Fifty Scents

En älskvärd örfil med läderhandsken

Först lite parfymhistoria och sen lite om själva doften då, ok?

I tidernas begynnelse, eller i alla fall i den moderna parfymindustrins begynnelse, så var läder och doft sammanlänkade. I parfymstaden Grasse där parfymindustrin som vi ser den i dag tog början tillverkade man först lädervaror. Som handskar. De oljade man in med extra väldoftande olja för att göra dem extra mjuka och fina.

Okej, det var barnversionen. Egentligen parfymerade man dem för att maskera andra, mer obehagliga dofter. På den här tiden, vi snackar 1700-tal, var lädertillverkligen inte lika raffinerad som nu så lädret luktade starkt av just läder men också kött, blod och tjära.

Detta, vänner, markerade början på den moderna parfymindustrin.

Bra, då var vi klara med det. Nu till doften. Det finns självklart massor och åter massor med läderdofter därute. Mjukt och nött läder, strävt, hardcore läder. Tunn skinnjacka, tjock och gnisslande läderfåtölj. Alla former av läder. Men just idag vill jag nog nämna Keiko Mecheris läderdoft Cuir Cordoba som är en jag har ögonen på (och funderar på att betala över tusen spänn för).

Den är lite av en “skin scent“, där lädertonen är av det mjuka, hudnära och subtila slaget. Inte så mycket hårt-arbetande-cowbow alltså utan helt i linje med en mjuk, tunn, parfymerad läderhandske. (Parfymhistoria!)
En lätt hjärtnot av lila blommor (iris och viol) mjukar till det hela och jag får verkligen bilden av en välbärgad 1700-talsgubbe eller perukklädd 1700-talslady (tänk Marie Antoinette) i huvudet. Blandingen av fint läder och darrande violer är det som gör det.

Men vänta, här finns lite värme och något murrigt också. Det är lite patchouli och sandalträ som kommer fram efter ett tag och sätter en lite mer manlig (och i viss mån sexuell) prägel på lädret. Vilket gör att bilden i mitt huvud ändras lite och jag tänker mer på en läderklädd hand som knäpper upp en korsett någonstans men det är säkert bara jag. Ber om ursäkt för denna barnförbjudna text. Vi kan säga handskprydd hand som drar fingret lite längs någons vrist istället, det är lugnt för mig. Så här i Fifty Shades-tider. Eller en älskvärd, lätt örfil om man är inne på sånt. Det är inte jag. Men jag är väldigt inne på spets, läder och siden i någon slags fantasikombination. Här får jag den på flaska.

Så: om detta är en bra doft? Detta är en fantastisk doft.
Finns på NK.

Etiketter None

6 kommentarer till “En älskvärd örfil med läderhandsken”

 1. Viv
  on Feb 1st, 2013
  @ 7:40 pm

  Hej å tack för den enda smink/parfym-relaterade blogg jag läser då den är så välartikulerad och precis anpassad för en småbarnsmorsa med god smak, alltså jag. Till saken, hastade förbi NK parfym efter jobbet för att få mig en doftning av ovanstående Keiko men icke, just den hade dom valt att inte ta in 🙁 Hittade dock, med uteslutande hjälp av dig, ett mycket lovande nytt (för mig) parfymmärke, big up för dig, tack!

 2. Caroline Hainer
  on Feb 2nd, 2013
  @ 1:10 pm

  VA!? Outrage! Men det har väl Cuir Fauve i alla fall? Lite mer drag i den. Mer cowboy:
  http://www.luckyscent.com/shop/detail.asp?itemid=57104

 3. Lotta
  on Feb 3rd, 2013
  @ 8:53 pm

  Låter spännande. Påminner den om Bottega Veneta? Det är nämligen en favorit här hos mig.

 4. Martin
  on Feb 3rd, 2013
  @ 10:22 pm

  Läder och viol är det fler som kombinerar. Arquiste Alexandr är till bredden fylld av detta, som också är min senaste läderdoft. Är nu nyfiken på Mecheris doft på samma tema.

 5. Sofie
  on Feb 4th, 2013
  @ 1:16 pm

  Den mest välskrivna texten jag någonsin läst om en doft. Hade aldrig hört talas om den nu men känner ett plötsligt behov av att äga den.

 6. J
  on Feb 5th, 2013
  @ 4:35 pm

  Wow säger jag din näsa är en gudagåva! Tack för en jävligt bra blogg. Jag är på jakt efter en ny parfym, hoppas att du kan tipsa mig – Jag gillar dofter som är lite pudriga, en nyans av bubbelgum blandat med mystik och krydda. Har Alien av Therry Mugler på vinter men har ingen sommar/vår parfym. Gillar breath of god av lush. Keiko M.s loukohoum tex (dock för mkt mandel i den). Please help!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen