Fifty Scents

Frågelådan: herrar, fransoser och fikon


Jag önskar mig ett riktigt bra tips på en intressant herrdoft. Eller herrdoft och herrdoft, främst intressant. Har en brokig relation till parfym, som börjar nånstans med Dior Homme Intense vid 17 år, vidare till Tom Fords Black Orchid EDP (underskattad som lite märklig, något flamboyant kanske ska erkännas, unisex), vidare till Byredos fina Bal D’afrique som 21åring (såpass lätt att den fick appliceras på kläderna då den inte fastnade alls på huden, klar besvikelse för en EDP i övre prisklassen).

Efter ytterligare några turer med “märkesparfym” tröttnade jag lite och använder i skrivande stund Kiehl’s myskolja, varvat med en pacholiolja från min lokala Kinabutik (Margiela Untitled kan ju ta sig som “grön doft” i jämförelse). På lördag blir jag 23 och tänker att det är dags för nåt nytt. Nåt enkelt, lite annorlunda. Tack på förhand! /J

 

Ser ingen jätteröd tråd men föreslår spontant Balmain Carbone och Terre d’Hermès?

 

Hej, jag ska åka till Frankrike och har läst om en A-vitaminkräm, Avibon heter den, som ska finnas på apoteken där. Vet du om den är något att ha? Har du några tips på vad man ska köpa med sig inom hudvård/skönhet från Frankrike?

 

Grattis till dig som ska till Frankrike! Jag skulle rekommendera den klassiska removern Bioderma. Den hittar du i vilket apotek som helst, i stort sett, och den kostar runt 10 euro.
Avibon vet jag ingenting om. Försök läsa på innehållsförteckningen, se vilka de största ingredienserna är, och vilka de minsta är (de som står längst ned). Står tex glycerin först och alkohol någonstans längst fram kan man bli misstänksam.

 

Kort och koncist; Jag har kärat ner mig i fikondoft så jag behöver tips på parfymer med just fikondoft/toner. Tack! Malin

 

Jag älskar fikondofter. Det svåra med att tipsa om en fikondoft är att fikon kan dofta på olika sätt. Detta eftersom färska fikon doftar väldigt olika beroende på var i världen de kommer ifrån och om de är mogna eller bara färska. De doftar grönt, lite mjölkigt men har också ett lila, lite murrigt drag i sig. Som parfymskapare kan man då alltså välja om man vill koncentrera sin fikondoft till det gröna i frukten (och ha med kvistar och blad, också typiska!) eller den söta, mogna fruktdoften. Men okej… L’Artisan Premier Figuier är bra, inte så söt men ganska krävande på sina håll ändå. Finns också i en “Extréme”-version. Acqua di Parmas Fico di Amalfi är fegisversionen. Själv har jag Figue Iris från Guerlains Allegoria-serie. Där blandas fikonet (söt) upp med den murrigare irisen. Jag tycker mycket om den men tyvärr är den lite flyktig i sin natur så man måste vara generös.

Etiketter None

11 kommentarer till “Frågelådan: herrar, fransoser och fikon”

 1. Anja Skeppe Grahn
  on Jan 11th, 2013
  @ 1:01 pm

  Avibon innehåller nästan bara vaselin och a-vitamin. Lite parfym också. Ingen alkohol. Är du på ett pharmacie i Frankrike, fråga efter den. De brukar har den bakom disk. Lycka till!

 2. Felicia
  on Jan 11th, 2013
  @ 1:26 pm

  För tips om skönhetsshopping i Frankrike, titta på underbara Lisa Eldridges video: http://youtu.be/SIPqpLp8MTM

 3. Rebecca
  on Jan 11th, 2013
  @ 2:30 pm

  Korres har en del fikondofter också, möjligtvis som parfym, men i alla fall som duschcreme, body lotion etc.

 4. Sara
  on Jan 11th, 2013
  @ 3:29 pm

  Philosykos av Diptyque finns ju också för fikon, den är gjord endast av fikonträdet (bark, löv och frukt). Doftar grön, mjölkigt och jord!

 5. Linnea
  on Jan 11th, 2013
  @ 3:53 pm

  Tänkte precis som Sara skriva om Philosykos. Den är ljuvlig!!

 6. Caroline Hainer
  on Jan 11th, 2013
  @ 4:40 pm

  Sant. Den finns väl som rumsdoft till och med så att man kan omge sig av en fikonträdgård om man skulel vilja?

 7. hanna
  on Jan 12th, 2013
  @ 12:45 pm

  Okej. Jag gillar parfym. Däremot gillar jag sällan parfym på mig. Har jättesvårt att hitta dofter som passar, parfym luktar väldigt sällan på min hud vad den luktar i flaskan. Doften blir tantig, tråkig, kvalmig efter en stund, ibland direkt vass och motbjudande. Min mamma har samma problem. Någon expedit hade en förklaring på det där en gång som jag har glömt.

  I alla fall. Jag har hittat två parfymer som faktiskt luktar okej på mig (och har skippat all form av snobbism – bara det luktar bra struntar jag i vad det står på flaskan): Lancômes Miracle och Armanis Sensi. Men Sensi finns ju inte längre, och min sista flaska är snart slut. Har du förslag på någon ersättare som luktar snarlikt?
  Fantastisk blogg förresten, upptäckte den i veckan och läser i kapp!

 8. Agnes
  on Jan 12th, 2013
  @ 3:37 pm

  Jo Malone har en doft som heter Wild Fig & Cassis som är jättegod. Mild, mjuk doft om du har vägarna förbi nåt land där den säljs. Doften varierar mellan exakt som att skära upp ett perfekt moget fikon (den fräscha lite jordiga lukten) till cassis som är lite som att bita i en svartavinbärskärna till nästan lite cocos/vaniljigt (mjölkigt) som en mycket mjuk, fräsch skinscent på mig.

  Kiehl’s har en doft som heter Fig leaf & sage som är lite tuffare än den från Jo Malone. Undertonen blir lite tyngre med sage, men fräsch.

  Georgio Armani har en doft som heter Figuier Eden. Jag tycker att den luktar gott men den utvecklas helt fel på mig, men kanske funkar bättre för andra.

 9. Kattis
  on Jan 14th, 2013
  @ 3:25 pm

  Fikondoft; NInfeo mio av Annick Goutal

 10. Ida
  on Jan 16th, 2013
  @ 11:33 am

  Två fantastiska fikonparfymer som inte har nämnts än: Io Capri av Carthusia, och Ichnusa av Profumum Roma. Den sistnämnda är rätt krävande dock, och absolut inte något för alla. Jag älskar’n!

 11. cs
  on Jan 29th, 2013
  @ 9:12 pm

  En mycket intressant herrdoft= comme des garcons hinoki. Luktar inte alls som herrparfym brukar, men ändo femtielva gånger manligare än alla de andra. Vore kul att se en recension på den av fifty scents!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen