Fifty Scents

En fråga om foundation

Fick en fråga för ett tag sedan om hur man egentligen och faktiskt använder foundation. Mitt svar är att en foundation ser man antingen som grund eller komplement. Alltså, antingen har man den för att ge ansiktet en jämnare färg och en jämnare grund för resten av makeupen. Här är ju nackdelen att förutom att det är svårt att få till det hela naturligt ibland så krävs det lite jobb. Jobb med pensel för att få det hela jämnt och fint, jobb med att hitta rätt nyans så att det inte blir färgskarvar.

Eller så har man foundation som ett komplement. Som något man har i t-zone för att där kan man vara glansig eller så tenderar man att vara lite rödare kring näsan och på hakan. Eller någon annanstans där man tycker att huden behövs jämnas till. Fördelen är att man ser mer naturlig ut, såklart. Nackdelen är att för att göra det så måste man ha rätt färg och rätt formula. Det funkar ju inte att ha en heltäckt näsa men bara kinder  alla gånger.

Här finns en bra översiktsvideo (signerad Bobbi Brown) där själva budskapet är att…
a) foundation aldrig ska se ut som foundation
b) du tar vad du behöver: kanske bara lite concealer under ögonen, eller puder i t-zonen, eller lätt foundation överallt, beroende på vilket resultat du vill få fram.

Lite som att se foundation som “komplement”, alltså.

Det fösta man ska göra, oavsett användningsfilosofi, är att välja foundation utifrån hudtyp och önskat resultat.
Börja med hudtyp.
Har du fetare hy vill duha en mattare/oljefri foundation.
Är du torr väljer du en krämigare, kanske mer fuktgivande.

Sedan tänker du på det önskade resultatet.
Vill du att din foundation ska vara täckande, alltså väldigt täckande, eller bara lätt täckande.

Därefter väljer du färg som såklart och självklart är så nära din egen som möjligt. Testa på käklinjen eller i pannan.

Sedan till själva användandet då. Om man använder fingrar, pensel eller sponge är valfritt men vissa formulas tjänas på att användas på olika sätt. Jag skulle säga att ju rinnigare och tunnare formulan är desto bättre är det att använda fingrarna. Den varma handen värmer foundationen en anings aning vilket gör att den smälter och glider in bättre. En pensel kan lämna drag som syns i ansiktet. En sponge äter upp.
Pensel och sponge används, tycker jag, med fördel när foundationen är mer täckande. Börja i t-zone och arbeta uppåt och utåt.

Här är en annan video (också c/o Bobbi Brown) som går mer in på hur man använder en foundation som grund/bas.

Etiketter: , ,

4 kommentarer till “En fråga om foundation”

 1. ESA
  on Mar 26th, 2013
  @ 10:12 am

  Världens bästa Lisa Eldridge har just nu foundationskola på sin sajt! http://www.lisaeldridge.com/
  2 av 8 videos finns uppe nu. Hon är grym!

 2. sara
  on Mar 26th, 2013
  @ 11:14 pm

  Jaså “juden” behöver jämnas till lite 😉 Stavfel i andra stycket…

  Tack för en bra blogg!

 3. Anna
  on Mar 27th, 2013
  @ 10:00 am

  Tack för en himlans bra blogg! Och tack för det grundläggande inlägget om foundation, det behövs. Jag har haft svårt att hitta en bra foundation, men efter att ha läst det du skrivit om BB creme har jag tänkt att jag ska försöka satsa på det. Men sen nu så ser jag plötsligt en massa reklam om CC creme?! Låter som om det vore ännu bättre för mig med känslig hy, acneärr och massa rodnad, men är det verkligen så? Får nästan för mig att det är hittepå. Men, om det nu är bra, vilket märke har den bästa CCn?

 4. em
  on Apr 4th, 2013
  @ 8:04 am

  Å, jag undrar också över CC-creme. Ska snart köpa ny foundation. Hur är Bobbi Browns foundations? Såg i i videon att hon jobbar med en concealer och smetar ut med pensel och blev lite peppad… Har aldrig testat det. Har också varit inne på Laura Mercier Tinted Moisturizer…
  Har haft Estée Lauders BB-creme ett tag nu, men kanske upplever att den är lite för icke-täckande. Men vill ju inte heller ha ett kakigt intryck…
  Det är ju värsta djungeln med concealers.
  Tack för bra blogg!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen