Fifty Scents

Blicken inåt

Går emot alla tidigare principer och langar upp en bild på mig själv här. Det är från programmet Tv-cirkeln som går ikväll kl. 22.45 och där jag misstänker att jag kanske förlorar en del av er som vänner eftersom jag är med eftersom jag är skeptisk mot tv-serien Girls som ju behandlas i TV-cirkeln.

Men jag vill ändå rikta uppmärksamheten mot den beige paletten här. Icke-skimrande bronzer på kinderna, beige gloss på läpparna och jordiga toner på ögonlocken. (Jag har brunt nagellack också men det syns inte i denna bild). Jag ber att få påpeka att dels är nudes och beige toner på ingång och dels ska de aldrig, aldrig misstas för tråkiga.

Varför är detta viktigt?

Det är det inte. Men det är i viss mån intressant eftersom beige inte får den cred den förtjänar som färg. Greige-hajp till trots. Plus att jag ser detta som en gyllene chans att försvara/hylla den beige färgskalan.

För faktum är ju att vårpaletter i nio fall av tio fokuserar på pasteller. Och det är det många som gör även i år (YSL Armani, Estée Lauder och Lancôme till exempel). Alltid pasteller, alltid färger som förknippas med syrén, tuggummi, ballonger och pioner. Alla trevliga, positiva saker som hör våren till. Alltid är det så.

Men förvånansvärt många visar också fina beige och nudes – fast utan att riktigt skylta med det. Som Diors Cheire Bow, som framställs som pudrig och rosa (och visst har den inslag av det också, i synnerhet bland rougen) men som har underbara nude-toner bland till exempel skuggorna. Även Armani gör misstaget (tycker jag) att fokusera på pastellinslagen i dessa annars så felfria nudepaletter.

Endast Chanel håller sig närmast sanningen. I deras vårkollektion finns underbara nudes och rosa nyanser. Man har inte döpt den till något som avslöjar någonting om denna inriktning. Kollektionen heter Printemps Précieux (“dyrbara vår”) och trycker mer på puderrosa än beige. Ja, en anledning är ju förstås att några av läppstiften går i korall och rosa. Så visst, ett par pastelliga inslag. Tillsammans med pudrigt rosa rouge.

Men det främsta skälet till att absolut inget märke går ut med att ha en grym beige kollektion tror jag faktiskt är att beige förknippas med höst, färglöshet och det absolut fantasilösaste.

För nog har man, i alla fall på Chanels håll, insett den beige palettens värde hos kunden – man släpper ju samtidigt också Les Beiges, vackra, matta bronzerpuder. Pasteller har något mer optimistiskt och glatt över sig, visst. Det är positivt laddat. Medan beige används fortfarande som beskrivning av något mer färglöst.

Synd, eftersom beige inte bara är en kanonnyans att ta till när dagarna är färgglada men huden fortfarande blek, utan också en palett som tar fram ens egna färger mer än någon annan. Färglös? Bara missförstådd. Beige är den hårdast arbetande färgen i hela färgvärlden. Beige kliver åt sidan så att alla andra färger kan få komma fram. Vad har beige för det? Ingenting. Uppenbarligen.

PS. Bra bronzer-rouge utan skimmer finns hos MAC, bra beige läppstift hos Chanel och bra jordiga ögonskuggor hos Dior.

Etiketter None

7 kommentarer till “Blicken inåt”

 1. Lizzy
  on Mar 5th, 2013
  @ 9:04 pm

  Ja, lägg du upp bilden på dig själv. Man kan ju ändå inte se den. Du kanske inte finns…

 2. Sofie
  on Mar 6th, 2013
  @ 9:58 am

  Dior-paletterna var ju hur snygga som helst! Tycker ofta att “naturliga” färger så som beige, brunt osv kan ge ett snyggare intryck än starka färger ofta även om det liksom inte syns vid första anblick.

 3. Anna
  on Mar 6th, 2013
  @ 3:25 pm

  Hej Caroline! Först måste jag säga tack för en underbar blogg! Sen har jag en kanske lite konstig fråga: har du din egen hårfärg eller färgar du? Skulle fråga redan innan för tyckte att det ser så snyggt och naturligt ut. Håller som bäst på att låta min blonda utväxt växa ut och det känns som en evighet innan det kommer att vara helt borta.

 4. sanna
  on Mar 6th, 2013
  @ 6:44 pm

  gillade särskilt ögonsminkningen i tv-inslaget, hemskt snyggt! men har du något tips på hur en får ögonskuggan att sitta? handlar det främst om skuggans kvalité eller om förarbete?

 5. Dido
  on Mar 7th, 2013
  @ 9:30 pm

  jag har inte sett det där programmet du var med i. men jag är också skeptisk mot girls. har bara sett två avsnitt och ska ge det en, max två chanser till.
  tack för sminktipsen för övrigt.

 6. Karin
  on Mar 7th, 2013
  @ 11:01 pm

  Såg klippet på svtplay nyss och TACK, Änligen är det någon annan här i världen som inte gillar serien. Tycker tjejerna är blåsta, patetiska och ja. Jag tycker synd om dem. Haha 🙂 // Karin på Daisy, vi sågs på Scho-invigningen och L’Oréal-pressträffen. Kram!

 7. Caroline Hainer
  on Mar 8th, 2013
  @ 9:25 am

  Hej hej allihop!

  Bra fråga där om ögonskuggan. Den svarar jag på i ett inlägg!

  Och mitt hår färgar jag så sällan jag kan. Jag har hela tiden som projekt att avveckla färgningen men det händer att jag åker dit ändå. På senare tid har jag sporadiskt färgat på ekologisk salong, känns bättre för både hår och miljö tycker jag. Det finns ett par stycken i Stockholm.

  Kram!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen