Fifty Scents

Spådomar och sånt

Först undrar man ju varför både Coco Chanel och Christian Dior var så vidskepliga. Dior konsulterade tydligen en sierska inför varje visning för att de som den skulle bli lyckad eller inte. Han använde sig av tarot och plockade “tecken” var helst han såg dem.
Chanel var tydligen också beroende av olika tecken, trodde på kristaller och astrologi. Hon kände någon slags särskild styrka i lejonet, hennes stjärntecken, och hade därför olika bilder av lejon omkring sig.

Är det någon fransk grej det där?

Hur som helst blir det bra storytelling av det hela såklart när man ska lansera nya makeupkollektioner. Och plötsligt är båda modehusens höstmakeup inspirerade av deras skapares vidskepelse. Chanels heter till och med Superstition (färgerna går i grönt och lila, för övrigt). Dior använder sig av stjärnan han hittade på marken utanför adressen som kom att bli den första butikens.

Jaja. Man undrar hur mycket man kan krama ut de där modeskaparna. Man har nu gjort läppstift till Chanels älskade, rouge inspirerat av hennes favoritresemål Venedig och what not. Men man har också, mellan varven, hittat inspiration från helt andra ställen. Sommarens makeup baseras på fjärilarnas vingar, till exempel.

För så konstigt är det inte, ur marknadsföringssynpunkt. Man vill såklart värna om det gamla, det som ger märket tyngd och historia. Det som ger personlig och unik touch till det hela.

Frågan är bara hur långt man kan gå. Ta ett märke som YSL istället som i det närmaste markerat att skaparen inte längre styr. “Yves” är borttaget (om än inte på makeupsidan) och man låter inte makeupkollektionerna anknyta till modeskaparen och grundaren utan låter kollektionerna stå helt själva, inspirerade av andra, yttre influenser. Vad signalerar man då som skiljer sig från tex Chanel och Dior?

Etiketter None

3 kommentarer till “Spådomar och sånt”

 1. Nory
  on May 27th, 2013
  @ 4:52 pm

  Snälla Caroline, hjälp mig komma över min olyckliga doftkärlek.

  Jag har länge varit totalt nerkärad i Maison Martin Margielas Untitled. Jag kan inte gå hemifrån utan att bära den, är jag på dåligt humör behöver jag bara spraya på mig lite för hastigt återställd harmoni. Problemet är bara att doften försvinner så otroligt snabbt från min hud, efter bara någon kvart kan varken jag eller någon annan känna av den mer. Sorgligt ju. Så nu undrar jag, har du något förslag på någon liknande doft jag skulle kunna börja dejta? Något trognare, lite grönt, med inslag av vita blommor eller sådär? Jo Malones Honeysuckle and Jasmine verkar vara fin, men jag har inte kunnat provlukta den. Är rädd att den ska vara för parfymig, jag är bara 20 och känner mig inte redo för tunga dofter än.

  Eller ska jag bara ge upp, köra på Untitled-lotion + spraya ner mig fullständigt?
  Tack för hjälpen och för en klok och inspirerande blogg.

 2. Sunny
  on May 28th, 2013
  @ 9:18 pm

  Interesting post fifty! Har en spf fråga här, nämligen så att jag behöver maximalt solskydd denna sommar (käkar roaccutan och är blek). Just nu kombinerar jag kiehls waterbased spf 50 kräm med Laura Mercier oilfree tinted moisturizer… men det blir tjockt…och ser inte så fint ut efter några timmar. Alltså undrar jag om du har koll på något bra serum med spf eller kanske primer?

  Hittade den här, kan den va ngt? http://www.ulta.com/ulta/browse/productDetail.jsp?productId=xlsImpprod4350459

  Tack på förhand, btw har du doftat på Kiehl’s essencial oils rollerballs? Nyfiken på musk.

 3. Therese
  on May 29th, 2013
  @ 2:30 pm

  Hej!

  Jag har i flera år vrit på jakt efter en parfym som jag vid enstaka tillfällen stött på på olika platser. Har aldrig haft tillfälle att fråga bäraren vilken parfym det är, men jag tror att jag kommit fram till att cederträ är en av de starka doftnoterna i den. Både män och kvinnor har burit den. Vilka kända parfymer med cederträ finns det egentligen?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen