Fifty Scents

Frågelådan: AHA/BHA, aspirin och rouge

Jag funderar på att prova Paulas Choice men jag undrar, är det bra att kombinera AHA och BHA? t.ex en AHA exfoliant och någon annan BHA-produkt? Jag är 20 år och är ganska vilsen med vad min hy egentligen behöver och har haft massa kombinerade problem på sistone, torra flagiga partier vid haka/panna/näsa, vissa finnar, synliga porer, lite oljig t-zone och rödaktig hudton. är så fruktansvärt trött på detta vill bara ha en slät, återfuktad hud! Tack för en jättebra blogg.

Spontant låter det ju som om du behöver fukt och massor av fukt, och samtidigt (under fukten) jobbar med att balansera och rensa upp huden med kanske BHA och/eller a-vitamin. Paula’s Choice har en bra serie med anti-acne.
Skillnaden mellan AHA/BHA i korthet är att…
AHA exfolierar (peelar) snabbt och effektivt (och ibland lite starkt) hudens översta lager, och hjälper (därigenom) fukt att komma djupare ned i huden. Passar därför bra för till exempel torr hud och yttorr hud.
BHA penetrerar djupare, och genom olje-igentäppta porer och är därför ännu bättre för oljig hud och acnehud. BHA har också anti-inflammatoriska egenskaper och är också mer anti-bakteriell.
Man kan se det som att AHA är mer hårdhänt, skrubbar snabbt och effektivt men inte ända ned under ytan. Medan BHA tar tid på sig, går ned djupare och städar ordning. Det går bra att använda båda två men det är inte nödvändigt. Kör BHA!
Tror du att den sk aspirinmasken har någon som helst effekt? Har du testat? Innehåller den BHA el. AHA?

Aspirin är salicylsyra vilket blir BHA-syra. För effekt tillsätts, så vitt jag kan se, också en högkoncentrerad form av AHA. Aspirin är bra, det är anti-inflammatoriskt och effektivt på akne. Den har säkert viss effekt (har inte provat, jag har visserligen vissa tendenser till akne men kan inte säga att jag har “problemhud” längre) eftersom aspirin i koncentrat ofta är en aktiv ingrediens i aknebekämpande produkter. Dock tror jag inte att den ska utesluta andra sådana typer av produkter utan ses som ett komplement att ta till då och då.

Caroline, på tal om rosendoft. Har du provat Keiko Mecheris Loukhoum (finns på NK)? Finns i tre varianter Loukhum, Loukhum Poudree och Loukhum Parfum de Soir. Ingen klar rosdoft, men mycket annat spännande. Hade varit roligt att få veta om du tycker om den/dem.

Det har jag och de är mycket bra. Min favorit från KM är nog Cuir Cordoba, en mjuk, pudrig läderdoft som en handsydd handske på en adelsdam som “råkar” tappa den ur någon vagn. Står på min önskelista.

Hej Caroline. Jag har en fråga till dig. Jag är en sån som knappt använder smink, det enda jag egentligen använder är rouge dom dagar då man känner sig som mest glåmig. Eftersom jag knappt använder smink vet jag inte heller så mycket om det. Jag har problemet att rougen fort försvinner från min hud. Det kan ta 2-3 timmar så är den borta. Använder en cremérouge från Mac (mest bara för jag fått för mig att något krämigt fastnar bättre…). Har du några tips på hur man ska göra för att få den att stanna? Om jag nu ändå ska köpa ett nytt rouge, vilken nyans tror du passar? Jag är blek, fräknig med en gul ton i huden.

Krämrouge borde mycket riktigt sitta längre. Är din hud mycket oljig? Kanske behöver du fukt? Kanske vistas du i miljöer som gör dig svettig eller som är något uttorkande (instängda kontorsrum, gymmet etc)? Pratar du mycket i telefon (rouget kan ju försvinna och hamna på telefonen…) Just krämrouge har ju också en annan bra fördel annars – lätt att ta med sig och applicera igen!
Blek och fräknigt låter underbart. Kanske kan du prova en kall, rosa nyans nu till vintern? Nåt sånt här.

BB Cream! Herreud! Sedan en jobbig mix av många antibiotikum har jag fått acneärr och trodde inte att BB Cream skulle klara att täcka dessa, fel hade jag och jag ÄLSKAR cremen, då jag annars får torrt utseende av allt annat. Men vad är det för fel på färgerna?! Samtliga Light-färger skriker brunt mot min vita hals. Dessutom verkar ungefär alla, nu senast Lumenes, vara rosa. Har du tips på riktigt ljus creme med gula eller neutrala undertoner?

Origins! Den ljusaste. Finns på Åhléns.

 

Etiketter None

4 kommentarer till “Frågelådan: AHA/BHA, aspirin och rouge”

 1. T-Anna
  on Oct 12th, 2012
  @ 6:18 am

  Enligt en australisk bekant till mig är tydligen ALLA västerländska BB creams kassa? Hon beställer från Korea, kan kanske vara något (jag vet ej personligen.)

 2. Caroline Hainer
  on Oct 14th, 2012
  @ 3:39 pm

  Vad gäller anti-acne är det säkert mer drag i produkterna från Korea. Allt måste ju anpassas till landets regleringar och Sverige är lite hårdare. Å andra sidan är asiatisk hud (generellt, och till “marknaden” sett) mer bengen att bli fet och nordeuropeisk mer benägen att bli torr. Har förstås mycket mer klimatet att göra. Därför kan säkert också vissa BB-egenskaper, som tex anti-acne, stå sig bättre i tex Korea och kanske snarare torka ut nordeuroperna? Men i stort: ja säkert mer drag i dem men i alla BB-cremes, oavsett, får man ju färgen täckningen och SPF.

 3. HL
  on Oct 14th, 2012
  @ 9:27 pm

  Men om man har sk bland-hy (knepig/oljig t-zon) hur gör man då med BB-creme? Bara testat Garniers variant och tycker den känns bra, men får glansig panna väldigt fort.. finns det bra BB-cremes för detta problem eller borde jag satsa på att lägga till puder? Tips mottages tacksamt av smink-rookie.

 4. lina
  on Oct 25th, 2012
  @ 9:51 pm

  Hej! Undrar om du har tips på bra fuktkrämer nu till vintern? I vanliga fall har jag normal/fet hy och får lätt småfinnar eller små knottror. Nu när det börjar bli riktigt kallt så blir jag istället fnasig. Behöver något fetare/mer fukt men jag vill inte få igentäppta porer och riskera ännu mer knottror.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen