Fifty Scents

Index: L’Occitane

Nyckelord: “rent”, “naturligt”, franskt, lantligt, väldoftande
Stjärnprodukt:
Handkrämen!
Tips:
Bra presentkit, väldoftande “vardagsprodukter” som handtvål och duschtvål

En grej först bara: namnet uttalas “LocksiTANN” och deras produkter är alltid väldigt lätta att känna igen. Fransk, lantlig charm. Plåttuber med vackra etiketter, en doft som välkomnar en in i butiken redan från gatan. Imagen är helt intakt, från början till slut. Till och med namnet är lantligt franskt och syftar till en gammal provins i södra Frankrike.

Med tydlig lantlig/naturlig image är också några av deras stjärnprodukter baserade på passande ingredienser, som shea butter, lavendel och essentiella oljor. Shea butter säljs till och med separat, i en egen liten plåtburk. Ingen slump, för förutom de väldoftande produkterna i sortimentet – tvålar, duschgel, body lotions – är det just de mjukgörande som är L’Occitanes stora styrka. Det är därför logiskt att det är shea butter-handkrämen, med typisk doft och i typisk plåtförpackning, som är bästsäljaren i hela världen.

I mellanprissegmentet och naturliga ingredienser-imagen är de naturliga konkurrenterna The Body Shop och Yves Rocher. Men där vinner L’Occitane på snygghet och väldoft. För övriga innehållet är snarare en smaksak än en självklarhet. Lavendel, till exempel, är inget för känslig hy. Men allt doftar förföriskt, men långt ifrån allt är naturligt och inte alls självklart välgörande. Nu har jag ju ingenting emot kemisk inblandning i produkter, jag är ingen eko-förespråkare inom makeup per se, men med L’Occitanes hyfsat tydliga lant-image skulle man kanske vänta sig mer? Nå, priserna är föredömliga, det mesta luktar himmelskt men är ingenting för folk med känslig näsa, tvålarna är vackra och L’Occitane utklassar i regel konkurrenterna ordentligt och rejält när det kommer till julförpackningar och specialare. De här fyra små handkrämerna i resestorlek för under hundringen är väl en jättefin liten present, till exempel. Eller – tips till Fars dag! – det här badskummet med lavendel om hela 200 ml för 215 kr.

Också lyxigt fina och fylligt väldoftande är den flytande handtvålen som faktiskt snitsar upp vilket badrum som helst med både doft och look. Finns i refill dessutom, vilket är 100% ekotänk däremot. Den här tvålen med familjeimage är en annan trivselhöjare som dessutom doftar himmelskt rent, oskyldigt och varmt som en mjuk bomullsfilt.

Hardcoreskeptiker (som jag själv) kan bekymras över att hudvårdsprodukterna så ofta säljs i burk, vilket ju alltid är det näst bästa valet med tanke på bakterierisk och oxidering.

Eftersom man kör naturligt (“naturligt”) så är det mest fukt och mjukgörande som är grejen med ansiktsvården i sortimentet, här finns inga AHA-produkter om man säger så. Det behöver ju inte vara en nackdel, givetvis, men ansiktsvården känns långt ifrån komplett. Dock finns här många bra och milda rengöringsprodukter, i synnerhet snälla, mjölkiga lotions som inte torkar ut.

Etiketter None

2 kommentarer till “Index: L’Occitane”

 1. T-Anna
  on Oct 12th, 2012
  @ 6:15 am

  Just lukten är det väl jag värjer mig mot – jag köpte en lättare lotion därifrån förra sommaren för att någon reckat den och det känder för kladdigt med tjockare varianter, men jag hällde ut den till slut, den luktade SÅ mycket, nästan vasst. Jag stannar till och provar lite produkter ibland men det är alltid samma sak. Luktar för mycket. Dock: köpte deo till min man där ett par gånger efter han tröttnat på killdeo som bara lukar killdeo. Det funkade bra, men han är ingen jättesvettare.

 2. Ellen
  on Oct 13th, 2012
  @ 12:30 pm

  Hej Caroline!
  Jag älskar din blogg och läser den varje dag, ibland flera gånger om dagen (hoppas alltid på en uppdatering!!)

  Jag såg att någon hade en fråga om creme rouge nedan. Jag har alltid varit sugen på att prova men aldrig vågat. Skulle du kunna skriva ett inlägg om creme rouge, dina tankar om det. Om du inte känner dig manad, skulle du kunna skriva ett inlägg om vilka nyanser som passar vilka hudtoner. Jag är själv ganska blek, med mörkt hår och gröna ögon, men med en gulrosa hudton – vilken nyans ska jag satsa på?
  Hoppas du har en sjukt bra helg.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen