Fifty Scents

Stora inlägget om mascara

I korthet, om man kanske har annat för sig och bara orkar skumma det här inlägget, så går det ut på detta:
Kvaliteten på en mascara hänger på två saker: borsten och formulan. Rätt kombo av dessa två ger önskat resultat.

Okej, och nu till själva texten.

Att svara på frågan “vilken mascara är bäst” kräver tyvärr en jättetråkig motfråga nämligen “vad vill du ha för resultat?”. Vill du ha tjockare fransar, längre fransar eller mer volym?
För att minimera en eventuell besvikelse vid ett mascaraköp är det bra att ha svaret på den frågan klart för sig någonstans i bakhuvudet. För det är svårt att få allt på en gång. Vaxet i mascaran som ger volym och böj på fransarna är till för att böja dem medan formulan i en mascara som skapar längd är fiber-baserad. Att blanda dem två blir inte bra, man får koncentrera sig på det ena eller det andra.

Börja med själva borsten. Det är faktiskt egentligen inte svårare än att en stor och tjock borste (som Lancôme Hypnôse, Palinas Drama Queen Volumizing Mascara) tenderar att ge större och volymösare fransar medan en kort, spikig, taggig borste (som Lancôme Defincils, Benefits They’re Real, Maybelline Define-A Lash) separerar fransarna bättre. Ganska logiskt när man tänker på det. Tänk på hårborstar: en glesare borste eller kam separerar bättre, en tjock borste kan fluffa upp håret på ett sätt som inte en kam kan. En böjd mascaraborste ger självklart böjningen lite hjälp på vägen (igen: tänk på en rund hårborste).

Sen formulan. Den som gör att mascaran känns tjock, tunn, klumpig eller följsam beroende på vilket resultat man är ute efter. Här är det också rätt logiskt att tänka att en förtjockande mascara givetvis tenderar att vara lite tjockare medan en förlängande eller volymerande är mer följsam.
Diors mascara Diorshow är en typiskt förtjockande mascara, den är vaxig och aningen tjockare i konsistensen för att lägga sig i ett lager om fransen och ge intrycket av att fransen är – just – tjockare. Nackdelen med dessa mascaror är förstås den uppenbara – den tjockare formulan kan göra den svårare att applicera och kan också tendera att klumpa.
En volymerande mascara (som Dior Diorshow Iconic och L’Oréal Voluminous) ska inte förväxlas med en mascara som förlänger fransarna. Volym är inte längd. Volym är sånt man vill ha när man upplever att man har få, raka, tunna fransar oavsett längd. Oftast är mascaran tunnare, mer lättanvänd och kan (och bör) användas generöst, i två lager. Nackdelen här är att de tenderar att kladda, eftersom fomulan är tunnare.
Vattenfast är förstås alltid ett alternativ, men man ska komma ihåg att det ofta kräver lite tuffare tag att få bort vattenfast mascara och det är därför inte lönt att ha en sådan varje dag.

Personligen tycker jag att en ögonfransböjare tar dig ganska långt. Alltså, själva böjningen gör att man i viss mån kan koncentrera sig på mascaror av typen förlängande, förtjockande eller bara lättanvända och därmed genskjuta djungeln med volymerande och böjande. Bara för att förenkla valet, liksom. Och lägg på mascaran medan din spegel ligger ned på bordet eller låt den ligga flat i handen. Du kommer att märka skillnad.

Och var inte rädd för att ha mascara på de undre fransarna. Skälet till att man oftast automatiskt röstar ned den möjligheten beror, som alltid, på dåliga tidigare erfarenheter. Men tänk bortom stark, klumpig applicering med mascaraborsten och prova att istället stryka på mascaran på de undre fransarna med en pensel. Ta på mascara på penseln och stryk på. Gärna i sidled, alltså med penseln lodrät. Eller fuska med en mascara designad för detta ändamål som Cliniques Bottom Lash Mascara.

Så okej, vilken är då den bästa mascaran?
Well, för volym och längd tycker jag….
Chanel Le Volume
Lancôme Hypnôse Doll Eyes
Palina Drama Queen
Benefit Bad Gal

För separerade, fint definierade fransar gillar jag…
Benefit They’re Real
Sensai Kanebo 38C
Laura Mercier Long Lash

…och säkert har ni andra favoriter?

…och om ni undrar varför jag “glömt” klassiker som Diorshow, Maybelline Great Lash och YLS Volume Effet Faux Cils så tycker jag att de är svårapplicerad, tenderar att kladda och tenderar att klumpa. Respektive.

Och i budgetklassen ger ja specialomnämnanden till Maybelline Volum’ Express The Falsies och The Colossal  (liten tendens till kladd och klump men kan förvånansvärt lätt kammas bort), MAC Zoom Lash (tjock i konsistensen, passar därför bäst för den som vill tjocka till fransarna), MAC Studio Fix (enkel att använda, inga “specialeffekter” men sitter fast väldigt väl och kan därför kräva lite extra jobb att få bort) och Lumene Blueberry Curl (tendens till kladd om man blir varm eller fuktig)

Etiketter None

4 kommentarer till “Stora inlägget om mascara”

 1. Melisende
  on May 14th, 2013
  @ 5:49 pm

  Jag har ganska långa fransar men de är ljusa ytterst och tyvärr mer raka än böjda. Jag har haft ögonfransböjare förut men min fransar har en tendens att fastna i dem och det gör SVINONT. Har du något råd angående fransböjare?

 2. Matilda
  on May 14th, 2013
  @ 5:55 pm

  Alltså underbara människa och din kunskap! Enda bloggen som fångar ämnet skönhet på det intellektuella, djuplodande och framförallt, enormt passionerade sättet. Tack för en givande och underhållande blogg! Eftertänksam skönhet.

 3. Lydia
  on May 15th, 2013
  @ 6:36 pm

  Vore ju ASTREVLIGT med några, säg 3-5 st, exempel på mascaror ur respektive kategori. Själv har jag superlånga och böjda men otroligt tunna och glesa fransar så jag är mest intresserad av kategorin förtjockande.

  Eller förresten. Vad tusan är skillnaden mellan en förtjockande och en volymerande mascara??

 4. Ida
  on May 16th, 2013
  @ 8:08 am

  Helena Rubensteins mascaror (!)

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen