Fifty Scents

Alla hjärtans dag-dofter

Traditionellt är det förstås blomsterparfymer som står för de mest romantiska dofterna. Men själv tycker jag att de lite mörkare, mer sensuella har en hel del att erbjuda i romantikväg och även de pudrigt gröna som har en frisk optimism över sig, inte olik en förälskelse.

I den försiktigt, blyga blomfamiljen tycker jag att Etiquette Bleue är en av de mest romantiska dofterna. Som en rodnande liten blomma, för blyg att titta upp och möta blicken hos den älskade. Ja men faktiskt, det är en doft som kräver den typen av bild. Lägg också till att den skapades åt Lady Blessington i gåva av greve D’Orsay på 1800-talet. Den hade inget namn, bara en blå etikett. Vad är mer romantiskt?

Finns hos Insanto för 570 kr.

Guerlains L’Heure Bleue är annars en parfym jag brukar förknippa med vemodiga kvällar, tung himmel och fukt i luften. Någonting darrande, någonting flämtande. Men den kan också stå för romantik. I alla fall en slags Oskuldens tid-romantik med raka ryggar och tillbakahållen längtan. Den doftar mjukt och lätt instängt, som en korsett. Lite anis i början och sedan viol, tuberose, nejlika och ros i en oskyldig explosion. Frédéric Malles Lipstick Rose är lite besläktad, inte i notväg men i känslan. Själva doften är såklart mer rosbaserad (en parantes men vilket fantastiskt namn på en parfym!). Den känns för mig som en tydlig doft i färg: rosa, aprikos, hudfärgad, chockrosa. Spektrumet däremellan. Som en len sammetspuff i en tung, guldig puderdosa.

Guerlian har ju också Shalimar förstås. En mer sensuell version av romantik. Mer iris, ambra och jasmin i ett svall av vanilj. Ja, svall. Kan köpas här till ett bra pris (408 kr).

I samma familj finns också Bulgaris Mon Jasmin Noir, Diors Dolce Vita och La Perlas J’Aime La Nuit. De där lite kryddiga, peppriga lila blommorna. Ett pärlhalsband mot ett solbränt nyckelben, hela den grejen. Mer undertryckt hetta, mer svepande rörelser och prasslet av satin. För den som klär sig i helsvart eller bara i färger som kan matchas med blodröda nyanser.

Och om man kan tänka sig att förlåta det lite banala i den så är Lagerfelds överromantiska Sun, Moon, Stars (i reklamen rider Daryl Hannah på en vit häst i månskenet. Så vi vet vad vi har att göra med här beträffande “överdrivet romantisk”) en kandidat. Jag kan känna en riktig längtan efter den ibland när himlen sänker sig över staden och man kollar upp mot taken och nästan tycker sig se något övernaturligt, typ vad som helst bara det är romantiskt och oförklarligt. Reklamen regisserades förresten av David Lynch.

 

Etiketter None

5 kommentarer till “Alla hjärtans dag-dofter”

 1. Stringhyllan
  on Feb 14th, 2013
  @ 7:07 pm

  Åh Guerlain gör så vackra flaskor! Fin liten intervju i dagens City Malmö om din bok. Min recension hittar du här: http://stringhyllan.blogspot.se/2013/02/inte-helt-hundra-caroline-hainer-love.html

 2. Antonia
  on Feb 14th, 2013
  @ 8:46 pm

  Hej,
  Jag är en trogen läsare av din blogg och är hela tiden på jakt efter den perfekta parfymen (och köper alldeles för många under tiden). Just nu är det Dsquared2s Shewood som gäller, men L’heure bleue låter som något för mig. Extra bra för att den verkar vara lite krånglig att få tag på. Nästan lite för krånglig. Vet du var man kan köpa den?

 3. Linda
  on Feb 15th, 2013
  @ 12:29 pm

  Tack! Nu beställde jag precis Shalimar!

 4. Caroline Hainer
  on Feb 16th, 2013
  @ 12:56 pm

  L’Heure Bleue kan vara svår men långt ifrån omöjlig att få tag i. Oftast så finns den i de större Guerlain-diskarna, inte på parfymhyllorna. De har den, så vitt jag vet, både på Åhléns city och på NK i Stockholm. Tricket, som sagt, är att gå till disken och inte till parfymhyllorna. Väl värd en sniff!

  Och kära Stringhyllan, tack för din oerhört fina text. Jag tycker inte heller att det ska finnas en obegriplig “15+”-stämpel på den, vilket är något av ett missvisande missförstånd. Men den har plockats bort från i alla fall Bokus ser jag nu!
  http://www.bokus.com/bok/9789186815745/inte-helt-hundra/

 5. Nathalie
  on Feb 16th, 2013
  @ 3:41 pm

  Jag älskade det du skrev om Guerlains L’Heure Bleue. Får mig att vilja ha parfymen på en gång oavsett hur den doftar, och bara för hur du beskrev känslan av den.
  En känsla som jag iallafall tror att jag känner igen direkt. kram

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen