft som överraskade mig totalt eftersom jag är väldigt selektiv med rosdofter (även om det finns många, många olika rosor naturligtvis och ännu fler rosdofter). Men “tea rose” är speciell, den är mjukare, varmare, solnedgångigare och blev, mycket otippat, min favorit i trion som faktiskt är en fullgod trio där “layering”, alltså att lägga på parfymerna i lager/kombinera dem är fullt möjligt. Ta till exempel Jardin Mystique som bas (blomstrande trädgård med många vita blommor) och kombinera med Vertine för en grönskande trädgård med fler buskar och en liten örtagård i hörnet.

Eller grunda med Vertine och lägg på ett lager Rosée Nuit för en trädgård som njutit av sol och värme en hel dag men som nu upplever “magic hour” precis innan skymningen, då bina fortfarande surrar och någon hare kanske springer över kullen borta mot horisonten. Jag medger direkt och mer än gärna att en så bra och tydlig utformning av “layering”-konceptet har jag nog inte upplevt.

FriedeModin säljs exklusivt på NK i Stockholm.
30 ml, 600 kr.
100 ml, 1100 kr.
Collection set med 3x 30 ml, 1500 kr.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer till “Trippel mystik”

 1. ikaros
  on Oct 4th, 2012
  @ 10:44 pm

  åh herre, nu blir jag förkrossad. en ny klassisk vit, en pigg och galen grön och en varm rosa, precis de tre parfymer jag letat efter. och så finns de bara i sthm? det får inte vara så.

 2. sparris
  on Oct 5th, 2012
  @ 12:48 pm

  Låter klart sniffvärt, tycker jag, särskilt Vertine. Dags att hasta till NK..

 3. Kattis
  on Oct 5th, 2012
  @ 2:44 pm

  Caroline, på tal om rosendoft. Har du provat Keiko Mecheris Loukhoum (finns på NK)? Finns i tre varianter Loukhum, Loukhum Poudree och Loukhum Parfum de Soir. Ingen klar rosdoft, men mycket annat spännande. Hade varit roligt att få veta om du tycker om den/dem.

 4. Camilla
  on Oct 7th, 2012
  @ 8:00 am

  Hej Caroline. Jag har en fråga till dig. Jag är en sån som knappt använder smink, det enda jag egentligen använder är rouge dom dagar då man känner sig som mest glåmig. Eftersom jag knappt använder smink vet jag inte heller så mycket om det. Jag har problemet att rougen fort försvinner från min hud. Det kan ta 2-3 timmar så är den borta. Använder en cremérouge från Mac (mest bara för jag fått för mig att något krämigt fastnar bättre…). Har du några tips på hur man ska göra för att få den att stanna? Om jag nu ändå ska köpa ett nytt rouge, vilken nyans tror du passar? Jag är blek, fräknig med en gul ton i huden.
  Tack för en bra blogg!

 5. Julia
  on Oct 8th, 2012
  @ 12:03 pm

  Har du någon aning om hur Marc Jacobs nyckelpiga-parfym doftar?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen