Fifty Scents

Läderfabriken


NK
har tagit in Mona di Orios parfymer och det gör de naturligtvis helt rätt i. De är i det närmaste en doftlektion, de är en utflykt i vad parfymer kan vara. Inte alla hennes parfymer är följsamma (eller ens bärbara, i viss mån) men alla är intressanta, komplexa och visar vad doft verkligen, alltså på riktigt, kan göra.

En riktig doft utvecklar sig. Det har vi ju pratat om förut. Det är de lockande, ofta lättsamma toppnoterna som sätter första tonen. De är, om man så vill, de som kommer fram och säger hej. Citron, lätta blommor eller något annat inbjudande. Saker vi tycker doftar fräscht och bra. Sedan kommer hjärtnoterna, de som mer agerar huvudpersoner i filmversionen av en doft. Basnoterna är de som stannar kvar, lite som supporting actor och actress, som ändå har en bärande del i dramat.

Okej, men Mona di Orios parfymer funkar inte helt så. Inte till 100%. De är mer som ett kalejdoskop av dofter, som när man vrider på det visar ett nytt mönster, en ny nyans. En ny story.

Ta till exempel Cuir, hennes läderdoft. En riktigt brutal sak som inte doftar bara läderjacka eller Chesterfieldfåtölj utan hel läderfabrik med de fållade djurskinnen hängande från taket, redo att skäras till. I mängder, rader hänger de. Den i det närmaste chockerande läderdoften kommer emot en som en vägg. Jag uppmanar er, ja verkligen uppmanar er, att prova.

När man väl gått in i fabriken, och inte all vill gå in i den, det kan jag lova, så ser man alla fabriksarbetarna. Några röker cigg, någon har avslutat sin lunch. Kött med peppar. Några av arbetarna är muskulösa och maskulina, några av tjejerna är nästan generande coola och skär i lädret med precision medan de har en cigg i mungipan.

Låt sedan doften sitta på armen, låt den utvecklas och berätta sin historia. För mig handlar den om en fabriksarbetande som packar sina väskor och går, hoppar i en båt som doftar nytjärat och seglar iväg över det salta havet i solnedgången. Andra har jag hört berätta om den coolaste bruden i hela Paris, med läderjacka och Birkinbag, som cyklat iväg på en oljig cykel.

Så här funkar äkta parfym. Den doftar inte bara eller ens alltid “gott”. Den doftar liv, historia och bild. Jag uppmanar er, än en gång, att prova.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer till “Läderfabriken”

 1. Dina
  on May 8th, 2013
  @ 9:15 am

  Är så nyfiken, måste prova! Jag impulsköpte Tom Fords “White Patchouli” under en mellanlandning på väg till Malaysia förra året och använde den under den resan. Sedan blev den liggande ett tag hemma, men jag använde den igår igen och slungades tillbaka till ljummet och kristallklart vatten, till promenadstigen mot restaurangen som osade av grill och ljuvliga kryddor och till den nästan bedövande fuktiga regnskogsluften. Det är fascinerande när man provar parfym och upptäcker dess story, men det är minst lika magiskt när parfymen och dess bärare skapar en gemensam.

 2. Sandra
  on May 8th, 2013
  @ 2:53 pm

  Vilken fantastisk beskrivning av Cuir! Mona di Orio ar en av mina absoluta favoriter – framfor allt den allra vackraste Oud som far alla andra liknande att blekna, men ocksa Musc. For mig ar det den ultimata hudparfymen. Nar jag bar den kanner jag mig som allra tryggast. Och sa Ambre, och Vanille! Ja, ni maste alla ga och prova!

 3. A.
  on Sep 4th, 2013
  @ 8:38 pm

  ack! älskar älskar Mona Di Orio! ett tag inbillade jag mig själv med att enbart gilla “naturliga” parfymer (hippie you know) Tills jag provade oud och vanille. Oud vill jag bära när jag känner att jag måste göra något viktigt och storslaget. När jag däremot har vanille på mig känner jag mig som mig själv men lite mer våghalsig. mitt fega jag bockar och bugar. däremot inte min plånbok. Kan man lägga ut så mkt på parfymer?

  tack för en mycket uppskattad blog!

 4. charlotte
  on Nov 12th, 2013
  @ 12:16 pm

  Mona di orio och hennes tragiska bortgång blev en riktig förlust för alla oss som älskar parfymer-eller rättare sagt för oss som gillar dofter.
  Jag blev faktiskt riktigt berörd av den så fina beskrivningen av just curier som är så speciell och som du nu tolkat så fint-en beskrivning som nog förklarar just hela mystiken med Orios parfymer eller åtminstonde en av dem.
  Det här är en blogg som jag ska följa kan jag lova.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen