Fifty Scents

All I have to do is dream

Den här tiden på året har jag lätt för att bli melankolisk. Eller om det är romantisk, jag vet inte riktigt alla gånger.

En av de mest romantiska parfymer som finns är Etiquette Bleue och en av de bästa herrdofterna som finns är Chevalier d’Orsay och båda kommer från franska parfymhuset d’Orsay. Och vill man, liksom jag, ge någon en totalromantisk present i höstmörkret eller under granen så ska man ge dem en av dessa flaskor och så ska man sänka rösten, se sin sweetheart i ögonen och berätta historien som hör dofterna till.

Den går såhär…

Jo, greve Alfred d’Orsay var en riktig dandy. En it-boy om det någonsin funnits någon i den brittiska överklassen. Han var vacker men också både snäll och intelligent. Han umgicks gärna med poeter, författare och politiker och de med honom.

Men han var också kär. I Lady Blessington. Och hon var kär i honom. De två hade fester, gäster och middagar ihop. De var mer eller mindre oskiljaktiga och stundtals bodde de tillsammans också. Men tyvärr var Lady Blessington redan gift så deras kärlek led, den fick bara vara halv. Om ens halv.

d’Orsay skapade sin första parfym 1830. Han gav den till Lady Blessington såklart, så att hon kunde ha den på sig och tänka på honom. Hon kunde ha den på sig och när de sedan vistades i samma rum så kunde han känna hennes doft, och veta att den fanns över hela hennes kropp. Doften tog han fram enbart för henne, men den var hemlig. Den hade inget namn, bara en blå etikett. Det är alltså den som idag säljs under namnet Etiquette Bleue (uppdaterad version kom 2008).

När d’Orsay var tvungen att fly landet eftersom han skuldsatt sig djupt dog Lady Blessington samma år av ett brustet hjärta. Jo, på riktigt. Hennes hjärta var tre gånger så stort som ett normalt hjärta visade obduktionen. d’Orsay dog tre år senare.

Idag är de båda begravda vid varandra, sida vid sida. d’Orsays parfymer, som alla är absoluta mästerverk, gavs ut efter grevens död och i hans ära.

Parfums d’Orsay finns att köpa bland annat i parfymbutiken Insanto i Birger Jarlspassagen i Stockholm.

Etiketter None

5 kommentarer till “All I have to do is dream”

 1. bambi
  on Nov 15th, 2012
  @ 5:42 pm

  Hej,

  jag har alltid gillat Chloé’s parfym (http://eleven.se/chloe-eau-de-parfum-7759.html), men nu kanske jag är as töntig som säger såhär men, min sambo gillar inte alls denna doft och tycker jag luktar som en liten tant.. & självklart tycker jag hans åsikt är viktig när det kommer till hur jag skall dofta.. men har du något tips på liknande parfymer?

 2. Agnes
  on Nov 16th, 2012
  @ 7:20 am

  Älskade detta! Måste bara tipsa om ett parfymhus som jag älskar, Arquiste. De skapar dofter efter historiska händelser eller platser. Själv så bär jag Anima Dulcis som är inspirerad av Mexico City på 1600-talet.

  http://arquiste.com/shop/home.html#

 3. Caroline Hainer
  on Nov 16th, 2012
  @ 2:34 pm

  Bambi, trist att din sambo inte gillar din parfym. Kan du ha den på jobbet? Ett alternativ är annars kanske att köpa body lotionen, den doftar ju mer diskret?

  Och Agnes, du har kanske en vän i parfymhuset Profumum Roma som också gör metafysiska dofter (=doft av något som inte finns). Victrix doftar “Rom för två tusen år sedan”. (Finns på NK)

  http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=33916

 4. Ida
  on Nov 17th, 2012
  @ 12:57 pm

  Åh jag älskar din blogg och jag behöver hjälp! Även om du inte arbetar med att hjälpa vardera bloggläsare att hitta rätt parfym så vore jag ytterst tacksam om du gav mig något litet tips i alla fall! Jag har i stort sätt använt samma doft sedan jag började med parfym. Den jag har använt är Dior-Pure posion. Jag har flera gånger försökt och försökt att hitta någon jag förälskar mig i lika mycket, men lyckas inte riktigt. Det finns några jag doftat på och gillar, luktade på Valentino-Valentina senast idag och Dior-Jadore tycker jag också om, eventuellt Elie Saab. Men jag vet inte alls om de hör till samma kategori eller om det går att utläsa något slags mönster av min smak gällande parfym?
  Jag vill bara inte att de ska dofta för sött, men inte heller för starkt “Tvåligt/blommigt” (kanske inte alls är rätt ord..). Jag vill att de på något vis ska ha lite djup men inte heller vara för tunga. Detta kanske bara blev ännu konstigare när jag försökte mig på att beskriva allting?

  Hur som helst undrar jag om du har något litet tips till mig? 🙂
  Hälsningar Ida

 5. Nathalie
  on Nov 19th, 2012
  @ 2:50 pm

  Åh…vad vackert.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen