Fifty Scents

Doft av makt

Någon som ser House of Cards? Amerikansk nyversion av en engelsk serie med makt, ambitioner och ännu mer makt i centrum. Både politisk och personlig makt. Det är en bra serie, en som tar tid och som låter sina karaktärer hålla på sig, inte visa alla sina sidor från början utan veckla ut sig som solfjädrar i mönster som man först inte uppfattar.

Jag såg ett avsnitt tidigare idag och har tänkt på maktdofter sedan dess. På i synnerhet vad Claire Underwood, huvudrollsinnehavarens fru skulle kunna ha för flaska i badrumsskåpet.
Eller, nej, för det första har hon inget badrumsskåp. Hon har ett elegant, minimalistiskt sminkbord med ett fåtal effektiva, dyra krämer så redan där får vi backa.

Claire Underwood spelas av Robin Wright som aldrig varit bättre. Hon fullkomligt osar kontroll. För det mesta kall sådan, även om mycket hon säger och gör är varmt och altruistiskt. Hon är chef för en välgörenhetsorganisation, till exempel, och bjuder över gäster som hon sedan underhåller med sådan perfekt grace. Till och med när hon springer sin dagliga löprunda är hon totalmedvetet kontrollerat. Inte ett hårstrå ligger fel. Gud som hon avskyr överraskningar.

Jag tror att hon äger en flaska från Carthusia, kanske Ligea. Själva namnet är poetiskt mäktigt i sig självt – Ligea hette en av de tre sjöjungfrur som försökte snärja Odysseus under hans resa på det stormande havet.
Doften är, som många andra italienska dofter, en älskvärt krävande historia. Så självklart självsäker. Vaddå, vem skulle det annars handla om? Tanken på att någon annan skulle kunna vara historiens mitt är för denna doft ganska osannolik. Istället är det den starka, lagom citrusberikade nektaren som är huvudrollsinnehavare här. Varma, pudriga noter som av någon anledning får mig att tänka på marmorgolv och marmorspelare. Det är väl något kungligt över det hela. Och sedan den friska, kontrollerade men ändå manipulerande söta doften av mandarin. Ligea är ett bra namn, flaskan är respektingivande elegant och doften en sådan man spontant niger inför.

House of Cards visas på Netflix.

Etiketter None

4 kommentarer till “Doft av makt”

 1. Sandra
  on Feb 19th, 2013
  @ 2:42 pm

  Hej Caroline!

  Undrar om du har någon erfarenhet av hudvårdsmärkena REN och Akademikliniken?
  Funderar på att köpa några av deras produkter för torr hy men tvekar bl.a. pga priset är lite i överkant.

 2. Julia
  on Feb 20th, 2013
  @ 7:48 pm

  Åh, Robin Wright (f.d Penn) är snyggare än snygg och coolare än cool i House of Cards! Jag ser mig henne i något ärkeamerikanskt men som ändå har klass, säg… Estée Lauder Private Collection på dagtid och Knowing på fundraisermiddagen.

 3. Karin
  on Feb 21st, 2013
  @ 7:48 pm

  Jag tänker Ysatis.

 4. Om parfym | Fifty Scents
  on Nov 18th, 2018
  @ 9:34 pm

  […] är ett bra exempel, tycker jag, om man ska prata fiktiva personer. Jag har tagit henne som ett exempel förut då någon scenograf lät hennes sminkbord se stramt och minimalistiskt ut. Och i mitt sinne […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen