Fifty Scents

Filosofiska rummet: varför sminkar vi oss?

Okej, här är en teori. Att använda makeup, menar akademiker och forskare, är så lockande för att det stimulerar inte mindre än tre av våra fem sinnen:

känseln (smörja kroppen, känna krämernas konsistens, röra ansiktet)
lukten (den parfymerade kroppslotionen, det smaksatta läppbalsamet)
synen (estetiska förpackningar, vackra färger)

Den positiva känslan man får i överflöd av att flerfrontsstimuleras på detta sätt gör makeup till både en sinnlig och psykologisk upplevelse.

Om man ser på makeupritualien utifrån detta kliniska sätt så kan man lätt se varför det ofta blir just en ritual. Alltså, det finns såklart en logisk förklaring till ritualen också. Man måste börja med underlaget innan man kan använda rouge för annars så försvinner ju rougen under foundationkrämen och så vidare. Men  vare sig det är under morgonstress i badrummet man sminkar sig eller om det är medan man lyssnar på skön musik och gör sig i ordning för kvällsgalej så hänger ritualen med.

Och alla vet (eller, i alla fall vi som läst socialantropologi) att ritualer är till för att skänka trygghet och en religiös dimension till saker och ting. De får mening när vi ritualiserar dem. Att äta en fralla som man stoppar full med grädde är ju helt meningslöst men kallar man den “semla” och säger att man äter den traditionsenligt på den så kallade Fettisdagen varje år och aldrig annars för då blir det fel, så ger man semlan en mening. Annars är den bara en bulle med grädde.

Så. Makeupritualen – och här närmar vi oss alltså frågan “varför sminkar vi oss?” – stimulerar våra sinnen och skapar (därmed) en skön, mysig upplevelse som vi gärna återkommer till. Själva makeupakten i sig blir en del av upplevelsen, där ritualen ger oss trygghet och mening.

Ja, eller så gillar vi att skapa oss ett utseende. Som mer överensstämmer med det utseende vi tycker att vi har än det vi ser osminkat i spegeln.

I vilket fall som helst: det ligger mycket mer kraft än vi tror bakom ett läppstift. Och det är därför jag älskar att skriva om detta ämne.

Etiketter None

3 kommentarer till “Filosofiska rummet: varför sminkar vi oss?”

 1. Lovisa
  on Jan 17th, 2013
  @ 10:37 am

  Åh jag är så med på ritual-teorin, jag rättfärdigar alltid min fåfänga med den.
  Tycker det är så skönt på morgonen att ha den lilla ritualen, den hjälper till att vakna och jag tycker man känner sig så balanserad när man gjort ritualen morgon och kväll. Typ allt annat kan vara kaos, men får jag ta bort smink och använda krämer så känns allt lite skönt och tryggt.
  (och jag har läst socialantropologi den här terminen, fick ännu fler argument då).

 2. karin
  on Jan 17th, 2013
  @ 8:12 pm

  Så himla bra/kul att du tar upp det. Jag är både en religions-, mode- och skönhetsnörd och har flera gånger tänkt på om de har några gemensamma nämnare. Och det är just ritualerna. Blir lika avslappnad av meditation, ett besök i kyrkan och bön som att ha “hemma-spa”. Roligt att fler också tänker så!

 3. Oh Chérie | Leppestiften min får du aldri
  on Aug 14th, 2013
  @ 7:15 pm

  […] og skjønnhet er dypt overfladisk, men vel verdt å reflektere kritisk over. Som Fifty Scents-Caroline skriver “gillar vi att skapa oss ett utseende. Som mer överensstämmer med det utseende vi […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen