Fifty Scents

Frågelådan: smink på gymmet och behöver vi egentligen hudvård?

Är jag konstig som inte sminkar av mig innan jag gymmar? Jag brukar träna direkt efter jobbet och då tja…då går man ju mest dit direkt. Finns det folk som sminkar av sig innan? Nu har jag sällan på mig mer än concealer+mascara+läppstift (och evt rouge), men … ändå?

 

Konstig är du inte, de flesta bryr sig inte om att ta bort sminket. Men att svettas med smink på, i en bakteriefylld och kvav miljö som gymmet, är trivsamt för alla former av hudtrubbel. När du svettas öppnas porerna, och om du har smink på dig så blir själva “detox-effekten” av svettningen inte lika stor eftersom sminket fyller upp porerna då.
Men detta löser man egentligen enkelt genom att köpa med sig makeup-wipes eller, om man inte tyckes sig märka av någon obehaglig bi-effekt av träningen, om man inte tränar så pass hårt att man svettas, bara tvätta av sig så snabbt efter träningen som möjligt innan den salta svetten, de öppna porerna och det upplösta sminket hunnit festa loss på hyn.

 

Hej Caroline. En konstig fråga i en skönhetsblogg men skulle vara kul att höra en kritisk åsikt om ett eget intresse. Behöver vi verkligen hudvårdsprodukter? Varför tar vi för givet att man behöver det? Ansiktet kan väl ta hand om sig själv? Jag har alltid antagit att man behöver produkter men efter att ha slutat använda något och rengör ansiktet bara med vatten har min hy klarat sig ganska bra (detta alltså under vinter). Jag har flera vänner och familjemedlemmar som aldrig använt några som helst produkter och förespråkar bara vatten deras ansikten är släta och rena. Motsägelsefullt nog är de i min krets som har flest produkter också de som har mest hudvårdsproblem. Kanske hade de problem redan innan eller kanske använder de fel produkter, men det är en observation jag gjort. Vad säger du?

 

Det finns tre faktorer som bestämmer hur din hy (och kropp) mår och ser ut. Det är arv, livsstil och miljö. Har man haft turen att som till exempel Shiloh Jolie-Pitt födas av två personer som scorat storvinsten i det genetiska lotteriet har man ju ett rejält försprång. Hon lär inte behöva bekymra sig om rynkor i samma takt som oss andra är min gissning. Antagligen inte om porös eller problematisk hy heller.
Att du har familjemedlemmar som aldrig (valt/behövt) använda hudvårdsprodukter skvallrar kanske också lite om detta, att du tillhör en familj som är lyckligt lottad rent genetiskt? Det är bara att gratulera och självklart ska man inte behöva ta till någonting om man inte upplever att man har några problem. Tyvärr är inte alla lika lyckligt lottade.

Sen kommer de något mer komplicerade aspekterna. Livsstil, till exempel. Äta, sova, leva en så stabil tillvaro som möjligt och vistas måttligt under solen. Kan man göra det så kan man nog samtidigt räkna in ett bortfall på listan med produkter man “behöver”. Men om rökning, stress och sömnlösa nätter hör till ens livsstil så kanske man känner ett behov av antirynk-creme, concealer och fuktgivare.

Sen miljö då. Och här kommer nog mer svaret på din egentliga fråga. För ja, visst kan kroppen ta hand om sig själv. Tänk eller se bara på den generation män som vuxit upp utan sociala krav på grooming, som tillhör den (ålders)grupp som tycker att hudvård hör kvinnor till och som använt en tvål i duschen på sin höjd och som rakat sig och ingenting mer i hela sitt liv. De borde ju stå som ett exempel på att hudvård ändå är relativt. Kanske hade de kunnat behålla en viss lyster i huden, eller spänst om de också inkluderat fuktkräm i sin rakningsrutin men det är bara en kvalificerad gissning. Med rakningen får man också en viss (ytlig) peelingeffekt så lite grooming får de ändå fast de inte vet om det.
Men även om hud och kropp kan “ta hand om sig själv” så finns det fortfarande saker i vår miljö som vi inte kan påverka, och som påverkar oss. Vi har fler luftföroreningar nu än någonsin, till exempel. Under vintertid i Sverige utsätter vi också vår hy för extrema väderförhållanden och temperaturväxlingar på upp emot 40c mellan till exempel ute och inne. Även makeup, som vi väljer att bära, kan också ses som en påverkan på huden. Alla de sakerna får effekt och kan potentiellt skapa hudproblem. Dessa vårdar eller förebygger vi. Vi försöker att hålla vår hud ren och i och med detta påverkar vi den också lite ytterligare då rengöring och vatten kan vara uttorkande på sikt. Men på det stora hela: visst, vi talar om en industri som är typ hundra år gammal. Innan dess fanns den inte ens.

Etiketter None

5 kommentarer till “Frågelådan: smink på gymmet och behöver vi egentligen hudvård?”

 1. Ellika
  on Jan 23rd, 2013
  @ 4:59 pm

  Den andra frågan och svaret var spännande. Jag tänker att huden nog ofta kan ta hand om sig själv men att vi förstör den möjligheten för huden. Och jag tänker att vi förstör den möjligheten bara genom att tvätta oss med vatten varje dag. Vatten är också uttorkande. Historiskt sett har vi tvättat oss betydligt mer sällan. Vi “behöver” rimligen inte heller rengöra oss varje dag. Men nu har vi ett samhälle som kräver det av oss och då får vi ompensera med att återföra kroppen lite fukt också.

 2. lisa
  on Jan 24th, 2013
  @ 9:25 am

  Har du något tips på bra budgetläppstift (under 200 typ)? Både blanka och matta. Mycket färgpigment och bra hållbarhet tycker jag är viktigt.

 3. Nathalie
  on Jan 24th, 2013
  @ 2:41 pm

  Har en fråga om akne och hudproblem. Vet att du skrivit om det förut.
  Det jag undrar är såhär: jag har haft akne (ibland stora “bölder”) sedan jag var 15 år (är nu 27). Har väntat och väntat på att det ska försvinna med åldern och under tiden har jag provat bla. Dalacin och Tetralysal på recept, utan effekt. Min akne vill inte ge sig. Känns inte som att någon jag provar att ha på huden typ hudkrämer, hjälper. Vad 17 ska jag göra. Kan kost påverka akne? Om kosten kan påverka hud, hår och hälsa borde den väl kunna påverka även akne…eller? Tips på vad som helst som kan hjälpa mottages gärna. Krämer, mediciner, kostråd… ja alla tips är välkomna.

 4. Ida
  on Jan 30th, 2013
  @ 5:33 pm

  “Antagligen inte om porös eller problematisk hy heller” – really? Hur har du lyckats missa Brad Pitts acneärr? Jag vet inte vad han har genomgått för behandlingar sedan dess, men på nittiotalet kunde man tydligt se (i alla fall i vissa vinklar på film) att den mannen uppenbarligen har haft problemhy i sina dagar. Jag vill minnas att han hade ordentliga koppärr i Seven, exempelvis. Det känns väl inte helt otroligt att han använder sig av fillers numera…

 5. Erika
  on Jan 31st, 2013
  @ 12:35 pm

  Hej Caroline,
  jag hoppas du kan hjälpa mig.

  Jag har mycket akne, fet hud med överdriven talgproduktion och har provat med mesta, men ingenting hjälper. Jag är dessutom känslig mot parfym i hudprodukter så behöver någonting skonsamt men som ändå förebygger mina problem. Akne är ju hormonellt så om utvärtes rengöring ens hjälper börjar jag tvivla på efter år av olika produkter.
  Har du några tips?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen