Fifty Scents

Frågelådan: Guerlain och kemi

Varför finns det en deo till nästan alla herrdofter därute, men till nästan inga damdofter? Clean har ju, men inga av de andra varuhusparfymerna. Jag skulle vilja dofta Guerlain Insolence under armarna också, ju.

 

Det finns säkert fler svar på den frågan men gissningsvis har alla ändå med pengar att göra. En deo kan behöva justeras lite i doften för att funka även som effektiv deo (man kan ju till och med behöva tillsätta en liten, liten mängd ammoniak för att deon ska göra det den ska). Om doften då blir för alternerad är det säkert många gånger bättre att skippa idén. Men ett annat skäl är också att man i Sverige inte köper parfymerad deo lika mycket som utomlands, så butikerna tar ibland inte in deo-versionen. På kontinenten (älskar det uttrycket) använder man också spray-deo i större utsträckning än här. Om då deo-varianten på en parfym är i spray-form tar man i regel inte ens in den till Sverige. Vi svenska parfymköpare avskyr spray-deos enligt statistiken.

 

Har noterat att du gillar Guerlains parfymer. Sniffade på L’Heure Bleue för första gången för några veckor sedan och kan inte riktigt släppa den. Nu har ett parfymeri här i staden REA… Vad tycker du, funkar den under sommarhalvåret, eller bör jag vänta till höstsäsongen?

 

Visst är den fantastisk? Jag tror egentligen att du vet svaret på din fråga. Jag må vara skeptisk och aningen konservativ i mina val, men när det gäller parfymanvändning är jag ytterst liberal! Det är bara känslan och associationerna som styr när en parfym är rätt eller inte.
Eller såhär, jo för mig är L’Heure Bleue väldigt mycket en höstdoft. Men det beror på mina associationer, jag förknippar den disiga, pudriga violen med dimmiga, regniga höstdagar. Men det är ju en blommig doft, så kanske får den dig att tänka mer på darrande blomsterängar en tidig morgon i juni?

 

Jag älskar parfym, jag älskar arbetet bakom en parfym, känslor den kan förmedla, att den är som ett konstverk. Jag har velat bli parfymör sedan… Jämt. Men! Denna kemi- och ekonomiutbildning jag läst man måste ha, är det alltid så? Det är nämligen ämnen jag aldrig varit intresserad av och undvikit. Måste jag bita i det sura äpplet?

 

Den här frågan kommer upp lite då och då och det är roligt. Kul eftersom det betyder att fler intresserar sig för doft! Det är, som du säkert redan vet, ytterst få personer som utbildar sig till parfymör som faktiskt blir det. I alla fall i bemärkelsen “blanda parfym”. De allra flesta jobbar med annan typ av doftsättning, som schampo, rengöringsmedel och annat som doftar fast man inte tänker på det. Till exempel börjar en liten minitrend växa fram med konceptuell doftsättning, som att doftsätta ett hotell eller en butik.
Men till dig fråga nu då. Jo, om du ska satsa seriöst så kommer du dessvärre inte ifrån kemin. Jag vet, supertrist. Men du skulle kunna minimera kemin genom att ta lite strökurser och bygga en egen utbildning, eller examen. Men för de kurserna får du nog sikta utomlands, till exempel Grasse. Och då se till att du scorar en riktigt bra praktikplats.
Men du, självklart kan du alltid köra DIY-spåret också eller söka upp någon parfymör och be att få gå som lärling. Hey, det funkade ju för Ben Gorham.

Här är förresten en liten text om parfymskolan i Grasse som jag besökte för ett par år sedan.

Etiketter None

7 kommentarer till “Frågelådan: Guerlain och kemi”

 1. Sanna
  on Apr 21st, 2013
  @ 10:36 pm

  Hej Caroline!

  Jag är i behov av lite hjälp. Jag försöker hitta en bra kroppsscrub, som är effektiv för att få bort porer. Blev rekommenderad Dr Brants microdermabrasion för kroppen när jag senast var och gjorde en ansiktsbehandling, och frågade där. Men det måste ju finnas fler? När jag läser runt på nätet verkar den inte så bra, trots allt. Något med AHA, kanske? Som man lätt kan få tag på i någon butik i Stockholm. Hur är märket This Works? Jag vill gärna ha naturliga produkter, men antar att det ibland kan vara effektivare med syror och sådant. Har du någon bra ansiktsskrub för samma ändamål vore jag tacksam om du gav något tips. Samma sa att jag skulle titta på Dermalogicas som var som ett pulver. Men den tror jag att du skrivit att du inte alls gillade. Jag har lite känslig hud, men är i behov att försöka reducera porer kring näsan och hakan, samt kroppen.

  Bästa hälsningar
  Sanna

 2. Lotta
  on Apr 22nd, 2013
  @ 1:03 am

  Du har rätt – jag tänker sommaräng helt enkelt. Och om L’Heure Bleue inte funkar nu så kommer den säkert till användning sensommar/höst.

 3. Hill
  on Apr 22nd, 2013
  @ 10:14 am

  Vilken tur att L’Heure Bleue finns som deodorant spray da. Parfymen är ju rätt dyr, men deon billig. Ska absolut testa den!

 4. Lotta
  on Apr 26th, 2013
  @ 10:49 pm

  Nu är den min. Ångrar mig inte en sekund…

 5. Therese
  on Apr 27th, 2013
  @ 2:34 pm

  Hej,

  du har ju skrivit en del om aha- och bha-syror och jag håller med dig om att de verkligen gör underverk på problemhy. Men nu efter att ha använt bha-syra i ett halvår varje dag börjar jag oroa mig för om huden kan ta skada av det. Har läst lite skrämmande artiklar om människor som fått brustna blodkärl och annat otrevligt. Och smtidigt börjar jag oroa mig för hur det blir när man slutar med syror. Har hudens egna rebrpoduktion försämrats då? Skulle jättegärna vilja veta vad du har för tankar om det här.

  Tack för en bra blogg!

  Hälsningar Therese

 6. t-anna
  on Apr 29th, 2013
  @ 7:56 am

  Lite baklängesfråga: jag bor vanligtvis i USA, men ska till Sverige och hälsa på. Vad ska jag köpa som är bättre där? Är förhållandevis ointresserad av nagellack och ögonskugga (då jag redan har vad jag tänker mig är perfekta alternativ) men annars är allt av intresse.

 7. Sara
  on May 4th, 2013
  @ 12:44 pm

  Tack för snabbt svar om deos!
  Och för en bra blogg!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen