Fifty Scents

…och nu blir det (hysterisk) reklamfilm!

Eftersom jag var så skeptisk till Chloés juvenila reklamfilm så kan det kanske vara på sin plats att visa lite roligare reklamfilmer? De här är underbara i sin keffhet, jag älskar dem alla.

Som den här, fantastiskt pretentiösa reklamfilmen för Calvin Kleins Obsession. Det överdramatiska skådespelet här, försöket till poesi (“Ashes. Only ashes!”) och den styltiga scenografin som ser ut som en mimares dröm. Fantastisk i sin överdrivna, teatraliska uselhet.

Apropå CK, den här är ju också en riktig klassiker (precis som parfymen). Sammanfattar nittiotalet på en halv minut. Poserandet, second hand-looken, uttråkningen och en ung, waifig Kate Moss. Jag kan verkligen inte bestämma mig för om jag hatar eller älskar den här reklamfilmen i all sin posighet, och får kan inte intrycket av att modellerna luktar mest hårspray och damm? Kanske är den “too close to home”, för mig. 1995 kändes ju verkligen såhär. Undantaget att jag själv mest luktade Samba.

När vi ändå pratar tidsangivelser och tidstypiska reklamfilmer så måste jag bara få sticka in den här innan vi går vidare. Parfymen Enjoli från 1980. Nådde aldrig Sverige vad jag vet men alltså kolla vilken otrolig uppvisning av “kvinna på 80-talet” det här är! Businesslooken, texten “I can bring home the bacon, fry it up in a pan” (med andra ord: jag kan också tjäna pengar, men jag tar hand om kökssysslorna sen i alla fall, och ser till att man och barn får middag i tid). Och sen den vita, sexiga klänningen. “Bara för att jag jobbar och så, betyder inte att jag inte är en kvinna”.

Och sen har vi den här som ur något slags pr-perspektiv är genialisk men upplevelsemässigt plågsam. Det är förstås helt rätt att låta Justin Bieber spela drömpojkvän, som lägger armen om en, skickar gulliga sms, ler förälskat och tar med en på äventyr. Och hela tiden textraden “I can be anything you want” och i och med att man aldrig ser “tjejen” i fråga (vi får anta att det är en tjej för vi ser hennes manikyrerade tånaglar vid ett tillfälle) så kan hon vara vem som helst. Du till exempel. Han ger också sin tjej parfym, såklart.
Som sagt: genialisk marknadsföring, plågsam upplevelse.

Och sen älskar jag den här i all sin italienska vulgaritet. Dolce&Gabbanas Light Blue. Roligt att den, som egentligen bara luktar rumspray, här framställs som själva sinnesbilden av svettig sensualitet. Vita badbyxor, vem har det?

 

Etiketter None

En kommentar till “…och nu blir det (hysterisk) reklamfilm!”

  1. Lotta
    on Apr 12th, 2013
    @ 8:44 pm

    Haha. Underbara filmer!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen