Fifty Scents

En viktig fråga och det stora inlägget om naturlig hudvård

Min kära mor hävdar att allt som man smörjer på huden borde man kunna äta eftersom att huden absorberar krämer, smink, osv. Har du något att säga om ett sådant påstående? Själv tycker jag att det skulle göra livet lite tråkigare om det var så.

För det första måste vi konstatera direkt att du har en omtänksam mor som är mån om att du ska må bra. Och hon har rätt i att kroppen absorberar (mycket av) det vi smörjer på oss. Men på samma vis som att saker inte är bra för oss att äta även om de är naturliga (som flugsvamp till exempel) finns det också naturliga, ätbara saker som inte nödvändigtvis är bra för oss att smörja in oss i. Citron till exempel, är uttorkande (kolla på händerna efter att du skalat en citron och saften hunnit torka) och kan vara allergiframkallande.

Men det svarar kanske inte helt på din fråga och/eller mammas påstående? Men så här då: med den filosofin (som jag inte nödvändigtvis förkastar helt) så är det ju svårt att till exempel motivera att äta medicin. Den innehåller ju bara saker man inte nödvändigtvis vill ha i sig, alltså saker som egentligen “inte går att äta”. Men den gör också gott för oss på grund av sin sammansättning. Det finns det också kemiska hudvårdspreparat som gör. Men – och här håller jag med din mamma – så långt det är möjligt vill vi ju såklart äta saker som får oss att må bra, som inte innehåller mer kemikalier än vad som är rimligt, göra ekologiska val och så vidare.

Min personliga hållning till organisk hudvård är denna: självklart finns det bra, naturliga ingredienser och produkter som är utmärkta och välgörande för din hud. Absolut. Och då är de ett bra val.
Men att en produkt som är (eller marknadsförs) som naturlig nödvändigtvis är det bästa för din hud just därför motsätter jag mig. Å det starkaste. Och hänvisar då istället till att man med kemiska kompositioner kan testa sig fram till ett givet resultat. Alltså man vet att just den här blandningen får just det här resultatet, ungefär som med medicin. Med naturliga ingredienser kan man aldrig vara lika säker. Ett äpple är inte det andra äpplet likt även om det är samma sort. Jordmånen, soltimmar, temperatur och alla möjliga andra naturliga faktorer spelar in och därför kan man inte lika bombsäkert klarlägga till exempel äpplets exakta enzymvärde och säga vad det har för exakt verkan.

Hänger alla med?

Sammanfattningen kommer här: naturliga ingredienser anser jag att man ska använda så långt det är möjligt. Jag är inte emot ekologiskt eller naturligt per se (vem är det?). Bra exempel på naturliga produktval är läppbalsam, som går att göra superbra med bara naturliga ingredienser. Så slipper man slicka på kemikalier också! Mjukgörande produkter baserat på till exempel sheasmör och kokossmör är andra bra exempel och självklart alla fantastiska oljor!
Men där man inte kan få ett önskat resultat, där de naturliga ingredienserna inte räcker till, där är jag öppen för kemisk inblandning.

Etiketter None

6 kommentarer till “En viktig fråga och det stora inlägget om naturlig hudvård”

 1. E
  on Dec 29th, 2012
  @ 2:27 pm

  Vad tror du om African Black Soap? Har en del problem med acne, och framförallt att de blemmor jag får det senaste året blivit ärr. Har läst att Black Soap ska vara bra mot just detta men det är SÅ svårt att läsa opartiska/icke marknadsförande rekommendationer. Jag är för övrigt 21 år, fick blemmor första gången när jag var 16, och sedan ungefär 19 blev det värre. Förmodligen hormonellt alltså. Har förstått att nattljusolja och zink ska kunna fungera mot hormonförknippad acne, inte provat detta än. Har ätit massa vitamin B5 och Tetracyklin men inget av detta gav märkbar skillnad. Har provat “allt”, men stannat vid Dermalogica då det kändes snällast och lugnast mot hyn, gillade också Chanels Hydra Beauty Creme. Har alltså bytt filosofi till mjukt omhändertagande från massa syror och exfoliation. MD känns för starkt, och om det ens nuddar läpparna är de sabbade i en vecka så det känns inte så kul att ha på övrig hy…

  För övrigt: när jag tog upp detta i inlägget om inget smink och att detta var något jag önskade mig svarade dock en av dina läsare att jag skulle prova Tikeis mineralfoundation, och då jag haft problem med reaktioner på bismuth i Bare Minerals produkter blev jag SÅ glad när Tikeis produkt kändes lika bra som Bare Minerals! Tack främmande läsare av samma blogg.

 2. Malin
  on Jan 3rd, 2013
  @ 10:29 am

  Hej Caroline!
  Kort och koncist; Jag har kärat ner mig i fikondoft så jag behöver tips på parfymer med just fikondoft/toner

  Tack! 🙂
  Malin

 3. Nilla
  on Jan 5th, 2013
  @ 1:48 am

  E: Så jäkla glad att läsa att det funkade! Blev tipsad själv av en vän och kände pure joy första gången jag använde det.^^

 4. Caroline Hainer
  on Jan 5th, 2013
  @ 6:03 pm

  Sånt här gör mig ju fruktansvärt glad!
  Ps. Återkommer med fikondofter. Älskar också fikondoft!

 5. Jessica
  on Jan 30th, 2013
  @ 9:24 pm

  Jag har tyvärr använt kemiska produkter tidigare men detta har bara blivit knas för min hud..detta är förstås indviduellt men enl mig så är naturliga produkter mkt bättre för huden generellt..definitivt för min hud..har aldrig haft så fin hy som jag har nu..både kroppen och ansiktet.. Tycker nog att mamman har rätt..sen behöver man ju inte smörja in ren citronsaft i ansiktet men kanske blanda ut det och spraya lite lätt över en acnebenägen hud tex..och sen smörja med ngn vegetabilisk olja..så naturligt och så “mumsigt” för vår hy.. Det mesta som framställs kemiskt för olika hudproblem å hudtyper finns ju i en naturlig variant också..vilket kan vara minst lika bra om inte bättre tom.
  Såg kommentaren om African soap..tycker absolut du ska prova den..finns ju både som hård och flytande..helt klart värd ett försök tror inte du blir besviken! Men som efter alla rengöringa så är det återfuktning efter tvätt som gäller..
  Sen är det ju mycket vad man själv känner och tror som spelar in när det kommer till vad som fungerar och inte..våra känslor och övertygelser är mäktigare än vad man kan tro..och så lite tålamod och ihärdighet förstås..

 6. Selina
  on Nov 9th, 2013
  @ 11:15 pm

  Some ingredients you use in the kitchen are good for your skin, that’s true but you don’t know what until you try them out. For example, sugar is unhealthy to eat but mixed with sea salt and coffee granules make a great exfoliator

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen